Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO: Fenerbahçe potvrdio svoju vladavinu!

FOTO: Fenerbahçe potvrdio svoju vladavinu!

Autor: Paulo Sarić

Učitelj je ponovno nadmašio učenika.

Bilo je to finale kakvo dolikuje petom izdanju Zadar Basketball Tournamenta. U reprizi lanjskog okršaja između turskog i ruskog prvaka Fenerbahçea i moskovskog CSKA Željko Obradović je ponovno nadvisio Dimitrisa Itoudisa, ovaj put s deset koševa razlike (86-76), i došao do svoj četvrtog trofeja jednog od najcjenjenijih pripremnih turnira u Europi.

Zadrani su mogli uživati u izjednačenom dvoboju dvaju najkvalitetnijih europskih momčadi. Možda to i nije bio oku najugodniji susret na veliki broj poena, ali obrane i taktička disciplina bile su na razini natjecateljskih utakmica. Prva je četvrtina protekla u izjednačenoj igri koš na koš, a kakvu smo utakmicu gledali na otvaranju možda najbolje ilustrira podatak da su obje momčadi u prvih deset minuta kombinirano zabile tek 26 poena. U sličnom je ritmu protekla i druga dionica u kojoj vrijedi istaknuti Nicola Mellija koji je s dvije trice održavao Fenerbahçe u prednosti, ali nije uspio odvesti turskog prvaka na više od dva posjeda prednosti. Završnica poluvremena pripala je Moskovljanima koji su zahvaljujući Alecu Petersu na veliki odmor otišli s dva poena prednosti (32-34).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Rusi su bolje otvorili nastavak te su se nakon samo dvije minute odvojili na plus šest (36-42), no uslijedio je ekspresni odgovor Fenera koji je s 11-0 nakratko vratio inicijativu u svoje ruke. Ipak, prednost Obradovićeve momčadi bila je kratkog vijeka pa smo do isteka 30. minute gledali veliku borbu te igru koš na koš u kojoj niti jedna momčad nije uspjela nametnuti svoj ritam.

U odlučujuću se dionicu ušlo s poravnatim rezultatom (58-58), a onda tu Turci u samo petnaestak sekundi napravili blitzkrieg i koševima Alija i Kalinića odvojili se na pet koševa prednosti. Kada je Lauvergne ubacio za plus sedam šest i pol minuta prije kraja činilo se da voda kreće na turski mlin, pogotovo znajući da je ponajbolji visoki igrač ruskog sastava Kyle Hines morao na klupu radi pet osobnih pogrešaka, no Itoudisovi su momci nisu predavali pa se u posljednje tri minute ušlo s minus četiri iz moskovske perspektive (74-70).

Ipak, Rusi nisu uspjeli osigurati neizvjesnu završnicu. Moskovljanima je iscurilo previše trica, a Fener je momčad koju je teško dobiti bez šuta iz vani. Stigao je CSKA na minus pet minutu prije kraja, a tada je u drugom poluvremenu raspoloženi Ali košem i dodatnim slobodnim bacanjem odveo svoju momčad na osam razlike i stavio 'točku na i' večerašnjeg susreta.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Melih Mahmutoglu sa 16 koševa, dok je Ali dodao 14. Moskovljane je predvodio Peters s također 16 koševa, a 12 je ubacio Nando de Colo.