Intervjui
Brandon Bass: Da mogu pogoditi tricu, još bih igrao u NBA ligi!

Brandon Bass: Da mogu pogoditi tricu, još bih igrao u NBA ligi!

Amerikanac u redovima kineskog prvaka je sve osim nezanimljivog sugovornika. Provjerite!

Brandon Bass je čovjek koji možda nije bio najveća zvijezda ovogodišnjeg izdanja Zadar Basketball Tournamenta, ali je svakako onaj s najbogatijom NBA karijerom. New Orleans, Dallas, Orlando, Boston, Los Angeles Lakersi i Clippersi su momčadi za koje je ovaj 33-godišnjak nastupao od 2005. do 2017. Zanimljivo, u razmjeni igrača između Orlanda i Bostona koncem 2011., otišao je u redove Celticsa u zamjenu za recentno Zadrovo pojačanje pod košem, Glena Big Baby Davisa

Iskoristili smo priliku nakon utakmice za 5. mjesto, u kojoj se njegov Liaoning suprotstavio Maccabiju iz Tel Aviva.

Što možete reći o ovom turniru i Hrvatskoj? Prvi put ste ovdje, kakvi su vaši dojmovi?

Da, prvi put sam ovdje. Hrvatska je prekrasna, zbilja. Sviđa mi se i organizacija turnira, prilika da se odmjere snage s najjačim momčadima van NBA lige je sjajna stvar.

Usput, samo da napomenem. Došao sam ovdje praktički van forme. Nisam čak imao niti jedan trening s momčadi uoči turnira. Došao sam, što bi se reklo, iz aviona na turnir. Posljednju utakmicu sam odigrao u travnju, u finalu doigravanja kineske lige. Naravno, nisam bio bez treninga, radio sam individualno kod kuće, a čak sam i sudjelovao na nekim treninzima Orlando Magica. Morao sam ostati u formi jer prije početka kineske lige postoji standardna procedura fizičkih testova koje jedan igrač mora proći ako želi igrati. Ne možete riskirati igrati nepripremljeni jer je mogućnost ozljede velika.

Jeste li čuli priče o košarkaškoj tradiciji u Zadru, znate li da se naziva gradom košarke? Znate li možda što o Krešimiru Ćosiću, čovjeku po kojem je ova dvorana dobila ime? Igrao je na sveučilištu BYU i bio prvi draftirani neamerikanac u povijesti.

Iskreno, nisam znao, ali to su korisne informacije. Zbilja impresivno. No, igrao sam s mnogim europskim igračima. Boki Nachbar mi pada na pamet. Jedan od mojih najdražih suigrača tijekom karijere bio je Dirk Nowitzki, s njim sam proveo dvije godine. Postoji i čovjek čijeg se punog imena ne mogu sjetiti, Arvydas... (Macijauskas, pomogli smo mu da se prisjeti). Uh, taj je imao prekrasan šut. S kim sam još igrao...

U Magicu ste dijelili svlačionicu s Hidayetom Turkogluom, recimo...

Oh, Hedo. (smijeh) 

(Promrmljao je sebi u bradu kako je Hedo bio "coolest motherfucker ever". Zarazio nas je smijehom, pa smo morali pauzirati intervju idućih minutu-dvije.)

Jeste li se susretali s hrvatskim igračima? Koga ste sve upoznali?

Hm, pa ne mogu se sjetiti baš...

Podsjetili smo ga na Darija Šarića, Bojana Bogdanovića (kojeg nije pobrkao s Bogdanom!), Marija Hezonju, Ivicu Zubca, Antu Žižića, Dragana Bendera...

Oh, pa da, imate zbilja talentirane igrače. Sviđa mi se Bogdanović, njega se sjećam iz Brooklyna. Sjajan šuter. Zubac je onaj veliki dečko iz Lakersa? I on mi se sviđa. Žižić... aha, još jedan veliki dečko, igra čvrsto. Da, dobili su sjajnu priliku u NBA ligi i nadam se da će je iskoristiti.

Koje su najveće razlike u igri ako uspoređujemo kinesku košarku s europskom?

Ponajprije u obrambenom pritisku. Za mene nema razlike, igrao sam u NBA ligi i uvijek igram jednako. Kada bih uspoređivao, NBA je uvjerljivo na vrhu, pa negdje ispod dolazi europska košarka, a kineska je nekoliko stepenica niže. Moram reći da bismo ovdje u Zadru pružili znatno drugačije partije da smo imali sve igrače na raspolaganju. Naš centar uopće nije bio ovdje, a naši playmakeri, koji su također ozlijeđeni, su dva najbolja igrača na svojoj poziciji u Kini. Da su svi bili obdje, to bi znatno drugačije izgledalo.

Igrate u Kini već duže vrijeme. Kako se osjećate tamo i kakvo mišljenje imate o sve većoj popularnosti košarke u toj zemlji?

Ovo će biti moja druga sezona u Kini, a u mojoj prvoj sezoni smo osvojili naslov prvaka. Smatram da košarka u Kini konstantno raste, i sjajna je stvar da smo dobili priliku doći u Hrvatsku na ovakav turnir, na kojem možemo odmjeriti snage s najboljim europskim momčadima i učiti i razvijati se iz takvih susreta. Osobito to vrijedi za kineske igrače.

Bass u dresu Liaoninga protiv Bayerna na ZDBT-u 2018 (Foto: Šime Zelić/basketball.hr)

Imali ste pristojnu karijeru za igrača izabranog u drugoj rundi drafta. Iz današnje perspektive, što biste učinili drugačije, koje biste greške izbjegli?

Dakle, za nekog tko je izabran u drugoj rundi, niska četvorka (203 cm, op. a.), 12 odigranih sezona, bio starter u momčadima koje su igrale konferencijska finala... smatram da je to odlična NBA karijera. U situaciji iz koje sam ja došao do lige, svugdje sam igrao jako dobro, ali naravno da uvijek može bolje. Eto, morao sam to na početku raščistiti. (smijeh) Stvari koje sam mogao bolje napraviti... trebao sam se brže prilagođavati. Da sam dodao tricu u svoju napadačku igru, još uvijek bih bio u NBA ligi. Znači, ulazim u svoju četrnaestu profesionalnu sezonu. Izgledam li tako? Nisam uputio nijedan šut za tricu na (ZDBT) turniru. Mučili smo se s kreiranjem igre, pa sam morao raditi puno različitih stvari, čak sam na trenutke bio i u ulozi playmakera. Kad vidite što sam sve morao raditi na terenu u svojoj, ponavljam, četrnaestoj sezoni... Da, još uvijek bi bilo mjesta za mene u NBA ligi, samo da sam dodao tricu u svoj napadački arsenal.

Kažete da ste u četrnaestoj sezoni. Koliko još planirate igrati? Imate 33 godine.

Vidjet ćemo. Osjećam se jako dobro, vodim računa o svom tijelu, pa koliko izdržim.

Igrali ste za najveće franšize u NBA ligi, Boston Celticse i Los Angeles Lakerse. U tim klubovima dijelili ste svlačionicu s nekim velikanima ove igre, od kojih su neki već ušli i u HOF. Tko je najviše utjecao na Vas?

Bilo je tu zbilja puno kvalitetnih igrača, teško mi je nekoga izdvojiti. Naučio sam mnogo od Kevina Garnetta, Paula Piercea, Raya Allena... Svi su oni drugačije osobe, pa i stvari koje naučiš od svakog pojedinačno se poprilično razlikuju. Ja sam uvijek htio učiti, pa sam upijao od svakog ponešto. Od Garnetta sam recimo imao prilike naučiti puno o profesionalnom pristupu košarci. On je svakog jutra bio prvi u dvorani i imao je svoju rutinu koje se držao svo vrijeme. Kad govorimo o Allenu, on mi je pričao priču o stavljanju mlađeg sebe u poziciju u kojoj želiš biti u kasnijim fazama karijere. Paul Pierce je igrač s velikim I. Svaki put kad je bilo gusto, on je bio spreman na izazove.

Trojac koji ste spomenuli je bio poznat pod nadimkom Velika trojka. Svjedočili ste njihovoj posljednjoj zajedničkoj utakmici. Ona je po mnogočemu bila specifična. Čega se sjećate iz te serije doigravanja protiv Miami Heata?

LeBron James je u otvaranju utakmice postigao koš polaganjem, govorim o 6. utakmici finala Istoka u Bostonu, i to mu je dalo dodatno samopouzdanje. Postigao je 45 poena te večeri, i oni su nas pobijedili u nekom ludom ritmu. U sedmoj utakmici u Miamiju smo u posljednju četvrtinu ušli izjednačeni, a naši glavni igrači su se mučili da pronađu ritam, što nas je koštalo u završnici.

Proveo je četiri sezone u dresu Boston Celticsa (Foto: Youtube screenshot)

Je li LeBron bio Vaš najteži protivnik u karijeri? S kim ste imali najviše problema?

LeBron? Pa, tijekom godina... Za vrijeme mog boravka u Bostonu je to svakako bio, a on je igrao za Miami, pa smo se često susretali. Osim njega, Kobe Bryant je to bio u određenim razdobljima moje karijere... Bilo je tu još vrhunskih igrača, teško mi je izdvojiti nekog posebno. Ali, da smo prošli LeBrona i Miami te godine, sigurno bismo osvojili naslov. U finalu bismo igrali protiv Oklahoma City Thundera s mladim i neiskusnim trojcem Kevin Durant, Russell Westbrook i James Harden. Siguran sam da bismo ih pobijedili.

Jeste li razmotrili ideju o igranju u Europi? Na Zadar Basketball Tournamentu ste imali priliku suprotstaviti se nekim od najboljih europskih momčadi.

Ako bi neka europska momčad imala veliku želju da me dovede, zašto ne? Smatram da bih se nosio prilično dobro protiv suparnika na toj razini natjecanja. No, ljudi iz mog sadašnjeg kluba, kao i CBA lige općenito, pokazali su puno poštovanja i ljubavi prema meni, pa ne bih samo tako otišao. Vidjet ćemo ako dođe do takve situacije.

Posljednje pitanje se razvilo tijekom utakmice za 5. mjesto, u kojem je Vaš Liaoning odmjerio snage s Maccabijem iz Tel Aviva. U nekim trenucima se činilo kao da vodite privatni rat s Tarikom Blackom. Bili ste suigrači u Los Angeles Lakersima, pa nas zanima je li to bilo neko prijateljsko bockanje, ili je nešto drugo posrijedi?

To uopće ne bih nazvao ravnopravnim dvobojem. Njemu su suigrači servirali loptu na polaganja iz reketa, a ja sam morao kreirati svoje šuteve i praktički nositi cijeli napad na svojim leđima. Ali, Tarik je sjajan dečko i sviđa mi se da je dobio priliku u kvalitetnoj momčadi. Mislim da će se dobro snaći u Europi.

Brandon je morao otići svojim putem, jer su ga nestrpljivi suigrači čekali u autobusu. Mi smo, pak, otišli nazad u dvoranu, pratiti utakmicu milanske Olimpije i Bayerna. Želimo mu sreću, i nek se čuva ozljeda. Ako bude dovoljno trenirao, možda i ta trica dođe s vremenom...