Hrvatska
Regija
Naglić emotivno i iskreno o lošim igrama Bašića i Kraljevića

Naglić emotivno i iskreno o lošim igrama Bašića i Kraljevića

Autor: Paulo Sarić

Javno upozorenje trenera često je posljednja šansa za igrače.

Nedjeljna je utakmica četvrtog kola HT Premijer lige završila rezultatski uvjerljivom pobjedom Zadra. Domaćini su na koncu ubacili gotovo sto poena, no dojam većinu susreta nije davao naznaka da će Zadrani lakoćom privesti utakmicu kraju. Nakon utakmice razmatranja obaju trenera većinom su bila usmjerena analizi dvoboja, no trener Naglić je osnovni dio konferencije za medije završio rečenicom:

- Ono što me ljuti je da neki igrači apsolutno nemaju koncentraciju i ne štite vlastito ime. Ipak su to igrači ABA lige.

Ona je u sebi krila mnogo više od puke opaske. Bila je usmjerena lanjskom kapetanu domaće momčadi Lovri Bašiću kojeg su brojni mediji, ali i pojedini košarkaški stručnjaci, još prije nekoliko godina počeli smatrati rješenjem za problematiku hrvatske košarke na poziciji razigravača. Hrvatska je godinama imala trojicu playmakera visoke europske kvalitete, ali i različitog stila, no unatoč tome nije uspjela ostvariti rezultate kakve je javnost očekivala. Neki su novu vedetu vidjeli upravo u Bašiću koji je s atraktivnim asistencijama i visokokvalitetnim pregledom igre na sebe privukao pozornost od ranih dana seniorske karijere.

No, po mnogima od tada nije puno napredovao. Bašić je već nekoliko godina rezervni razigravač Zadra koji, budimo realni, već dugo vremena nije elita regionalne košarke. Uoči pretprošle sezone očekivao se iskorak i preuzimanje veće uloge u momčadi. Na tom su ga putu zaustavile ozljede, a i prošla je godina bila obilježena brojnim zdravstvenim problemima koji su rezultirali slabijim partijama. Kako to u životu biva, dok jednom ne smrkne, drugome ne svane. Ozljeda Jakova Vladovića pružila je zadarskom talentu novu priliku ove sezone. No, Bašić ju nije iskoristio. U jednom je trenutku čak i ispao iz rotacije dalmatinske momčadi, ali nije gubio podršku dijela lokalnih medija. Trener Naglić je nakon današnje utakmice odlučio istjerati stvari na konac i javnim istupom pokušati probuditi jednog od najtalentiranijih zadarskih igrača u proteklih nekoliko godina.

- Iako ne volim prozivati igrače, moram se referirati na branjenje i nametanje minutaže Lovri Bašiću od strane pojedinih novinara. Ja vam kažem da smo svi mi, i struka i vi novinari, krivi za stanje u hrvatskoj košarci. Pojedinci preskaču postulate. Talent je dar, a rad je ono što igrač mora uložiti u sebe da bi došao do nekog uspjeha. Rad i voljni moment. Na taj se način Bašiću daje za pravo da se ponaša kako se ponaša. Bašić je krasan dečko, Bašić je zadarsko dijete i zbog toga je i ostao u momčadi. Ali ako on ne pokazuje volju da bude vrhunski igrač, nitko drugi ne može – započeo je emotivno izlaganje trener Zadrana.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nije ono bilo usmjereno ni protiv novinara koji pišu tekstove, a svakako ne protiv Lovre Bašića. Ali je trebalo poslužiti kao javno upozorenje da je košarka u 21. stoljeću profesionalni sport i da se njemu mora pristupati kao takvome.

- Žao mi je da nastupam na ovakav način. Nisam ovdje da ikoga učim poslu. Ali takvim se pisanjem izravno djeluje na Lovu Bašića koji ima velikih problema u motivaciji, u ozbiljnosti i pristupu radu. Takvi mu članci daju vjetar u leđa da se ponaša ovako kako se ponašao na večerašnjoj utakmici. To kod mene, dok sam ja trener, sigurno neće proći. Ja ću se držati postulata. Igrač mora imati veću volju od trenera da bi bio igrač. Kroz ovaj je klub prošlo dosta takvih igrača, uvjetno rečeno talentiranih, i dok god ne napravimo radnu etiku meni takvi košarkaši neće participirati ili će participirati onoliko koliko moraju. Pritom ja mogu biti trener još sedam dana, mogu još 15. Ali to će tako biti!

Trener Naglić je odmah potom dodatno pojasnio svoje izlaganje.

- Vruć sam nakon utakmice i nakon nonšalantne igre Bašića. Ali neke stvari se moraju poštivati. Postulati sportskog ponašanja i razmišljanja.

FOTO: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Prisutne je novinare zanimalo odnosi li se emotivan nastup samo i isključivo na razigravača Zadra ili i na dvojicu drugih momaka koji su prosijedjeli današnju utakmicu.

- Preston je ozlijeđen. Već tri dana nije trenirao. Osjeća ložu i rame te smo ga večeras  htjeli poštedjeti. Kraljević mi u zadnje vrijeme ne donosi gotovo ništa na parketu. Mislim da ovakva momčad, momčad ovakvog profila, nije bila pravi izbor za njega da ga se vraća u formu jer to samo predstavlja dodatni hendikep za nj – kazao je trener Naglić i time izrijekom priznao ono što svi košarkaški zaljubljenici već tjednima komentiraju.

Kraljević u trenutnom stanju ne donosi ono što se od njega očekivalo kada ga se dovelo za nominalno prvog centra KK Zadar.

Ovaj nastup ne treba gledati u smislu traženja krivaca ili gubitka  kontrole uzrokovanog neuvjerljivim partijama i porazima u Zadru najbitnijem natjecanju – ABA ligi, već kao posljednju pedagošku mjeru, onu javne kritike, mladiću koji puno obećava. A prema brojnim trenerima to ne prikazuje na terenu.

Ne zaboravimo, Bašića je do sada treniralo pet trenera. Kod svakog je imao, više ili manje, jednak tretman i približnu minutažu.