Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO Ozljeda Leba i preokret u posljednjim minutama. Šibenska veza za trijumf kadeta nad Francuskom

VIDEO Ozljeda Leba i preokret u posljednjim minutama. Šibenska veza za trijumf kadeta nad Francuskom

Autor: Paulo Sarić

Iako su Francuzi dominirali u skoku nisu imali recept za momčadsku igru Hrvatske.

Hrvatska kadetska reprezentacija upisala je prvu pobjedu na turniru u Sakaryi. Izabranici Mladena Erjavca preokretom u posljednje četiri minute svladali su vršnjake iz Francuske rezultatom 71-67 te u pozitivnom raspoloženju ulaze u sutrašnji ogled s Turskom.

Hrvatska je napravila nekoliko izmjena u prvoj petorci. Osim Noe Svobode koji danas nije ulazio u igru, na klupu je preselio i mladi Roko Rađa umjesto koga je od prve minute krenuo Filip Kalajžić. Iako su Francuzi nešto bolje izgledali na samom otvaranju i u nekoliko navrata odlazili na dva posjeda prednosti prva je četvrtina protekla u većinom izjednačenoj igri, a u sličnom se ritmu nastavilo i u drugoj dionici.

Duje Brala je davao ritam hrvatskim napadima, a kad mu se priključio raspoloženi Nikola Lebo krenula je serija 8-0 koja je Erjavčeve momke pred odlazak na veliki odmor dovela nadomak dvoznamenkaste prednosti (38-29). Premda su Francuzi odskakali atletskim sposobnostima, mladi su Hrvati igrali pravu momčadsku košarku što pokazuje i omjer asistencija nakon prvih 20 minuta (13-4), pri čemu je prednjačio Brala koji je nakon prodora redovito upošljavao svoje suigrače.


Jednu je takvu situaciju iskoristio kapetan Tomislav Ivišić i u prvom napadu drugog poluvremena odveo Hrvatsku na dvoznamenkastu prednost, da bi nedugo potom sam Brala okrunio period dobre igre i odveo svoju momčad na najvećih 14 razlike (43-29). Narednih je nekoliko minuta proteklo u izjednačenoj igri, da bi Francuzi dvjema tricama prvo prišli na jednoznamenkasti zaostatak, a potom na krilima razigranog Adame Bala krenuli u seriju 0-9 i poravnali na 52-52 s koliko se i ušlo u odlučujuću dionicu.

Kada se Bolu priključio Hugo Mienandi otišli su Francuzi na plus pet te se činilo da će Hrvatska upisati i četvrti poraz na turniru u Turskoj. Situaciju je u tim trenucima dodatno pogoršala ozljeda Leba kojem je francuski košarkaš nezgodno pao na nogu iskrenuvši mu zglob, no upravo je njegova zamjena Antonio Klarin s četiri vezana poena pokrenuo nalet Hrvatske, da bi drugi Šibenčanin Tomislav Ivišić dodao narednih šest koševa u seriji 10-0 koja je riješila pitanje pobjednika i odvela naše mladiće do prve pobjede u Sakaryi.

Najefikasniji u hrvatskim redovima bio je Ivišić s 18 koševa, čemu je dodao i deset skokova i četiri asistencije, dok je poen manje ubacio mladi Duje Brala koji je imao po šest asistencija i uhvaćenih lopti pa Francuzima nije pomogla ni vrlo dobra partija Mienandija koji je susret završio s 21 košem i deset skokova.