Hrvatska
Regija
Zašto se skriva iznos odštete za Magarityja i tko su rogati s kojima se Zadranima ne valja bosti?

Zašto se skriva iznos odštete za Magarityja i tko su rogati s kojima se Zadranima ne valja bosti?

Autor: Paulo Sarić

Magarity blizu odlaska, Žorić daleko od ostanka…

Nakon nekoliko tjedana zatišja tijekom kojih i nije bilo previše vijesti iz Donatovog grada, jučer su iz zadarskog kluba navijačima pripremili dvostruki program. Predstavljen je povratnik u bijeli dres i nekadašnji kapetan Zadra Ive Ivanov, a na raport je došao i sportski direktor Branimir Longin od kojeg se ovo ljeto očekuje slaganje konkurentnije, i prije svega komplementarnije momčadi nego prošle sezone.

No, to je lakše reći nego napraviti. Nakon Pullenove trice koja je okončala sezonu dalmatinskog abaligaša samo su trojica igrača imala važeći ugovor s klubom: Planinić, Vuković i Magarity; od kojih je potonji pred izlaznim vratima. U nedjelju se pojavila informacija da visoki Šveđanin ima ponudu iz inozemstva, pri čemu problem ne bi trebala predstavljati ni odštetna klauzula koju je spreman isplatiti.

Magarity uz odštetu može izići iz ugovora. Potpisao je na tri godine te nakon svake sezone postoji određena odšteta. Kako sad stvari stoje, on bi trebao uplatiti odštetu i dobiti raskid ugovora, odnosno prekid suradnje – pojasnio je sportski direktor Branimir Longin koji, pak, nije htio govoriti o visini eventualne odštete – to možete pitati direktora. Ne bih htio govoriti o novcima i ugovorima.

Ni čelni čovjek zadarskog kluba nije bio puno razgovorljiviji, kazavši da će se o visini odštete oglasiti ako i kada stvar bude zgotovljena.

O odšteti ako i kada je bude (Šime Zelić)

Eventualni odlazak Magarityja značit će i dovođenje još jednog igrača u visoku liniju. Prvi izbori su odavno znani – ostanak senatorskog dvojca Žorić-Dašić. I dok je visoki Crnogorac stigao u Zadar na čašicu razgovora, situacija s Lukom Žorićem zasad ne ide u željenom smjeru.

Za sada nema velikih novosti, zaokupiran je svojim privatnim poslom. Mogu reći da možda i ne razmišlja o nastavku karijere, ali nikad ne reci nikad. Možda se nešto i dogodi… – otkrio je Longin i podvukao – definitivno ga nećemo čekati do devetog mjeseca. Ako se nešto ne izrodi u narednih 15-20 ili mjesec dana, okrenut ćemo se na drugu stranu. I trenutno gledamo, ali Žora je želja 'number one'!

Jedan od igrača s kojima će se u narednom periodu razgovarati o budućnosti u zadarskom dresu je i Petar Marić koji je prošlo proljeće podigao razinu igre odradivši nekoliko bitnih rola s klupe.

Razlog zašto pregovori nisu ranije otvoreni? Marić je bio u Italiji u posjeti sestri.

Ipak, dojam je da se stvari sporo odvijaju.

U razgovorima smo s par igrača. Ne ide to onako kako ljudi zamišljaju – da igraču ponudiš ugovor, on prihvati i potpiše, pa prvi osmoga možemo krenuti. Nije to baš tako... Budžet nam je takav kakav jest. S time se moramo pomiriti i tražiti rješenja unutar njega. Ne možemo se bosti s rogatima, već trebamo čekati svoje šansu – izjavio je Longin.

Mladi Šibenčanin velika je želja KK Zadar (Aleš Fevzer - KK Petrol Olimpija)

Zaljubljenicima u najpopularniji hrvatski košarkaški klub nije jasno što se čeka.

Čekamo završetak Ljetne lige u Las Vegasu i čekamo da prođe određeno vrijeme da ponovno stupimo u kontakt s igračima koji imaju veću cijenu i koji su nam trenutno nedostupni kako bismo se eventualno našli na istom tragu. Svakodnevno pregovaramo s puno igrača i čekamo svoju šansu, čekamo da nađemo zajednički jezik i nadam se da neće proći još puno vremena prije nego ćemo imati momčad na okupu.

Na sceni je svojevrsna igra mačke i miša između kluba i željenih igrača. Nije tajna da košarkaši u prvim tjednima ljeta licitiraju s cijenom i čekaju bolju ponudu, da bi kako vrijeme prolazi polako smanjivali zahtjeve i približili se onome što im hrvatski klubovi mogu i žele ponuditi.

Pritom je lako odriješiti kesu i stvoriti nove dugove ili dogovoriti uvjete pa na koncu ne isplaćivati plaće. Došlo je vrijeme da se klubovi pokriju „koliko im je lancun dug“, a u takvoj konstelaciji snaga taktiziranje je dio igre. S obje strane.

Iako je sezona daleko od početka, na treninzima se itekako radi (Šime Zelić)

'Autogram' samo dvaju igrača donekle podsjeća na prošlu sezonu u kojoj je Zadar igrački kadar zatvorio ne u „pet do dvanaest“, već u „podne i po“, no za razliku od lani ove se godine ipak ranije krenulo s radom. Trener Ante Nazor praktički od početka lipnja trenira s mladom gardom kojoj su se periodično priključivali i momci koji se žele izboriti za svoje mjesto pod košarkaškim suncem.

Uz naše juniore, nekoliko je igrača bilo na probi. Netko je ostao jedan dan, netko je ostao pet dana, a netko i tri tjedna. Htjeli smo vidjeti tko može participirati i izboriti se za mjesto u prvoj momčadi. Mislim da se to jako dobro odradilo. U mjesec i nešto kvalitetnih treninga dosta se toga iskristaliziralo. Dva-tri momka će sigurno doći na početak priprema nakon čega ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati.

Prošlog je vikenda započela Zadarska ljetna liga, sada već kultno natjecanje koje je ove godine dobilo novo ruho. Teško je i pobrojati sve igrače koji su na betonu međusobno odmjeravali snage, dovoljno je kazati da su na igralištima širom Zadarske županije košarkaški zaljubljenici mogli gledati europske veličine poput Arijana Komazeca, ili hrvatske reprezentativce poput Ivana Buve i Pavla Marčinkovića.

Među njima bi se tradicionalno našao i veliki broj igrača KK Zadar koji su imali priliku pokazati što znaju u čvrstoj konkurenciji opakih kvartovskih momaka, mladih talenata i etabliranih suparnika. Tako je trebalo biti i ovoga ljeta, no većina mladića dalmatinskog kluba u posljednji je trenutak odustala.

Mornaricom su se odmah proširile priče da im je klub zabranio nastup.

Nije zabranio. Ne možemo zabraniti nastup, ali smo mišljenja da je Ljetna liga dosta tvrda. Igra se na betonu i što natjecanje bude odmicalo dalje, bit će sve opasnije za naše mlade igrače. Ne daj Bože nekog udarca, puknuća tetive ili ozljede koljena. U takvim se utakmicama i na takvom terenu može puno lakše zaraditi neka ozljeda nego na parketu, trenirajući sa svojim momčadima. Sugerirali smo im da ne igraju ako ne moraju – zaključio je Longin.

Hoće li, i kakvih, posljedica biti po one koji su se oglušili o sugestije, za sada nije poznato.