Hrvatska
Bašić poput Popovića! Zadar na krilima 'otpisanog' razigravača izborio majstoricu

Bašić poput Popovića! Zadar na krilima 'otpisanog' razigravača izborio majstoricu

Autor: Paulo Sarić

Tko bi se tome nadao?

Nije baš čudo ravno onome iz 1986. godine kada je Petar Popović nekoliko metara dalje srušio Draženovu Cibonu, ali malo je bilo onih koji su očekivali da Zadar u metropoli može učiniti išta doli viteški položiti oružje pred suverenom hrvatske košarke. No, Ante Nazor je još jednom pokazao da zna tajni sastojak Cedevite te je uz pomoć izvrsnog Lovre Bašića došao do nove pobjede u Zagrebu (78-84) izborivši 'majstoricu' na Višnjiku kojoj se malo tko nadao.

Zadrani su na samom otvaranju pokazali da su poslušali svog trenera i da u Zagreb nisu „došli na izlet“. Visoka postava s Božićem na 'jedinici' u početnim je minutama bila ravnopravna s 'Vitaminima' pa je semafor na kraju prve četvrtine pokazivao plus šest za Dalmatince (18-24), a prednost je mogla biti i koji poen veća da gosti nisu dvaput gazili liniju pri šutu za tri poena i da su bili malo precizniji s linije penala.

Cedevita je sve do ulaska Pullena izgledala sterilno u napadu, no čim je američki bek stupio na parket pokazao je zašto je najskuplji igrač u ligi. Već je u prvom napadu izborio slobodna bacanja, da bi u narednih nekoliko napada prodorima „terorizirao“ gostujuću obranu učas vrativši svoju momčad u egal.

FOTO: Basketball.hr

Ipak, izdržali su gosti nalet Rimčevih trupa i primorali zagrebačkog stratega na prvu minutu odmora, pritom natjeravši 'ubojicu' iz drugog polufinalnog susreta Filipa Krušlina na treću osobnu pogrešku. Zakasnio je domaći strateg s vađenjem svog ponajboljeg hrvatskog igrača što je Božić lakoćom kaznio za plus sedam Zadra (33-40). Nije dugo trebalo da nezadovoljni Rimac pozove i drugi time-out nakon kojeg je Špralja ubacio dodatno slobodno bacanje, da bi jedan upitan sudački zvižduk poklonio dva poena Pullenu, ali i još gore, opteretio Petra Marića nepostojećim trećim faulom.

Nova sudačka pogreška umjesto dva slobodna bacanja Božiću dala je Cedeviti priliku za napad koji je Pullen iskoristio kako bi tricom primaknuo domaćine na samo minus jedan (42-43), da bi se na veliki odmor otišlo s poenom prednosti više na kontu Zadrana.

Cedevita je agresivnije krenula u drugi dio, a iz čvrste obrane proizašli su lagani poeni u napadu, što je rezultiralo serijom 8-0 nakon koje je semafor pokazivao 50-46 za domaćine. Zadrani su upali u „crnu rupu“ i u narednih nekoliko napada počeli gubiti lopte kao na traci pa nije dugo trebalo da se 'Vitamini' tricom Bošnjaka odvoje na plus sedam. I taman u trenucima kada se očekivalo da će Dalmatinci konačno potonuti, Nazorovi su momci pokazali toliko spominjani dišpet i u samo dvije i pol minute napravili seriju 0-11 kojom su vratili stvari pod svoju kontrolu.

Do kraja treće četvrtine gledali smo igru koš-na-koš pa se u odlučujuću dionicu ušlo s tri poena prednosti gostiju (59-62). Cedevita je iskoristila trenutke dok su na parketu bile rezervne snage obje momčadi i prešla u vodstvo, da bi Bašić dvjema tricama anulirao period dobre igre domaćina i vratio jezičac na dalmatinsku stranu.

FOTO: Basketball.hr

Bio je to potez koji je, pokazat će se, unio prijeko potrebnu energiju u zadarske redove i odlučio pobjednika.

U posljednjih se pet minuta ušlo s dva posjeda prednosti Zadra (63-69), što je gostujući junak Lovre Bašić nedugo potom mirnom rukom s linije penala povećao na okruglih deset razlike.

Iako je do kraja ostalo nešto više od tri minute, najviše što su domaćini uspjeli prići bilo je na minus četiri pa ćemo u subotu na Višnjiku gledati 'majstoricu' koja će odlučivati o putniku u finale.

Uz junaka gostujuće pobjede Lovru Bašića koji je susret završio sa 17 poena, valja istaknuti i napadački doprinos Žorića koji je dao poen više, dok je Cedevitu predvodio Pullen sa 16 poena.