Europa i Svijet
Hrvatska
Bačeni milijuni: Domaćini olimpijskih kvalifikacija 0/4; Dončić utišao Kaunas, Talijani Beograd

Bačeni milijuni: Domaćini olimpijskih kvalifikacija 0/4; Dončić utišao Kaunas, Talijani Beograd

Autor: Saša Ćirić

Nevjerojatan rasplet kvalifikacijskih turnira za OI!

Napokon smo malo došli sebi nakon teško probavljivog poraza hrvatske reprezentacije u polufinalu splitskog kvalifikacijskog turnira za OI u Tokyu, no u trenucima izrade ovog teksta znamo tek za tri od četiri putnika na najveću sportsku manifestaciju. Naravno, razlog tome je vremenska razlika koja je odvojila kanadsku Victoriju od ostalih lokacija odigravanja kvalifikacijskih turnira, ali bez obzira na to, možemo sa sigurnošću reći da niti jedan od četiri domaćina neće iskoristiti prednost domaćeg terena. Prvi domaćin koji je ispao iz igre je bila Hrvatska, koja je polufinalnim porazom od Njemačke zaokružila nesumnjivo najkaotičniji ciklus od svog osnutka, čak i ako u obzir uzmemo razdoblje kraja devedesetih i početka nultih, doba kad su nastale sve legende o mitskim porazima, zloj sreći i (da citiramo Marka Popovića) seljačkom mentalitetu. Drugi domaćin koji je ispao prije finalne utakmice je Kanada, koju je potpuno iznenadila Češka. Premda su Česi vodili u regularnom dijelu deset razlike manje od minutu prije kraja, Kanađani su se u nevjerojatnoj završnici uspjeli prošvercati u produžetak, u kojem ipak nisu imali snage za potpuni preokret. Česi tako u finalu odlučuju o putniku u Tokyo s vječno neugodnim Grcima, koji su nakon početnog mamurluka izazvanog metaxom potpuno razbili momčad Turske. 

Litva i Srbija su uspjele ući u finale na domaćem terenu, međutim...

Litavci si, realno govoreći, nemaju što predbaciti. Cijelo prvo poluvrijeme finalne utakmice, koje je bilo možda jedno od kvalitetnijih u posljednjih ne tako malo godina (što se natjecanja pod FIBA-inom ingerencijom tiče), bili su potpuno ravnopravan suparnik - to govori i rezultat nakon dvadeset minuta, 52-52. No, zadržati igrača kakav je Luka Dončić postao, to malo tko na svijetu danas može. Prvo ime slovenske reprezentacije pružilo je jednu od najboljih individualnih partija u povijesti europske košarke. Triple-double učinak (31 poen, 11 skokova, 13 asistencija) je postignuće koje će ostati upisano u povijesnim knjigama, ali do uspjeha nije mogao sam. Ako ne vjerujete, pitajte Bojana Bogdanovića. Vlatko Čančar, Jaka Blažić i Mike Tobey su se samo trebali naći na pravom mjestu u pravo vrijeme i isporučiti, što su i učinili. Litva uistinu ništa pogrešno nije napravila, čak se usuđujemo reći da su dobili najgori mogući ždrijeb u Slovencima. Da su na turniru kao najozbiljnijeg suparnika imali bilo koju drugu reprezentaciju iz ostalih skupina, vrlo vjerojatno bi otišli na Igre. Bez obzira na to, osjećaj časti izbornika Dariusa Maskoliunasa je na najvišoj mogućoj razini - netom nakon finala obznanio je da podnosi ostavku.

Srbija je malo drugačija priča. Malo tko je očekivao, bez obzira na činjenicu da Igor Kokoškov nije imao nominalno dva najbolja igrača (Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović) na raspolaganju, da košarkaška nacija poput Srbije neće u svom dubokom bazenu igrača pronaći sastav koji će uspjeti u naumu odlaska u Zemlju Izlazećeg Sunca. Prvo poluvrijeme finalne utakmice protiv Italije je jedno, kažu poznatiji srbijanski košarkaški stručnjaci, od najgorih u povijesti. Jedan od najbizarnijih podataka je ipak onaj o minutama najkorisnijeg igrača Eurolige (i njenog završnog turnira, da ne zaboravimo) Vasilija Micića. Srbija je u nepunih četrnaest Vasinih minuta na terenu nadigrana s čak devetnaest (!) poena razlike, a nešto manje loš bio je vjerojatno uskoro bivši NBA-ovac Nemanja Bjelica (-22 za 20 minuta igre). Ništa nije ponudio ni Boban Marjanović (-17), ali je Kokoškov vrlo brzo shvatio da ga ne treba držati na terenu. Najbolji su bili Danilo Anđušić (27) i Filip Petrušev (22). Kod Talijana sjajna partija jedne od najtraženijih europskih četvorki ovog ljeta, novopečenog člana Fenera Achillea Polonare (22 poena, 12 skokova). Odličan je bio i često osporavani mladić Nico Mannion (24 poena), a iznimno efikasan je bio i Simone Fontecchio (21 poen, 8 skokova).

Ne, nismo zaboravili na Split. Brazil Ace Petrovića je u finale došao s tri čiste pobjede u kojima je njegova momčad u prosjeku slavila s 27 poena razlike. S druge strane stajala je Njemačka, koja je visila doslovno u svakoj utakmici turnira. Podsjećamo, slavlja nad Meksikom, Rusijom i Hrvatskom došla su nakon velike borbe i u neizvjesnim završnicama. Najjednostavnija moguća jednadžba glasila bi da će Brazil uvjerljivo slaviti. Ne! U trenucima kad je bilo najvažnije, Nijemci su iskoristili situaciju i slavili nad indisponiranim Brazilom, čijoj superiskusnoj momčadi nije bilo lako fizički se oporaviti od napora izazvanih gustim rasporedom ovakvog turnira. Najkorisniji igrač splitskog turnira je Moritz Wagner, što je logičan izbor ako slijedimo logiku biranja igrača iz pobjedničke momčadi. Nama ostaje žal što to nije naš Bogdanović, koji svojim učinkom to jest u najdoslovnijem shvaćanju izraza.

Što je poanta ovih kvalifikacija? Sezona je bila duga, teška i iznimno zahtjevna, fizički i psihički. One reprezentacije koje su mogle anulirati izostanke najboljih igrača su prolazile bolje, one koje su kompletne mogle su računati na uspjeh, ako im s druge strane ne stoji apsolutni košarkaški div poput Dončića ili čvrsta neugodna družina poput Češke. Domaćinstvo s neuspjehom prouzrokovat će tektonske promjene gotovo sigurno u europskim zemljama. Kanada je bogata država i njoj organizacija ovakvog turnira ne predstavlja preveliko financijsko opterećenje, ali sigurno će i Nick Nurse morati odraditi nekoliko neugodnih razgovora. U Litvi smo već vidjeli da je proces počeo, u Hrvatskoj su danas počele izlaziti prve izjave vodećih ljudi Saveza, a u Srbiji se čeka proglas Velikog Vođe.

Nama, ljubiteljima košarke, ostaje uživanje u vrhunskom olimpijskom turniru. Bez obzira što tamo neće biti Hrvatske, Srbije, Litve, Kanade, Turske među ostalima, bit će dovoljno kvalitetnih reprezentacija koje će imati što za pokazati. Amerikanci najavljuju jedan od boljih sastava u posljednje vrijeme, bit će tu i uvijek kvalitetne Francuska, Španjolska, Argentina, pa ovakva Slovenija... Uživajmo.

Kvalifikacije za OI:

Turnir u Splitu

Polufinale: Hrvatska - Njemačka 76:86, Brazil - Meksiko 102-74; Finale: Njemačka - Brazil 75:64

Turnir u Kaunasu

Polufinale: Slovenija - Venezuela 98:70, Litva - Poljska 88:69; Finale: Slovenija - Litva 96:85

Turnir u Beogradu

Polufinale: Italija - Dominikanska Republika 79:59, Srbija -  Portoriko 102:84; Finale: Italija - Srbija 102:95

Turnir u Victoriji

Polufinale: Češka - Kanada 103:101, Grčka - Turska 81:63; Finale: Češka - Grčka


Olimpijski košarkaški turnir

Skupina A: Iran, Francuska, SAD, Češka/Grčka

Skupina B: Australija, Njemačka, Italija, Nigerija

Skupina C: Argentina, Japan, Španjolska, Slovenija

Tagovi FIBAOQT