Hrvatska
Ivan Tomas nadmudrio Antu Grgurevića, poraz favorita u Zaboku

Ivan Tomas nadmudrio Antu Grgurevića, poraz favorita u Zaboku

Autor: KK Zabok

Luka Tomas se razigrao u drugom poluvremenu.


Još jedna sjajna večer košarkaša Zaboka. Nošeni bučnim navijanjem svojih vjernih navijača zabočki žuti došli su do uvjerljive pobjede protiv Splita od 11 koševa razlike (85:74). Velika je to pobjeda za momčad Ivana Tomasa protiv favoriziranog protivnika.

Već u prvoj četvrtini vidjelo se da će Split imati problema u Zaboku. Splićani su počeli zonskim pressingom, koji nije nanio štetu domaćoj momčadi. Štoviše, Zabočani su predvođeni Mandićem i Lončarom u 7. minuti stigli do 12 koševa viška (27:15). Nekoliko brzopletosti domaćih u napadu kaznio je Gabrić pa je na semaforu nakon prvih deset minuta stajalo 26:21, uz 11 Lončara i 8 Mandića te uz tricu Zaboka 5/6.

Početak druge četvrtine protekao je u ravnopravnoj igri, da bi se nakon zakucavanja Baje gosti približili na -1 (31:30). Trener Tomas odgovorio je minutom odmora nakon koje Zabok radi seriju od 4:0, (35:30), nakon samo 30 sekundi, pa sada minutu odmora zove Grgurević. Tricom Anzulovića Zabok u 19. minuti ima lijepih sedam  koševa viška (42:35), no na odmor su domaći prenjeli samo dva koša razlike (43:41).

Split je u nekoliko navrata prijetio i dolazi na -1, no stvari je polako u svoje ruke počeo uzimati Luka Tomas. a probudili su se i Samac i Jambrović, pa je Zabok prije zadnjih deset minuta imao devet koševa viška (66:57).

Gosti su se tricom Perkovića uspjeli približiti na -6 (66:60), no odmah mu je na isti način odgovorio Tomas, koji je s nekoliko dobrih akcija doveo Zabok do 12 koševa viška (72:60), a kada je u 33. minuti Ćutuk pogodio tricu za +15 (75:60) u dvorani je nastao delirij i tu je priči bio kraj. Zaboka je u 37. minuti nakon bacanja Samca imao najvećih +19 (81;62), a gosti su u završnici uspjeli malo popraviti rezultat, što nije umanjilo veliko i zasluženo slavlje domaće momčadi.

Iako je prvo poluvrijeme ostao bez koša Luka Tomas je sa 16 koševa u nastavku bio najefikasniji u redovima Zaboka, čemu je pridodao 3 skoka i 2 asistencije.  Sjajnu večer imao je Domagoj Samac koji je upisao 14 koševa, 8 skokova i 5 asistencija, dok je Markus Lončar upisao 11 koševa uz 3 skoka. No prije svega bila je ova pobjeda momčadi. Velike stvari napravili su i Zvone Ćutuk, Patrik Jambrović Mate Mandić i Andro Anzulović.

Kod gostiju najbolji je bio Darko Bajo sa 17 koševa i 7 asistencija, dok je Mate Kalajžić upisao 14 koševa.

KOMPLETNA STATISTIKA

Ivan Tomas, trener Zaboka: “Prezadovoljan sam. Ovo je velika pobjeda za nas. Ušli smo odlično u utakmicu, pogotovo smo dobro igrali u napadu cijelo prvo poluvrijeme, no imali smo individualnu neodgovornost u napadu. Izgubili smo nekoliko lopti ne zbog dobre obrane Splita, nego zbog vlastite neodgovornosti. U svlačionicu smo otišli nezadovoljni rezultatom, ali rekao sam svojim igračima da podignu još malo obranu. Kad smo uspjeli spojiti, 5-6 obrana, prelomili smo utakmicu. Nadam se da će nas ove pobjede napuniti samopouzdanjem, ali morat ćemo paziti da to samopouzdanje ne preraste u bahatost. Moramo nastaviti dobro trenirati i pokušati u Sinju izboriti pobjedu.”

Domagoj Samac, igrač Zaboka: „Čestitke mojim suigračima. Mislim da smo pokazali da smo jedan odličan tim i moramo samo ovako nastaviti. Odlično sam se uklopio u ovu momčad, nadam se da ćemo imati još ovakvih slavlja, treba samo raditi.”

Ante Grgurević, trener Splita: “Jako smo loše otvorili utakmicu i poslije nikako nismo mogli uhvatiti ritam. Zabok je krenuo čvrsto i odlučno, od prvog trenutka se vidjelo da želi pobjedu. Razigrali su se kroz neke otvorene šutove i lagane poene, isključivo našom pogreškom, ali to je njihov kvalitete i ja čestitam Zaboku. Odigrali smo jako mekano, a to nije način igre koji mi želimo igrati. Još jednom čestitke Zaboku”.

Mate Kalajžić, igrač Splita: “Znali smo što nas čeka u Zaboku. Loše smo otvorili, možda smo čak malo podcijenili Zabok nakon dvije uvodne pobjede. Ovo nam je lekcija za nastavak prvenstva, moramo izvući dobre pouke iz ove utakmice.”