Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO: Spahija nije imao rješenje za bivšeg 'Mrava'

FOTO: Spahija nije imao rješenje za bivšeg 'Mrava'

Autor: Paulo Sarić

Poraz Maccabija na debiju na Zadar Basketball Tournamentu.

Za razliku od prve utakmice Zadar Basketball Tournamenta u kojoj je CSKA uvjerljivo svladao kineskog prvaka Liaoning Flying Leopardse, drugi je dvoboj između Olimpije Milano i Maccabi Tel Aviva bio puno neizvjesniji. U posljednju se minutu ušlo s minimalnom prednošću Talijana (76-75) koji su na koncu došli do svog prvog slavlja na turniru rezultatom 80-75.

Iako je Olimpija bolje otvorila susret i povela 7-0, a Maccabi sporo palio motore, momčadi Nevena Spahije nije dugo trebalo da uspostavi ravnotežu. Talijani su, ruku na srce, u prvim minutama izgledali odlučnije, no kako je vrijeme odmicalo tako je do izražaja došao individualni talent 'Ponosa Izraela'. Bivši je hrvatski izbornik vrlo rano dao šansu dvojici velikih izraelskih talenta Deniju Avdiji i Yovelu Zoosmanu koji su povjerenje opravdali solidnim rolama. Maccabi je sredinom druge dionice došao do prvog izjednačenja (29-29), da bi uskoro i poveo.

Narednih je nekoliko minuta proteklo u izjednačenoj igri pa se na veliki odmor otišlo s minimalnom prednošću talijanskog sastava (42-41).

U nastavku se razigrao ionako raspoloženi bivši igrač Zagreba Mike James koji je u nepune tri i pol došao do 15 koševa i započeo tricašku mini-seriju Olimpije kojom je talijanski sastav preuzeo rezultatsku inicijativu. Kao što to obično biva, igrači Simeone Pianigianija počeli su se previše oslanjati na dalekometni šut što je Izraelcima otvorilo prostor za hvatanje priključka, pa se u posljednjih devet minuta ušlo samo s plus dva Milana (63-61).

Ubacili su tad momci u žutim dresovima u višu brzinu i podignuli agresivnost u obrani, pa je na semaforu ubrzo svijetlilo 70-73. Uslijedila je neizvjesna završnica u kojoj je većina poena došla s linije slobodnih bacanja. Prvi su pokleknuli Izraelci, ruka je zadrhtala prvo Alexu Tyusu, pa Deandreu Kaneu što su Talijani iskoristili i došli do prve pobjede na turniru.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Mike James s 20 koševa, čemu je dodao i osam skokova, a pratio ga je Nemanja Nedović s 13 poena, dok je kod Spahijinog sastava najbolji dojam ostavio Scottie Wilbekin s 15 koševa.