Intervjui
FIBA se nije snašla: Messi mora igrati za Argentinu jer FIFA tako kaže

FIBA se nije snašla: Messi mora igrati za Argentinu jer FIFA tako kaže

Autor: Basketball.hr/ABA liga Photo: FIBA

Bogdan Tanjević, bez dlake na jeziku, gađa 'u sridu'.

Bogdan Tanjević je 1979. godine  odveo Bosnu do naslova klupskog prvaka Europe. Dvije godine kasnije s reprezentacijom Jugoslavije je uzeo srebro na Europskom prvenstvu, a dvadeset godina nakon povijesnog uspjeha s Bosnom s reprezentacijom Italije je postao prvak Europe. Osvajao je trofeje s Bosnom, Stefanelom, Budućnosti i Asvelom. Četiri godine je vodio Fenerbahce, Tursku je odveo do svjetskog srebra, a njegove usluge koristila je i reprezentacija Crne Gore.  

U drugom dijelu intervjua kojeg objavljujemo zahvaljujući dobroj suradnji s ABA ligom, Boša ističe kako je odnos košarkaša prema košarci danas potpuno drugačiji.  Naglašava da su igrači postali potrošna roba koja je na tržištu tijekom cijele godine.

- Što se tiče mladih igrača i njihovog razvoja, sada je potpuno drugačije nego nekada. Ja sam kao trener znao da imam igrače na duže vrijeme i da ću od sezone do sezone imati istu momčad, s malim korekcijama. Nisam se mislio hoće li netko napustiti klub nakon samo nekoliko dobrih utakmica, kao što je trend u modernoj košarci. Imali smo kontinuitet, mogli smo raditi planove za nekoliko godina. Danas je košarka sport iznenađenja, a u takvim okolnostima trener ne zna što treba raditi i kako se nositi s neočekivanim problemima. Jednostavno, struka ni sama ne zna što ju je snašlo te se mora prilagođavati trendovima koji su izuzetno loši. Ništa nema logike, sve se radi stihijski. Ranije to nije bio slučaj. Sve se svodi na profit i tko će više zaraditi - naglašava iskusni stručnjak.

Kao najbolji primjer ističe (ne)igranje najboljih igrača za svoje zemlje.

- Odnos prema reprezentaciji se potpuno promijenio. U moje vrijeme je bio ponos igrati za svoju zemlju. Tada je najveći uspjeh bio biti član reprezentacije, jer su se tu igrači mogli na najbolji mogući način dokazati. Sve je danas drugačije. Jedna grupa bogatih došla je do enormne količine novca, napravila organizaciju i sada kroje sudbinu europske košarke. FIBA se u svemu tome nije snašla. Bogati odlučuju smije li neki igrač igrati za svoju domovinu ili ne, što je nekada bilo nezamislivo. To isto radi i NBA, zabranjuje igračima iz Europe da nastupaju za reprezentaciju. Može li se takvo što dogoditi u nogometu? Jedan Messi i Ronaldo moraju igrati za svoju državu, iako je njihova tržišna vrijednost preko 500 milijuna eura, jer tako FIFA kaže. Igraju na minus 30, plus 40, nitko ih ne pita, jednostavno to se podrazumijeva, dok u košarci to nije slučaj. Ovako smo svi na gubitku.

Tanjević isto tako naglašava da bi u košarku trebalo uvesti pravilo da do određenih godina igrači ne mogu biti draftirani za NBA momčadi.

- Naravno da sam na strani FIBA-e, ali i oni rade greške i definitivno se nisu prilagodili novim trendovima. NBA je preuzeo primat i smatram da Europljani trebaju naći neko rješenje za ovu situaciju. Moj prijedlog bi bio da NBA ekipe ne smiju draftirati igrače iz Europe do 23. godine. Ranije je bilo 27 godina, ali to držim rigidnim. U suprotnom, ako se trend odlaska mladih igrača u Ameriku suviše rano nastavi, dakle da odlaze, a da još nisu formirani kao igrači, nisam optimista. Bojim se da ćemo doći u još gori položaj. Po prirodi, stvari gledam pozitivno, ali sve ovo što se radi nije dobro za košarku - iznio je svoj stav Tanjević.

U trećem dijelu intervjua, koji vas očekuje uskoro, Tanjević progovara o značenju ABA lige u očuvanju kvalitete košarke na ovim prostorima.