Hrvatska
GKK Šibenik i KK Jolly: Fuzija ili iluzija?

GKK Šibenik i KK Jolly: Fuzija ili iluzija?

Autor: Paulo Sarić

Službeni GKK Šibenik je svjestan osjetljivosti situacije i moli za razumijevanje te najavljuje da bi se sve moglo znati do sredine idućeg tjedna.

Nakon izvrsne sezone za oba predstavnika iz Krešimirova grada, u kojoj su ostvarili najbolje rezultate u svojoj povijesti, posljednjih se tjedana ponovno zakotrljala priča o budućnosti šibenske košarke. Nazvali vi nju fuzijom, spajanjem ili dogovaranjem novog sponzorstva koje bi bilo kontrolirano ulaskom u klub, suština je ista. Ideja je da bi grad Šibenik naredne sezone trebao imati stabilan košarkaški klub – GKK Šibenik.

Foto: Marin Sušić HKS

Krajem sezone uvijek se počnu javljati zanimljive priče i ideje koje se u većini slučajeva ne ostvare. No, da su ovoj priči zaista ima nešto, potvrđuju pisanja medija. Već nakon ispadanja od Cibone u polufinalu hrvatskog prvenstva, šibenski su mediji prenijeli indikativnu izjavu predsjednika mlađeg od dvaju šibenski klubova, Ante Grpca, u kojoj je nedvojbeno kazao da novih pojačanja neće biti bez – novih sponzora.

Foto: KK Jolly

U kuloarima se govori o dogovoru triju strana, Doguš grupe, Jollyja i grada, s ciljem da se Šibenčanima omogući gledanje kvalitetne, pa zašto ne i kvalitetnije, košarke i u narednim sezonama. Nažalost, radi pritisaka triju hrvatskih regionalnih ligaša, GKK Šibenik je ostao bez ABA lige i prije utvrđivanja ispunjavaju li minimalne infrastrukturne uvjete.



    

A ne ispunjavaju.

U propozicijama ABA lige, koje su nakon svoga mijenjanja skinute sa službene stranice kako se ne bi vidjelo da ih sama liga ne poštuje, je stajalo da će liga iduće sezone imati 14 klubova i da se njihov plasman vrši putem nacionalnih prvenstava.

U danom trenutku je bilo jasno da će, ukoliko se gledaju sportski kriteriji jedan od zagrebačkih klubova izvisiti, jednako kao i Zadar.

Na koncu se ispostavilo da su pravo igranja regionalne lige izborili Cedevita, Šibenik i Split. No, potonjih dvoje su ostali na suhom. Velik je to udarac bio ambicijama sjevernijeg dalmatinskog A1 ligaša koji je, makar službeno, financijski nekompromitiran i sa podmirenim računima ulazi u novu sezonu. Iako se i tu u kuloarima šuška da postoji pozamašan dug i da je upravo on jedan od razloga promjene politike vođenje šibenske košarke. Splitu, s druge strane, iduće sezone na naplatu dolazi ogromna rata predstečajne nagodbe u iznosu nešto manjem od četiri milijuna kuna i uzima zasigurno velik dio kolača koji se mogao utrošiti da se nahrani prva momčad.

Foto: KK Split 

Nakon gubitka prava igranja regionalne lige Šibenik se okrenuo FIBA-inoj Ligi prvaka i mogao bi igrati europska natjecanja iduće sezone. A upravo u tom smjeru se kreće čitava priča. Prema pisanju medija za suradnju postoji snažna volja kod svih triju strana pri čemu prednjače turski partneri i Jolly. Svatko iz svojih razloga. Na zajednički interes i s ciljem razvoja košarke. No, u gradu poput Šibenika je potrebno dobiti i privolu navijača. Protivnici modela navijačkog utjecaja u službenom vođenju kluba bi rekli i – ulice. A Funcuti, ne samo navodno, i nisu najzagrijaniji za suradnju.

Foto: Simpatizeri GKK Šibenik - Facebook

Službeno se boje da će privatnik preuzeti vlast u klubu. Ne ulazeći u vjerojatnost da se to dogodi – dobrodošli u 21. stoljeće.

Vox populi po Šibeniku i društvenim mrežama jasno ukazuje na složenost situacije i osjetljivost trenutka. Pisanja po internetskim stranicama jasno otkrivaju da je puk podijeljen. Stoga je i razumljiv odgovor koji smo dobili pri pokušaju razjašnjenja situacije. Službeni GKK Šibenik moli za razumijevanje i ne daje izjave, te najavljuje da bi sve mogli biti poznato do kraja sljedećeg tjedna.

No, koliko god se puk treba slušati i po njegovim željama ravnati, on ne smije upravljati. Tome služe učeni, sposobni i izabrani ljudi. Naravno, sve u interesu puka. U njihovim je rukama sudbina šibenske košarke. Kakva god situacija bila, postoje li dugovi koje se treba platiti pronalaženjem novih sponzorstava ili se ima čist račun za start u bolje sutra, na koncu je u njihovoj moći da usmjere košarku grada koji nam je dao najvećeg kojeg je Hrvatska imala.

Jer, ne dao Bog da priča ne uspije, za pet ili deset godina se nitko izvan kafane neće sjećati onih koji su se protivili dogovoru ili nisu objeručke prihvatili ponudu zbog emocija i prirodnog ljudskog straha. Sjećat će se onih koji su mogli odvesti klub u bolje sutra, a nisu. Ne onih koji su (s)rušili, već onih koji nisu sagradili. Stoga situaciju treba sagledati racionalno i učiniti sve da se šibenska košarka odvede na samoodrživ put u bolje sutra.