Intervjui
Ispovijest branitelja, vojnog invalida i hrvatskog reprezentativca – košarka mi je puno pomogla

Ispovijest branitelja, vojnog invalida i hrvatskog reprezentativca – košarka mi je puno pomogla

Autor: Paulo Sarić

Ivica Vujica, predsjednik Hrvatskog saveza košarke u kolicima progovara o korijenima sporta, ovogodišnjem prvenstvu i šansama reprezentacije na nadolazećem Europskom prvenstvu.

Prošlog je vikenda u zadarskim Jazinama odigrano posljednje kolo prvenstva Hrvatske u košarci u kolicima. Nakon gotovo sedmosatnog programa titulom su se okitili domaći igrači koji su prekinuli desetogodišnju dominaciju svojih zagrebačkih kolega i došli do prvog naslova državnog prvaka. No, priča dana nije bio samo prvi trofej zadarskih košarkaša nakon gotovo deset godina pauze, već i sama završnica natjecanja koje na najbolji način sumira sve što sport jest i što bi trebao biti – rivalitet, viteštvo i zabava.

- U Hrvatskoj se košarka u kolicima igra od 70-ih godina prošlog stoljeća. Sve je počelo još za vrijeme bivše države, no do ekspanzije i omasovljenja je došlo nakon rata. Veliki broj ratnih invalida je počeo igrati košarku te smo osnovali tri ekipe i počeli ozbiljnije nastupati – rekao je u uvodu hrvatski vojni invalid i predsjednik Hrvatskog saveza košarke u kolicima Ivica Vujicanaše je krovno tijelo Hrvatski olimpijski odbor koji nam pomaže prvenstveno organizacijski, ali u nekim aspektima i financijski. Na primjer, pokriva nam troškove sudaca, a osjetnu pomoć imamo i od Ministarstva branitelja.

Vujica je rođen prije 46 godina u Busovači, a danas živi u glavnom gradu gdje, uz to što već desetak godina vodi Savez, nastupa i za lokalni KKI Zagreb, najtrofejniji hrvatski klub košarke u kolicima.

- Prije nego sam nastradao, također sam bio sportaš. Igrao sam nogomet. Za košarku u kolicima sam čuo nakon povratka s bojišta i oporavka. Pošto sam veliki zaljubljenik u sport, čim sam čuo za novu priliku odmah sam se uključio. Počeo sam još u siječnju 1995. godine – prisjeća se Vujica koji je ranjen sredinom prosinca 1993. braneći rodno mjesto u Srednjoj Bosni.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Njegov je klub dugi niz godina dominirao hrvatskom košarkom u kolicima da bi vladavinu Zagrepčana tek u nedjelju prekinuli Zadrani koji su dvjema uvjerljivim pobjedama protiv momčadi iz glavnog grada došli do svoje prve titule. Kao što i sami rezultati pokazuju, Zagreb je središte ne samo hrvatske košarke, već i košarke u kolicima.

- Pošto imamo dosta igrača odlučili smo napraviti dva kluba ne bismo li svi dobili priliku. Kad igramo u inozemstvu spojimo momčadi i nastupamo kao jedinstvena momčad, kao KKI Zagreb, no u hrvatskom smo prvenstvu smo podijeljeni u dvije ekipe. U posljednjih smo se pet godina omasovili. Košarka u kolicima je osjetno napredovala u tom periodu o čemu najbolje svjedoči podatak da smo prije toga imali tek nekoliko klubova. Brod je imao dva tima, Zagreb dva te Vodice jedan. U zadnje se vrijeme to promijenilo. Prvo nam se priključio Varaždin, zatim Zadar, Koprivnica, Kostrena, Split… Nadam se da ćemo, ako Bog da, iduću sezonu u ligu krenuti s deset momčadi – nada se nekadašnji branitelj i sadašnji sportaš kojeg posebno veseli broj ljudi koji se bavi košarkom u kolicima - moram istaknuti da sam prezadovoljan što se tiče odaziva. Ovo je odlično!

Iako košarka u kolicima ima dugu tradiciju u Hrvatskoj do omasovljenja je došlo tek nakon Domovinskog rata kada se veliki broj branitelja ranjen vratio s bojišta te je tražio modalitet prilagodbe na civilni život. Košarka je tu, bez ikakve sumnje, bila od velike pomoći. No, za omasovljenje je bilo potrebno vrijeme. I organizacija.

- Hrvatska liga postoji tek od 2005. godine. Prije toga smo igrali samo turnire. Prve tri titule nakon pokretanja lige su uzele Vodice, da bi mi osvojili sva prvenstva nakon sezone 2008./09. Sve do prošlog vikenda kada se KKOI Zadar okitio naslovom – govori rođeni Busovčanin i pojašnjava kako su Dalmatinci prekinuli dominaciju momaka iz glavnog grada – potrefio se takav splet okolnosti. U Zadar nam nisu došla tri igrača, od čega dva glavna, a još prije toga smo kiksali u Zagrebu protiv Vukova, također u susretu u kojemu nam je nedostajalo nekoliko momaka.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Između košarke i košarke u kolicima postoje određene razlike, prije svega one očite, no gotovo sva pravila su ista. Dimenzije terena su jednake, obruči su postavljeni na istu visinu, postoje napadačke tri sekunde, lopta se mora prenijeti u prvo polje za osam sekundi itd.

- Najveća razlika je u definiciji koraka. Kada rukama dva puta dodirnemo kotač kolica to nam se računa kao da smo napravili dva koraka. Za razliku od košarke mi nakon toga smijemo spustiti loptu na parket i nakon toga ponovno ići u dvokorak, tj. dvaput taknuti kotače – otkriva Vujica.

Većina igrača koji nastupaju u hrvatskoj ligi imaju određeni invaliditet, no sam registracijski pravilnik je inkluzivan pa igrati smiju i momci bez invaliditeta. Jedna je to od mjera popularizacije sporta.

- Momčadi u pravilu imaju jednog ili dva zdrava igrača. Išli smo s tom solucijom kako bismo omasovili i popularizirali sport. Bila je to naša odluka u želji da podignemo kvalitetu košarke u kolicima, ali i interes javnosti za njom. Kada igramo u inozemstvu to nam ne prolazi jer tada podliježemo pravilima koja kazuju da svaki pojedinac mora imati licencu, tj. klasifikacijski karton koji potvrđuje da se igrač radi svog zdravstvenog stanja ne može baviti košarkom. Bez nje ne možemo nastupati u inozemstvu – kazao je iskusni košarkaš koji je svoju kvalitetu i ove sezone potvrdio na parketu te s 211 koševa dijeli osmo mjesto na ljestvici strijelaca.

FOTO: HSKUK screenshoot

Donijet će mu to, vjerojatno, i mjesto u reprezentaciji koju za nešto više od mjesec dana očekuje europski izazov u Belgiji.

- Reprezentacija se nalazi u B diviziji, drugoj od tri koliko ih postoji. A divizija ima deset momčadi, B također deset, dok u C diviziji nastupa osam nacionalnih selekcija. Hrvatska se već duže vrijeme nalazi u drugoj skupini. Zadnji smo put završili peti, no prije par godina smo igrali u polufinalu i borili se za treće mjesto. Naredni vikend nam počinju pretpripreme kako bismo vidjeli u kakvom se stanju nalaze igrači, nakon čega od 1. lipnja u Zagrebu počinju pripreme za natjecanje koje kreće 16. istog mjeseca u belgijskom Charleroiu. Imamo dobar raspored te se nadam da ćemo izboriti jedno od prva dva mjesta u skupini i ponovno igrati polufinale – rekao je ponajbolji igrač KKI Zagreb koji je za kraj pozvao sve zainteresirane da se priključe dinamičnom i brzo rastućem sportu – imamo klubove u Zadru, Vodicama, Splitu, Kostreni… Ako Bog da kroz koju godinu imat ćemo i u Istri te bih ovom prilikom pozvao sve zainteresirane da nam se pridruže ako žele otkriti košarku iz jedne druge perspektive. Za nas invalide sport je zdravlje! Tko zna što bi bilo s brojnim ljudima da se ne bave sportom? Tko zna što bi bilo sa mnom? Možda bih završio u kavani… Košarka nam zaista puno znači!

Boljeg poziva od ovoga nema. Pogotovo znajući da dolazi od ratnika, branitelja, sportaša i hrvatskog reprezentativca.