Intervjui
Hrvoje Marin: Hrvatska će dati sve od sebe u Grazu

Hrvoje Marin: Hrvatska će dati sve od sebe u Grazu

Autor: Teo Cilar

Hrvatska 3 na 3 reprezentacija danas kreće u lov na Olimpijske igre!

Hrvatska 3 na 3 reprezentacija danas kreće po nastup na Olimpijskim igrama. Ivan Rašetina, Toni Mindoljević, Stanko Kujundžić i Luka Petrašić igrači su koji predstavljaju Hrvatsku na ovim kvalifikacijama. Njih će u Grazu voditi nekadašnji 3 na 3 reprezentativac Hrvoje Marin koji sada radi u Hrvatskom košarkaškom savezu kao koordinator za 3 na 3 košarku. 

Hrvatska otvara turnir protiv Kanade koji je na rasporedu u 18:40 dok u 20:20 igramo protiv domaćina Austrije. Slijedi dan pauze, a zatim u subotu 29. svibnja igramo protiv Latvije u 17 sati, a susret protiv Nizozemske u 20:20 sati. Sve naše utakmice, kao i cijeli turnir možete gledati na kanalima Sport kluba.

Kako je košarka 3 na 3 sve popularnija u cijelom svijetu, a što potvrđuje uvrštavanje ovog sporta na Olimpijske igre, napravili smo za naše vjerne čitatelje intervju s Hrvojem Marinom koji nam je dao niz vrlo zanimljivih informacija vezanih uz hakl.


Hrvoje nam je za početak opisao kako funkcionira sistem kvalifikacija. 

- Na Olimpijske igre u košarci 3 na 3 plasirale su se četiri zemlje u muškoj i četiri zemlje u ženskoj konkurenciji po FIBA 3 na 3 renkingu. On se dobiva zbrojem najboljih 50 igrača 3 na 3 muških i ženskih, a svaki igrač dobiva bodove na svakom turniru, ovisno o jačini turnira i u cijeloj godini dana mu se gleda devet najboljih rezultata. Tada se dobije zbroj bodova tih 50 igrača i dobije se nacionalni renking. Hrvatska muška reprezentacija je po tom renkingu upala u kvalifikacije, a ženska nažalost nije, a i nisu imale toliko turnira. Na taj su se način dobile četiri reprezentacije koje su se već plasirale na Olimpijske igre, ostala su još četiri mjesta. 

Tri mjesta će popuniti ekipe iz Ovih kvalifikacija u Grazu, koje su kao Svjetsko prvenstvo s 20 muških i ženskih momčadi, a ostaje još jedan turnir nakon ovih kvalifikacija, tjedan dana kasnije, Universality turnir što je po meni malo glupo. FIBA je odlučila na taj Universality poslati reprezentacije koje nisu sudjelovale u 5 na 5 košarci 2012. i 2016. godine na Olimpijskim igrama, kako je Hrvatska bila na igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, mi smo automatski izgubili pravo biti na tom turniru. Mogli smo imati još jednu šansu, ali nema veze. Tako će osam reprezentacija nastupiti na Olimpijskom turniru, što je po meni paradoksalno, da je lakše osvojiti Olimpijsku medalju nego se plasirati na Olimpijske igre.

Naši reprezentativci prije samog nastupa nemaju zdrastvenih problema, nema nikakvih ozljeda.

- Zdrastveno stanje je dobro, svi su spremni, svima su COVID-19 testovi negativni, a taman prije našeg razgovora je odrađena teretana i trening. Malo je čudno jer ne smijemo izaći van hotela, ne smijemo koristiti neke druge stvari. Ako sada recimo padne kiša na vanjskome terenu u sklopu hotela, mi ne možemo trenirati, tako da koristimo svaki trenutak. 

Hrvoje je prošao mnogo turnira, ima mnogo utakmica u nogama i sigurno može dati dobru procjenu šansi za našu reprezentaciju. 

Realno gledajući, nitko ne računa na nas da možemo napraviti rezultat, što meni odgovara. Stavili su nas u ulogu autsajdera, u skupini smo smrti što je potvrdila i FIBA. U skupini smo s prvom ili drugom momčadi svijeta što je Riga, automatski i reprezentacija Latvije, petom ekipom svijeta, Amsterdamom, koja predstavlja reprezentaciju Nizozemske i Edmontonom što je reprezentacija Kanade, a na to sve je došao i domaćin, Austrija, momčad iz Graza koja je isto vrhunska ekipa. Imamo četiri vrlo jaka i zahtjevna susreta, smatram da u svakom od njih imamo šansu i nadam se da ćemo je iskoristiti na najbolji način. Rekao sam momcima da moramo igrati opušteno, bez pritiska. Na nama nije da te susrete moramo dobiti, na nama je da damo sve od sebe.

Hrvatska 3 na 3 scena

- Tamo 2019. godine prije korone, imali smo izniman broj turnira, to se počelo dizati, u savezu smo planirali i Zimsku ligu te organizirati natjecanja za mlađe kategorije. Na žalost, korona nam je sve poremetila. Nadamo se da će se sve ovo vratiti u jednu normalnu situaciju gdje ćemo moći normalno igrati te turnire i organizirati sve i svašta. Što se tiče naše 3 na 3 scene, diže se to polako, sve je više i više malih mjesta i gradova koji imaju svoje turnire, tradicionalne što je meni iznimno drago tako da će biti sve u redu. 

- Malo je zeznuto što po tim turnirima, ovim važnijim nema bodova. FIBA ima monopol i ona sama može odrediti koja država može imati svoj Tour koji vodi na World tour, a može odrediti i koji ne vodi. Recimo Francuska ima taj svoj Tour iz kojeg pobjednik ide na World tour, a Hrvatska to nema i automatski svi ti francuski igrači koji igraju na tom Touru imaju više bodova nego hrvatski. Automatski imaju i prednost nastupa na Svjetskim prvenstvima i Olimpijskim kvalifikacijama.

- Ja svake godine tražim prvo od našeg saveza, a onda savez od FIBA-e i recimo 2019. godine bili smo prvi ispod crte za upasti na taj Tour. To se plaća, ali automatski dobivaš bodove. Mi smo krenuli 2011. s tim sistemom, sada ima skoro deset godina. To je doživjelo nevjerojatan uspjeh, a što se tiče samog novca, to su milijunski iznosi. Mnogi ne shvaćaju, recimo košarkaši pet na pet, oni misle da je 3 na 3 neki seljački sport, sport tučnjave i da ga samo divljaci igraju, ali to se polako počelo mijenjati. Od nagradnih fondova, do igrača koji ulaze u to, reprezentativne akcije, a sada je ušao i na Olimpijske igre. Sve to pokazuje da popularnost raste. Za košarku pet na pet ti treba deset ljudi, a ovdje trebaš šest ljudi, jedan koš, praktički ti sudac ne treba, možeš sam suditi. Za 3 na 3 se kaže da je najurbaniji sport na svijetu uz mali nogomet i smatram da može ići samo prema gore. 

Iako većina ljubitelja košarke zna ovu informaciju, spomenimo da je lopta za 3 na 3 nešto manja od ove koja se koristi u utakmicama 5 na 5. 

- Što se tiče lopte, FIBA se vodila pravilom nogometa, gdje u Futsalu imamo manju loptu. U košarci je razlika takva da su uzeli za 3 na 3 veličinu ženske lopte iz košarke 5 na 5, znači šesticu, a teška je kao lopta iz 5 na 5 igre. To su uradili jer teže atraktivnosti, žele više koševa, atraktivnih poteza, trica, zakucavanja.  

Naši su reprezentativci "zarobljeni" u hotelu Weitzer, blizu samog glavnog trga u Grazu gdje se igraju kvalifikacije. Smiju ga napustiti samo kada imaju utakmice i onda se moraju vratiti. Nema nikakvog razgledavanja grada, niti išta sličnog. 

Zanimalo nas je i koji su po njemu najjači 3 na 3 turniri u regiji, pitanje koje je Hrvoju zadalo "glavobolju". 

- Meni je draž nastupati na tim lokalnim, a kda kažem lokalnim, mislim tu i na Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu, Srbiju, Crnu Goru. Gdje god dođeš igrati taj turnir, nikada nisi osjetio da te netko loše gleda, uvijek su svi igrači dobro primljeni. Obožavam igrati na takvim turnirima. Ima tu masa turnira, evo sad u Zagrebu, Hakl na taxiju, iznimno drag turnir, ali sad da ne izdvajam tu nekoga posebno, svaki turnir mi je drag. 

3 na 3 košarku dignuti na višu razinu.

-Reprezentacija je složena od dva igrača Statista i dva igrača Spalata. Što se mene tiče, ja sam Statista, koji put kada zaigram, zaigram za Statiste. Sada sam u HKS-u glavni i odgovorni za 3 na 3 košarku kao koordinator. Prestao sam službeno igrati košarku 3 na 3 2018. godine kada sam se zaposlio. Brinem se o 3 na 3 košarci u Hrvatskoj, cilj mi je to dignuti na višu razinu. 2019. godina nam je bila iznimno dobra, korona nas je poremetila i sad će mo se pokušati vratiti.

Dino Rađa i Stojko Vranković pomažu 

Dino i Stojko pomognu na način koji mogu. Recimo, omogućuju nam skoro sve uvjete, turniri su plaćeni, pripreme su plaćene što prije nije bio slučaj

Za kraj se zahvalio našem portalu što smo ih kontaktirali i što se zanimamo za 3 na 3 košarku, a dao nam je i prognozu za finale HT Premijer lige između Zadra i Splita. Valja spomenuti kako smo razgovor vodili u hotelu Weitzer par sati prije prve finalne utakmice.

- Što više ovakvih intervjua, priča, podiže svjest igračima i svima i želim da nas ljudi u Hrvatskoj gledaju u kvalifikacijama i pošalju pozitivne vibracije prema Grazu. Nadam se da vas nećemo iznevjeriti i da ćemo za Hrvatsku dati sve od sebe na terenu. Što se tiče finala između Zadra i Splita, bio sam četiri godine pomočnik treneru Splita, Karakašu, znam koliko voli košarku, iznimno bi mi bilo drago i volio bih da osvoji Split, ali isto, pošto sam Dalmatinac, ne bi mi bilo mrsko niti da osvoji Zadar. Prognozirati ću 3-1 za Split, jedan jedan u Zadru i onda u Splitu obje dobiva Split, rekao nam je za kraj razgovora Hrvoje Marin, a njemu i reprezentaticima želimo dobru igru na turniru i plasman na Olimpijske igre.