Time-out
Preko ABA do NBA lige ili obrnuto

Preko ABA do NBA lige ili obrnuto

Regionalna ABA Liga je natjecanje koje ima najviše NBA skauta i najpraćenija je košarkaška liga izvan SAD-a kad je riječ o “lovcima na talente”.

Trenutno šestorica igrača iz Hrvatske nose dresove NBA klubova, a većina igrača sa ovih prostora koja je stigla na sjevernoameričko tlo prethodno je stekla kvalitetu i potvrdila svoj sportski talent upravo igrajući u ABA Ligi, mjestu na kojem su mogli dobiti najbolje moguće uvjete za razvoj svojih potencijala.

Posebno mjesto “preko bare” pripada košarkašima iz Hrvatske, koji već desetljećima ostavljaju dubok trag u najjačoj ligi na svijetu. Nekada su američku publiku na noge dizali Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa, dok danas to čine Dario Šarić, Bojan Bogdanović i Mario Hezonja, a svoj put prema zvijezdama u SAD-u grade još i Dragan Bender, Ivica Zubac i Ante Žižić.

Jedan od najboljih košarkaša u povijesti ABA lige je Mostarac „mekane ruke“, nekadašnji bek Cibone Bojan Bogdanović. Njegovu kvalitetu prvo su prepoznali čelnici turskog Fenerbachea, a od 2014. godine igra u NBA-u. Bogdanović će ostati upamćen po tome što je za Brooklyn Netse na jednoj utakmici s Philadeplhia 76ers ubacio 44 koša i time izjednačio rekord najboljeg hrvatskog košarkaša svih vremena Dražena Petrovića po broju koševa na jednoj utakmici. U Netsima je ostao do veljače 2017., nakon čega prelazi u Washington Wizardse da bi u ljeto iste godine potpisao za Indiana Pacersee.

Putem Bogdanovića, ide i Dario Šarić koji nastupa za Minessotu, a prije koje je dvije sezone s velikim uspjehom branio boje Philadeplhie. Ipak, i njegova prekretnica u karijeri bilo je igranje za Cibonu u ABA Ligi. S "Vukovima" je 2014. stigao do naslova prvaka u najjačem regionalnom natjecanju, kada je klub prvi puta osvojio ABA prsten. Te sezone Šarić je bio MVP i prvi strijelac lige. Zbog odlične igre u Ciboni, hrvatski košarkaš te je godine draftiran od strane Orlanda, ali je odmah prešao u Philadephiju, gdje je igrao od 2016. sve do nedavno.

Mladi Ivica Zubac (216cm) od 2016. član je slavnih Lakersa iz Los Angelesa, a u ABA ligi nosio je dres Cibone i Mege. Dečka iz Čitluka smatraju jednim od najvećih talenata na ovim prostorima i vrlo često ga prozivaju nasljednikom Stojka Vrankovića.

Centar Ante Žižić član je momčadi Clevelanda, a potpunu afirmaciju stekao je u Ciboni gdje je proveo dvije sezone. Statističari pamte njegovih 37 bodova i 20 skokova u pobjedi Cibone nad MZT-om iz Skopja (89:85) u sezoni 2016/17, a te je godine više puta pokazao koliko je izuzetno talentiran i kako je spreman za NBA. Tijekom 2016. godine proglašen je najboljim mladim igračem na ovim prostorima.

Među ABA zvijezdama koje su se okušale u NBA-u je i Damjan Rudež. U ABA ligi je igrao za Olimpiju, Cedevitu i Cibonu, a put Amerike otisnuo se 2014. godine gdje potpisuje ugovor sa Indiana Pacersima. Zatim je angažiran od strane Timberwolvesa iz Minessote, da bi nakon toga otišao u Orlando Magic. Prošle sezone vratio se u Europu i u periodu dvije sezone promijenio je čak tri kluba, igrao je za Valenciju, Monaco, a trenutno je u španjolskoj Murciji.

Damir Markota, krilni centar “vukova” promijenio je najviše klubova od svih igrača u ABA ligi. U karijeri je do sada igrao za čak 20 timova! Pola sezone proveo je i u Milwaukee Bucksima. Osim za Cibonu, u regionalnom ABA natjecanju igrao je još i za Cedevitu i Olimpiju.

Značajnu ulogu u najjačoj ligi na svijetu imao je i Zoran Planinić koji je tri sezone proveo igrajući za New Jersey Netse, od 2003. do 2006. Odskočna daska za NBA bilo mu je upravo sudjelovanje u regionalnom ABA natjecanju gdje je s velikim uspjehom igrao za Cibonu te bio najbolji igrač kluba iz Zagreba u ABA Ligi.

Bogatu NBA karijeru imao je i bivši hrvatski košarkaš Gordan Giriček, koji je od 2002. do 2008. igrao za Memphis Grizzlies-e, Orlando Magic, Utah Jazz, Philadelphia 76ers-se i Phoenix Suns-e, da bi se 2010. godine vratio u Cibonu gdje je upravo u ABA Ligi završio jednu izuzetno uspješnu karijeru.

Dario Šarić

Datum rođenja: 8. travnja 1994.

Mjesto rođenja: Šibenik

Pozicija: krilo

ABA liga: Cibona

NBA liga: Philadelphia 76ers, Minnesota Timberwolves

Bojan Bogdanović

Datum rođenja: 18. travnja 1989.

Mjesto rođenja: Mostar

Pozicija: bek/krilo

ABA liga: Cibona

NBA liga: Brooklyn Nets, Washington Wizards, Indiana Pacers

Ivica Zubac

Datum rođenja: 18. ožujka 1997.

Mjesto rođenja: Mostar

Pozicija: Centar

ABA liga: Cibona, Mega

NBA: LA Lakers

Damjan Rudež

Datum rođenja: 18. lipnja 1986.

Mjesto rođenja: Zagreb

Pozicija: Krilni centar

ABA liga: Union Olimpija, Cibona, Cedevita

NBA: Indiana Pacers, Minnesota Timberwolves, Orlando Magic

Ante Žižić

Datum rođenja: 4. siječnja 1997.

Mjesto rođenja: Split

Pozicija: Centar

ABA liga: Cibona

NBA: Cleveland Cavaliers

Gordan Giriček

Datum rođenja: 20. lipnja 1977.

Mjesto rođenja: Zagreb

Pozicija: bek/krilo

ABA liga: Cibona

NBA: Memphis Grizzlies, Orlando Magic, Utah Jazz, Philadelphia 76ers, Phoenix Suns

Damir Markota

Datum rođenja: 26. prosinca 1985.

Pozicija: krilo

Mjesto rođenja: Sarajevo

ABA liga: Cibona, Cedevita, Olimpija

NBA: Milwaukee Bucks

Zoran Planinić

Datum rođenja: 12. rujna 1982.

Mjesto rođenja: Mostar

Pozicija: razigravač

ABA liga: Cibona

NBA: New Jersey Nets