Hrvatska
Đula najavio odlazak te postavlja pitanje: Želi li Grad Sinj Alkara premijerligaša ili ne?

Đula najavio odlazak te postavlja pitanje: Želi li Grad Sinj Alkara premijerligaša ili ne?

Autor: Branko Tabak

Financijski problemi pritišću Sinjane koji su odustali od dalmatinske juniorske lige.

Alkar je zbog krize gradske vlasti već duže bez predsjednika. Dužnost vršitelja dužnosti predsjednika preuzeo je Dušan Đula, nećelnik općine Otok, koji se priopćenjem obratio javnosti i vlastima. Između ostalog traži financiju injekciju za KK Alkar, ukazuje na povećanje troškova zbog širenja HT Premijer lige za dodatnih 11 kola te iznosi poražavajuću činjenicu o odustajanju o odustajanju od nastupanja u juniorskoj ligi. U konačnici Đula naglašava kako  zbog obveza koje ima traži razriješenje s dužnosti na kojoj se nalazi. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Da li Grad Sinj želi Alkara Premijerligaša ili ne?

Poštovani,

kao vršitelj dužnosti predsjednika košarkaškog kluba Alkar obraćam se gradonačelnici Grada Sinja, gradskim vijećnicima Grada Sinja, sportskoj zajednici Grada Sinja i sveukupnoj sinjskoj sportskoj javnosti. Na ovu dužnost izabran sam spletom okolnosti nakon što je predsjednik Denis Glavan, na čiji sam se prijateljski poziv uključio u rad Uprave, podnio neopozivu ostavku.  

Tumačenjem klupskog statuta postao sam v.d. predsjednika u uvjerenju da će se ubrzo, kroz nekoliko dana ili najviše tjedana, naći trajnije rješenje na mjestu predsjednika. No rješenje, kao što vidimo, do dana današnjeg nije pronađeno. U ovom periodu sam, uz primarnu zadaću skrbi o Općini Otok i svim njenim žiteljima, pokušao pomoći i Alkaru. Nesebičnošću nekoliko entuzijasta, koji će se lako prepoznati, uspjeli smo oformiti karakteran i perspektivan igrački kadar, koji pod vodstvom trenera Damira Milačića, uspješno brodi prvenstvom HT Premijer lige. Uz sve organizacijske probleme, puno veći su oni financijski. Alkar ima jedan od najmanjih proračuna u ligi i trenutačno nema sredstava dostatnih za daljnje funkcioniranje. Također postoje i određena dugovanja prema igračima te pravnim osobama. Razlog? 

Alkar unazad nekoliko godina dobiva sve manje sredstava iz gradskog proračuna i usprkos tome što je lani primjerice pronađeno 300 tisuća kuna dodatnih sredstava, to sve skupa nije dostatno za normalno funkcioniranje. Između ostalog i zato jer se stalno vuku i prebacuju određena dugovanja iz prošlih sezona. Ono što me posebno boli je da ne možemo nastaviti s praksom dodjele više novca mlađim kategorijama koje postižu sve zapaženije rezultate. Nažalost, morali smo odustati od nekih planiranih natjecanja kao što je Druga liga - jug ili državna juniorska liga – skupina jug. 

U četvrtak je sjednica Gradskog vijeća Sinja na kojoj se između ostalog odlučuje i o dodatnim sredstvima za sport u okviru sveobuhvatnog rebalansa. Na poziv sportske zajednice, klub je u rujnu poslao zahtjev kojim utvrđuje, uz jasno razrađene troškove, da mu je do kraja kalendarske godine potrebno nešto više od 400 tisuća kuna za normalno funkcioniranje. Zahtjev je obuhvatio i pravomoćnu i naplaćenu ovrhu klupskog računa za pripreme iz 1996. godine?! U prijedlogu proračuna je za sportsku zajednicu odnosno pomoć klubovima predviđeno 400 tisuća kuna ukupno, bez naknađivanja spomenute ovrhe. 

Alkar se stoga uključio u javno savjetovanje o predviđenom rebalansu poslavši zahtjev da mu se odobri dodatnih 150 tisuća kuna. Jedna polovina se odnosi za kompenziranje ovrhe, a druga za zatvaranje minusa po klupskom računu. Isti je otvoren 2016. godine kako bi se premostile financijske poteškoće i omogućilo normalno funkcioniranje.  Naše zahtjeve je Grad Sinj odbio uz obrazloženje nedostatka dokumentacije i nedovoljnih objašnjenja. Inače, ta odbijenica sadrži neshvatljive brojčane pogreške koje se ne podudaraju sa traženim iznosima. Stoga apeliramo na sve one koji o tome odlučuju da pomognu Alkaru da dobije dodatna sredstva (što je Grad učinio kada je pomogao pri plaćanju kotizacija i licenci igrača) kako u rebalansu tako i u proračunu za 2020. godinu. 

Pogotovo jer se uvećava, za polovinu, broj prvenstvenih kola. Napomenut ću da se sva klupska sredstva krajnje racionalno i transparentno troše. Da zaključim ovo obraćanje, Alkar se nalazi na prekretnici. Temeljno pitanje sadržano je u naslovu. Želi li Grad Sinj i njegovi vijećnici, te sportska zajednica da sinjski sportski brand Alkar i dalje egzistira u najvišem rangu hrvatske košarke ili ne?

Iako mi je čast biti na funkciji v.d. Predsjednika, moje obveze Načelnika općine Otok mi ne dozvoljavaju da se bavim i ovim poslom, zato molim Gradonačelnicu da hitno pronađe novog predsjednika ili da imenuje savjetnika za sport makar privremeno, dok se ne nađe novo rješenje.

S poštovanjem, 

Dušan Đula, v.d. predsjednika KK Alkar