Kolumne
Hoće li Zadar s "velikom bebom" do poslovnog uspjeha ili cirkusa?

Hoće li Zadar s "velikom bebom" do poslovnog uspjeha ili cirkusa?

Autor: Teo Cilar

Preko Boston Celticsa, Orlando Magica i La Clippersa do grada košarke koji je opet na nogama.

Glen "Big Baby" Davis je osebujan lik, bez dlake na jeziku, emotivac velikog srca i baš kao što mu nadimak kaže, djetinjast. Njegov potpis ugovora s KK Zadar posljednjih dana puni svjetske medije i baš smo zato odabrali njega za prvo izdanje naše nove kolumne u kojoj ćemo pisati o NBA igračima i njihovom životu, a koji nisu dosegli Superstar razinu, ali su ipak ostavili veliki trag u najjačoj ligi svijeta. 

- "Dovode igrača koji nije igrao tri godine", "Ima previše kila", "Nespreman je"... Samo su neki od negativnih komentara poslije dovođenja Glena Davisa u Zadar. Moramo priznati da su pojedini navijači Zadra skeptični s pravom, nagledali su se prošlih godina mnogih promašaja.

Ipak, Glen Davis, iako gotovo tri godine nije igrao, ima iza sebe preko 500 NBA utakmica, bio je vrlo važan kotačić u Boston Celticsima, odigrao je dva NBA finala protiv LA Lakersa, ima jedan prsten prvaka, sezonu s 15 poena u prosjeku, pogađao je pobjedničke šuteve u Play-Offu, a gdje god je igrao, navijači su ga obožavali jer je ostavljao srce na terenu.


Ovog je ljeta igrao najpoznatiju 3x3 ligu na svijetu, BIG3 gdje je svoju momčad odveo do naslova prvaka. S 32 godine na leđima ima još puno dobrih utakmica u nogama, a ono što je najvažnije, silno je motiviran za povratak na NBA parkete što je vrlo važan podatak za sve navijače Zadra kao i ljude u samom klubu.

Dojmovi s njegovog prvog treninga u Zadru su odlični. Kako od strane suigrača, tako i struke. Tako smo saznali da je izuzetno pokretan na svoju težinu, obrambeno je odličan, kao i u napadu i vidi se da zna izuzetno puno pa je već na prvom treningu davao savjete suigračima. Odmah je zatražio da radi i  individualne treninge kako bi se što prije kondicijski doveo u red što je u biti jedini njegov minus u cijeloj priči. Što se košarkaškog dijela tiče, tu problema nema, to zaboravite. 

Rana faza života

Glen Davis rođen je 01. siječnja 1986. godine u Louisiani, a gotovo cijelog svog života proveo je igrajući košarku. Kada je imao devet godina bio je visok 168 cm i težio 73 kilograma. Iako je po godinama morao igrati za najmlađu Pee-Wee kategoriju, Davis je bio jednostavno prevelik za ostalu djecu pa su ga odlučili poslati u senior kategoriju.

Nadimak Big Baby

Kada je osjetio da su ga protivnici počeli ismijavati i zadirkivati, Davis se požalio treneru koji mu je znao reći - "Prestani plakati ti velika bebo". Taj nadimak prati ga sve do dana današnjeg.

Zapazio ga Shaq

Kada je imao 15 godina(2001.), Davis se prijavio na košarkaški kamp kojeg su organizirali LSU Alumnus i Shaquille O`Neal u kampusu Louisiana State Universityja. Shaq je tada izazvao Davisa na prijateljski Wrestling dvoboj u kojem je Big Baby podignuo 216 cm visokog O`Neala koji je tada imao 147 kilograma i bacio na pod. Shaqa je to toliko dojmilo da ga je predstavio tadašnjem treneru LSU-a, Daleu Brownu.

Big Baby je 20. ožujka 2007. održao press konferenciju na kojoj je objavio da neće odigrati svoju posljednju, četvrtu seniorsku godinu na sveučilištu LSU i da se prijavljuje na NBA draft. Izabrali su ga tada još aktivni Seattle SuperSonicsi kao 35. izbor drafta ukupno. Odluka da izađe na NBA draft godinu ranije pokazala se kao pun pogodak. Sonicsi su ubrzo nakon što su ga odabrali na draftu zajedno s jednim od najboljih šutera u povijesti NBA lige Rayom Allenom mijenjali u Boston Celticse za Delonte Westa, Wallyja Szczerbiaka i prava na peti izbor drafta, Jeffa Greena.

Kako su Celticse tada napustili Ryan Gomes, Gerald Green i Al Jefferson, otvorilo se puno mjesta na poziciji centra i krilnog centra pa je Davis već u svojoj prvoj sezoni dobivao značajnu minutažu. Prvih 19 utakmica NBA karijere ulazio je s klupe, a onda je dobio priliku startati u petorci umjesto ozlijeđenog Kendricka Perkinsa. Sacramento Kingsima je u pobjedi 90:78 ubacio 16 poena uz 9 skokova. Nepunih mjesec dana kasnije odigrao je najbolju utakmicu rookie karijere u kojoj je Detroit Pistonsima ubacio 16 od ukupno 20 poena u posljednjoj četvrtini gdje su Celticsi slavili s 92:85.

Tek što je došao, već je postao NBA prvak. Nakon četiri godine u Celticsima, mijenjan je u Orlando Magic zajedno s Vonom Vaferom i Brandonom Bassom. Za Magic je i odigrao svoje dvije najbolje utakmice NBA karijere kada je Pistonsima ubacio 31, a 76ersima 33 poena. Za Magic je i odigrao svoju najbolju NBA sezonu kada je bio na prosjecima od 15.1 poena, 7.2 skokova i 2.1 asistencija. Nakon dvije i pol godine u Magicu odlazi u LA Clipperse koji su mu bili posljednji NBA klub.


Tijekom NBA Play-Offa u sezoni 2014/2015, slomio je gležanj, a da to nije znao. Saznao je tek prije početka sezone 2015/2016 kada ga je taj zglob počeo mučiti. Operacija je bila neizbježna, a oporavak je trajao od 8 do 12 tjedana. Kako nije bio zadovoljan medicinskim osobljem Clippersa koje mu je preporučilo ništa više osim mirovanja, propustio je cijelu sezonu. Tada je imao višak vremena pa je u jednom NBA podcastu izjavio da je trener Doc Rivers precijenjen i da je imao sreće što je osvojio NBA naslov s Celticsima jer je imao Garnetta, Piercea i Allena, a ne zbog njegovih trenerskih sposobnosti.

Kada je navršio 30 godina, 2016 godine, ozljeda zgloba bila je zaliječena, a on je igračku karijeru odlučio pauzirati i posvetiti se glumačkoj karijeri i režiranju filmova. 


To i nije najbolje prošlo jer je tri mjeseca kasnije u veljači 2017. Krenuo s treninzima šest dana u tjednu s cijelim timom stručnjaka ne bi li se pripremio za povratak u NBA ligu. U jednom je intervjuu tada rekao kako mu je žao na koji je način tretirao svoju karijeru, da je nikada nije shvatio ozbiljno koliko je trebao, da se nije brinuo o svom tijelu i trenirao dovoljno za vrijeme slobodnih dana. Upravo zbog sveg tog nemara, često se ozljeđivao kroz karijeru. Kako ga do rujna 2017. Nije kontaktirala niti jedna NBA momčad, rekao je kako će napraviti sve da dokaže da tamo još uvijek može igrati unatoč tome što nije igrao dvije godine te da je to dugačak proces. Iako ga je nekoliko momčadi iz razvojne lige htjelo u svojim redovima, odlučio je igrati BIG3 ligu koju je kasnije i osvojio.

Prije nekoliko mjeseci imao je problema sa zakonom. Policija ga je uhitila zbog posjedovanja i navodne distribucije 126 grama marihuane koju su uz 92 000 dolara u gotovini pronašli u njegovoj hotelskoj sobi. On je na svoj način odgovorio na te optužbe, vozeći se u avionu u kojem je jeo pohanu piletinu s punom torbom dolara na kojima je bio prsten NBA prvaka uz izjavu da im smeta crnac koji je uspio u životu.

Zadar je u svoje redove doveo emotivnog i srčanog igrača, a takvi su igrači uvijek najbolje prolazili kod strastvenih navijača pokraj kojih su mnogo lošija košarkaška imena od Davisa odigrala sezonu za pamćenje. Medijska pažnja koju je KK Zadar dobio kada se tek objavilo da je blizu realizacije ugovora s Davisom bila je ogromna. Mediji iz cijelog svijeta su objavili taj podatak, kao i kada je potpisao i sletio u Zadar gdje je imao vatreni doček od strane Tornada.

Spoj Zadra i Glena Davisa mogao bi ispasti jedna lijepa košarkaška priča, a hoće li to tako i biti vidjet će se u roku sljedeća dva mjeseca kada KK Zadar može raskinuti ugovor s njim ne budu li zadovoljni igrama velike bebe. Budu li pametni u KK Zadar, Davis bi im mogao biti odličan marketinški potez.