Europa i Svijet
Regija
sLOVEnija u finalu!

sLOVEnija u finalu!

Autor: Paulo Sarić

Kokoškov nadigrao Scariola.

Uoči susreta jedinih dviju neporaženih momčadi u dosadašnjem tijeku prvenstva Španjolska je bila veliki favorit. Na kraju su pognutih glava napustili teren. Izvrsna Slovenija predvođena, sada već možemo reći najboljim trenerom na ovogodišnjem EuroBasketu, Igorom Kokoškovim odigrala je gotovo savršenu utakmicu i na koncu svladala prve favorite turnira rezultatom 72-92..

Večeras je sve išlo po planu Slovenaca. Glavna ideja naših zapadnih susjeda bila je napadati braću Gasol konstantnom pick igrom i umarati ih kako ne bi bili u stanju isporučiti ono što mogu i znaju u napadu. Zamišljeno – učinjeno. Prvo je ta taktika upotrijebljena na starijem Pauu što je rezultiralo nekolicinom lakih koševa, a poslije je primijenjena i na mlađem Marcu. Izbornik Scariolo dugo je imao vjere u svoje najbolje igrače te je predugo čekao da se prilagodi realnom stanju na terenu što je koštalo Španjolce.

Fantastičan šut Slovenije već je na otvaranju pokazao da se situacija na terenu neće odvijati prema španjolskim planovima.  Nikolić je tricom tri minute prije kraja prve četvrtine odveo svoju momčad na plus šest, s koliko je i završila prva dionica. Kakav je bio šut Slovenaca dobro svjedoči podatak da su u 11. minuti imali 7-9 iza linije 6.75. Nakon što su braću Gasol zamijenila braća Hernangomez, Španjolci su počeli smanjivati zaostatak, no Slovenci su strpljivom igrom držali prednost. Taktika je bila jednostavna – napadati braću Gasol i popustiti pritisak na šutu Rickyja Rubija. Koliko su imali vjere u sebe dobro svjedoči činjenica da od svoje taktike nisu odustajali niti nakon što je bivši igrač Joventuta i Barcelone zabio nekoliko vezanih šuteva.

FOTO: fiba.basketball

Na poluvrijeme se otišlo s 45-49 za Sloveniju. No, trica Slovenije je u tim trenucima bila 10-15 i zakon velikih brojeva je nalagao da će postotak šuta pasti i da će u nastavku biti potrebna druga taktika. I bi tako. Slovenija je u nastavku zaigrala još bolju obranu i u prve gotovo četiri minute nije primila niti koša što ju je odvelo na prvu dvoznamenkastu prednost (45-55). Ubrzo se uvukla nervoza u redove europskih šampiona koji su napade počeli završavati nakon nekoliko sekundi šutevima za tri poena, dok su Slovenci nastavili strpljivom igrom graditi svoju prednost. Žiga Dimec je zabijao pokraj braće Gasol, dok su oni s druge strane mogli samo frustrirano gledati što im se događa. Rodriguez je na kraju treće četvrtine smanjio na minus 16 iz perspektive svoje  momčadi i dao posljednju nadu Furiji da se nešto može napraviti.

No, večeras se nije moglo. Slovenija je čitav susret izgledala kao taktički, fizički i psihički neusporedivo pripremljenija momčad, dok su Španjolci na momente podsjećali na hrvatsku košarkašku reprezentaciju. Kada ne ide po njihovom planu – raspad.

FOTO: fiba.basketball

Dragić je tricom šest minuta prije kraja odveo svoju momčad na velikih plus 21 što je natjeralo Sergija Scariola da iskoristi svoju posljednju minutu odmora, no pomoći više nije bilo. Slovenci će u finale, dok će se Španjolska morati zadovoljiti borbom za brončanu medalju.

Slovenija je susret dobila prvenstveno zahvaljujući izvrsnoj taktici trenera Kokoškova, na što se nadovezao i izuzetno precizan šut za tri poena od 56 posto. Čak 14 pogođenih trica i pet dvoznamenkastih igrača bili su previše za Španjolsku. Najefikasniji u redovima Zmajčeka bili su Dragić i Randolph s po 15 poena, a ne smije se zanemariti niti jako dobra utakmica nove zvijezde svjetske košarke Luke Dončića kojega su samo dvije asistencije dijelile od trostruko-dvocifrenog učinaka. Mladi igrač Real Madrida zabio je 11 koševa, te tome dodao 12 skokova i osam asistencija. Statistički bolji od ostalih kod Španjolaca bila su braća Gasol, no 16 poena Paua i 12 Marca i dalje je daleko ispod njihova renomea.

Slovenija u nedjeljnom finalu očekuje boljeg iz sutrašnjeg susreta Srbije i Rusije, dok će Španjolci nekoliko sati ranije igrati za broncu.