Intervjui
Dražen Orešković: Cedevita će u idućoj sezoni biti konkurentnija u ABA ligi i Eurokupu

Dražen Orešković: Cedevita će u idućoj sezoni biti konkurentnija u ABA ligi i Eurokupu

Autor: Teo Cilar

Mladi i talentirani stručnjak.

Pomoćni trener Cedevite i reprezentacije Hrvatske, Dražen Orešković jedan je od naših najtalentiranijih mladih trenera. Čini vam se da je tu cijelu vječnost i čudite se kako još uvijek nije krenuo u samostalne trenerske vode, ali on ima svoj plan i trenerski put kojeg se drži i u kojem nema preskakanja stepenica. 

Sjećamo ga se kao pomoćnog trenera Zagreba iz vremena kada su “mravi“ igrali Euroligu. Uslijedio je prelazak u Cedevitu gdje je bio od 2013. do 2016. godine, a onda je uslijedio poziv Duška Ivanovića kojeg nije mogao odbiti te je otišao u njegov stožer Khimkija iz Moskve na godinu dana poslije čega je uslijedio povratak u Cedevitu. Bio je i u stožeru reprezentacije Bosne i Hercegovine kao pomoćnik Aleksandru Petroviću.

Cedevita je u ovoj sezoni osvojila tri trofeja, ali onaj koji su u hrvatskom prvaku najviše željeli i koji bi im donio plasman u Euroligu, taj je izostao.

- Ostala je gorčina za ABA ligu gdje smo imali našu najveću šansu u prvoj utakmici protiv Budućnosti koja je bila nesretno izgubljena ili više spretno dobivena s njihove strane. U drugim segmentima, svi su ciljevi ispunjeni, čak je i taj Super kup na početku više manje iznenađenje. Nismo bili kompletni, s rosterom igrača koji je kasnije bio izmijenjen. Ja bi je ocijenio kao dobru, ne vrhunsku, ali jednu dobru gdje smo ostvarili ciljeve u domaćem prvenstvu, veliki broj igrača se izrotirao. Čak i neki mladi igrači jer smo odigrali 82 utakmice u sezoni. U nekim situacijama smo igrali dan za danom, posebno Hrvatsko prvenstvo i nekada taj performance koji smo imali u domaćem prvenstvu nije bio na razini, možda su u tom dijelu neki ljudi bili razočarani s našim predstavama.

Hrvatskog prvaka će u idućoj sezoni voditi španjolski stručnjak Sito Alonso. Dražen bi i u idućoj sezoni trebao ostati na mjestu pomoćnog trenera.

- Usmeno smo dogovorili sve, nismo još stavili na papir. Došao je i Teo Čizmić, naš kolega koji radi vrhunski posao ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim državama. Jedno zadovoljstvo rada s jednim trenerom s kojim sam se imao prilike susresti dok sam bio u Moskvi, a on je vodio Baskoniju. Radi se o jednom iskusnom treneru mlađeg profila koji voli dosta raditi, ima jednu svoju filozofiju i bit će mi čast i zadovoljstvo surađivati sa njim.

Koliko vam je teže bilo raditi u klubu koji nema podršku navijača, a koji bi igračima dali tu dodatnu snagu i vjetar u leđa na utakmicama?

- Taj detalj s navijačima je jedna od briga koja nas mori već neki niz godina. Da su tu navijači, sigurno da bi neke utakmice u ABA ligi i Eurokupu bile na većem nivou. Igrače u drugim klubovima, mogu imenovati Zadar, zadarski navijači kada stanu iza kluba, igrači igraju s punim srcem. Sigurno bi u tom segmentu bilo boje.

Dražen Orešković je u stožeru reprezentacije već dugo, u nekoliko navrata bio je pomoćnik bivšim izbornicima, put ga je odveo i u Rusiju gdje je bio pomoćnik velikom Dušku Ivanoviću što samo potvrđuje o kako kvalitetnom treneru se tu radi. Ambicija je vjerojatno mjesto glavnog trenera u skoroj budućnosti.

- Definitivno imam ambiciju biti glavni trener, sada sam u 37. godini, a na moju žalost ili sreću ,kako okrenete ja sam vrlo rano došao do ozljeda u igračkoj karijeri. Okrenuo sam se trenerskom poslu, završio fakultet, Magistar sam kineziologije. Sada će 18 godina kako radim kao trener u košarci. Imam ambicije biti prvi trener danas-sutra. Moraju se posložiti neke stvari da bi prepoznao neki projekt koji bi bio interesantan da bi se mogao izraziti u kompletu. Uzimati nešto da se samo uzme da budeš prvi trener, smatram da nije dobro. Mislim da treba imati neki redoslijed, put koji čovjek mora proći da bi se u budućnosti izgradio kao trener. Do sada su mi cijelo vrijeme problem bile moje godine gdje sam se sudarao s igračima poput Mulaomerovića, Kasuna, koji su stariji od mene i tu je bio taj neki problem, međutim sada u ovo vrijeme na svu sreću sve je manje igrača u tim godinama, puno je mladih generacija iza mene tako da se nadam da bi se u skorijoj budućnosti mogao odlučiti na taj potez, ali mora biti dobra priča. Ne govorim o financijskom dijelu, govorim o sportskom aspektu.

Dražen nam je u razgovoru prognozirao za talentiranog Džanana Musu da bi mogao biti izabran u prvom krugu NBA drafta (razgovor smo vodili tijekom priprema reprezentacije Hrvatske za kvalifikacijske utakmice). To se i dogodilo, odabrali su ga Netsi kao 29. Pick.

- Džanan je karakter pobjednika, voli se natjecati, voli igrati. Ne znam kako će reagirati ako ga se bude smjestilo na klupu i ne da mu se prilika da igra. Da li on može igrati ili ne, to su sada stvari za NBA, međutim masu igrača sam vidio koji su u Europi bili dobri igrači, a kada su došli u NBA pokazivali su veliku kvalitetu.

Nismo zaobišli niti slovensko čudo od djeteta, Luku Dončića.

- Definitivno jedan momak koji je digao granicu, malo je stavio nerealnu sliku za te mladiće. On je ove godine sve osvojio, osvajanjem Europskog prvenstva sa Slovenijom, osvajanjem Eurolige s Real Madridom, definitivno je jedna klasa. Teško je uspoređivati s drugim vremenima, svi vole bacati neke paralele, međutim to je jedan dečko koji je digao letvicu jako visoko, dečko koji bi morao biti prvi izbor na draftu. Moje iskustvo sa njim je bilo kada smo prošlog ljeta igrali sa njima tri prijateljske utakmice, ta njegovo natjecanje unutar same igre gdje on pokazuje neke poteze koji su van gabarita, meni je drago što je momak iz ove naše regije. Želim mu puno sreće i zdravlja, ovo ostalo će on sam donijeti.

Cedevita će u idućoj sezoni opet imati dvije momčadi zbog velikog broja utakmica. Jednu za ABA ligu i Europu dok će druga igrati HT Premijer ligu. Koliko je to bitno, a koliko s druge strane loše jer jedna ekipa će krenuti u sezonu domaćeg prvenstva dok će kasnije kada se bude igralo za trofeje to odraditi prva momčad.

- To su te dvije strane medalje. Ja sam se ove sezone po prvi puta susreo s tim da igramo tri utakmice tjedno, svaka dva i pola dana. Jako je teško biti konkurentan u nekom višem rangu, točnije u ABA ligi i Eurokupu gdje vi dolazite do iscrpljenosti glavnih igrača koji moraju igrati sve te utakmice i moraju igrati u određenoj minutaži, nebitno tko je protivnik, da nikoga ne umanjujem, da li igrali Premijer ligu, ABA ligu ili Eurokup, mislim da se to mora napraviti zbog broja utakmica i da bi bili konkurentni najviše. 

Loša strana toga je i ovo što ste sami rekli, u onom prijelazu kada dođe, neke morate maknuti, oni ne igraju, pokušava se naći neko solomonsko rješenje gdje bi to bilo najbezbolnije za sve, ali sigurno da će Cedevita u novoj sezoni biti konkurentnija u prva dva natjecanja i opet kažem, dati će se prilika mlađim igračima koji će imati ozbiljne minute u HT Premijer ligi. Moj kolega, trener Rimac je ozbiljan, vrhunski trener koji će sigurno dati šansu mlađima i naći za njih mjesto u momčadi. Kada dođe do spajanja, opet ti mladi će biti prioritet da ih se spoji i da igraju dalje. Jedna i druga opcija ima svoje dobre i loše strane, bio sam ove sezone u toj situaciji ii mogu reći da je jako teško.

Tu dolazimo do situacije smanjenja broja klubova u HT Premijer ligi čime bi se i smanjio broj utakmica u sezoni. Koliko je bitno da se smanji broj klubova što je i u planu HKS-a? Ove sezone pojedini klubovi jedva su ili gotovo nikako egzistirali i spajali kraj s krajem.

- Ovo je pitanje za savez. Ja sam isto za to jer jedni klubovi nisu mogli pratiti to. Dosta igrača je otišlo van, što bi se reklo trbuhom za kruhom. Jednostavno je ovo popunjavanje lige s tim našim dobrim igračima je jako teško. Klubovi su u financijskim problemima i onda neka velika plaćanja, dolazi do maltretiranja igrača, klubova, trenera i svega. Siguran sam u to da će smanjenje donijeti pomak i biti će puno kvalitetnija košarka, to je sigurno, rekao je za kraj pomoćni trener Cedevite za kojega očekujemo da vrlo brzo postane glavni trener neke momčadi i pokaže svoj puni potencijal i talenat koji definitivno ima u sebi za ovaj posao.