Hrvatska
Anzulović: Ovakva natjecanja su nam potrebna!

Anzulović: Ovakva natjecanja su nam potrebna!

Autor: Branko Tabak

Hrvatska u izjednačenoj utakmici poražena od Finske.

Studentska reprezentacija Hrvatske poražena je u razigravanju za 9. mjesto od Finske 80-78.

Prva četvrtina pripala je Hrvatskoj koja je stekla solidnih 7 poena viška (23-16). U drugoj Hrvatska lagano tone, a Finci lete do prednosti od 8 poena (31-39).
Zadržali su pristojnu razliku i nakon treće četvrtine (61-54).  U posljednjoj četvrtini igrači Vladimira Anzulovića sustižu zaostatak i dovode susret u neizvjesne vode.

Kod rezultata 79-76 na deset sekundi do kraja Davidu Škari, ponajboljem našem igraču na ovom natjecanju, dosuđena je prekršaj u napadu što je značilo i kraj hrvatskim nadanjima.

Škara je s 20 poena i 9 skokova bio najbolji pojedinac u hrvatskim redovima,  Mateo Čolak je postigao 16 poena uz 6 skokova, a po 10 poena dodali su Patrik Jambrović i Ivan Vučić.

- Bio je ovo jedan pionirski projekt. Hrvatska se na Univerzijadi pojavila nakon pune 24 godine. Dobro smo krenuli. Dobili smo Ruse, a onda nas je poremetio iznenadni poraz Rusije od favorizirane Argentine što je značilo da smo i s pobjedom protiv Latvije u zadnjem kolu moramo pobijediti Argentince. Kroz razigravanje smo postigli još dvije pobjede. Zadovoljan sam rezultatom kojeg smo ostvarili s obzirom na prognoze i snagu drugih reprezentacija. Svaka reprezentacija ima po tri, četiri A reprezentativca, neke reprezentacije vode izbornici A reprezentacija. Ovo je sigurno jači turnir od U-20 Europskog prvenstva na kojem smo pokazali da ima kvalitete u domaćem prvenstvu. Veliko osvježenje bili su i dečki koji su stigli s američkih sveučilišta. Nismo se osramotili, primili smo dosta pohvala za trenera drugih ekipa za nađu igru i ponašanje. Zahvalio bih Savezu koji je prepoznao potrebu pojavljivanja na ovim natjecanjima. Dečki su iz svega izašli iskusniji. Od Rebića koji je s 19 godina imao ulogu organizatora, preko Škare i Čolaka, Jambrovića i Vučića, nadalje... Ima još dosta igrača kojima istječe U-20 status i koji su mogli participirati u ovoj reprezentaciji, ali nisu redoviti studenti. Sigurno bi im dobro došlo,  izjavio je po završetku turnira za Basketball.hr izbornik Vladimir Anzulović kojeg je posebno oduševio način treniranja, igranja i ponašanje Davida Škare.



Hrvatska studentska reprezentacija stiže u Zagreb u petak oko 14 sati.