Hrvatska
Regija
Juniori koji su nas u Jazinama ostavili bez daha, prvi dio

Juniori koji su nas u Jazinama ostavili bez daha, prvi dio

Autor: Saša Ćirić

Malo smo ušli u kristalnu kuglu. Maglovito je, ali zabavno.

Kraj studenog i početak prosinca bilo je razdoblje u kojem su muške seniorske reprezentacije rješavale pitanje sudionika na svjetskoj košarkaškoj smotri, koja će se za nešto manje od godinu dana održati u Kini. Nacionalna prvenstva još uvijek miruju, pa su mlade nade iz Hrvatske i susjednih zemalja iskoristile mrtvu uru da na sebe privuku malo pažnje.

Voljeli koncept ABA lige ili ne, smatrali da je ona najveći uzročnik slobodnog pada hrvatske košarke u proteklih 25 godina ili ne, smislenost i svrhu ovakvih turnira ne biste trebali pretjerano propitkivati. Dapače. Nekoliko utakmica s kvalitetnijim protivnicima od onih na koje su navikli će uvelike pomoći igračima u najdelikatnijoj dobi da osjete kako stoje u odnosu na konkurenciju i koliko ih rada u budućnosti čeka.

Juniori Cedevite su uvjerljivo osvojili barsku skupinu, dok su igrači Crvene zvezde na jednak način prošetali kroz Jazine. Kako smo osobno prisustvovali svakoj utakmici zadarskog dijela natjecanja, s neposrednim uvidom na događanja na terenu ali i sitne detalje van njega, odlučili smo napraviti popis igrača koji su ostavili najdublji dojam na nas. U obzir smo uzeli i dob igrača, koja je ponekad važniji čimbenik u ovakvim procjenama od suhog statističkog učinka.

Za početak, moramo istaknuti nekoliko imena koja iz raznoraznih razloga nisu pronašla put do ove liste. Duje Brala i Luka Tarlać su se u ranoj fazi turnira ozlijedili pa nismo bili u prilici vidjeti njihov puni potencijal. Imajući u vidu činjenicu da se radi o igračima koji su ili proslavili 16. rođendan prije dva tjedna (Tarlać), ili će to učiniti za četiri mjeseca (Brala), pustit ćemo ih da u miru zaliječe svoje ozljede i pričekati neke buduće turnire juniorske ABA lige. Od onih koji su nešto stariji, ali su igrali, valja spomenuti Miloša Čojbašića, rezervnog centra Crvene zvezde. Radi se o momku koji nije izraziti napadački talent, ali razumije obrambene zadatke i samo na temelju toga bi mogao imati dugu profesionalnu karijeru. Mladi Lazar Stefanović iz Partizana je, kao i veći dio ostatka momčadi, ostao potpuno u sjeni glavnog igrača crno-belih. Počasni spomen zaslužuju i dečki poput Lovre Paleke, koji je nekim obrambenim reakcijama inicirao Zadrov povratak u susretu protiv Budućnosti. Sličnu stvar je napravio i njegov suigrač Lovre Višić u pobjedi nad Partizanom. U redovima Budućnosti su za dlaku uvrštenje na ovu listu izbjegli Đorđije Marinović i Aleksandar Kartalović, centarski par koji je pružio neke dobre minute na ovom turniru. No, da ne duljimo previše, u dvodijelnom tekstu ćemo vam predstaviti dvadeset igrača koji su na nas ostavili najsnažniji dojam. Danas su na repertoaru igrači od 20. do 11. mjesta.


20. Luka Cvitanović (Cibona)

Datum rođenja: 8. siječnja 2000.

Turnirska statistika: 9,6 poena, 1,6 skokova

Foto: Šime Zelić - basketball.hr

Postoji nešto čarobno u ljevorukim bekovima. Manu Ginobili i James Harden su svojim inovacijama u igri izravno utjecali na cijelu generaciju mladih košarkaša, a iznimka nije ni Luka Cvitanović. Plavokosi štrkljavi momak je u svakom posjedu lopte htio pokazati ponešto od svojih vještina baratanja loptom. Nije u tim akrobacijama pretjerivao, niti uzimao previše nerezonskih šuteva, što je bio pametan potez. Naime, u pet odigranih utakmica je pogodio tek tri od osamnaest šuteva za tricu. Ukoliko razvije pouzdan šut i poradi na razigravačkim sposobnostima, mogao bi biti solidan šesti igrač, iskra s klupe.

Usporedba: Pankracije Barać


19. Dino Bistrović (Cibona)

Datum rođenja: 11. svibnja 2000.

Turnirska statistika: 11,4 poena, 7,0 skokova, 3,8 asistencija

Foto: Šime Zelić - basketball.hr

Momak s uvjerljivo najgušćom bradom na turniru je isto tako imao i najveće oscilacije u izvedbama. Teško nam je odrediti je li njegova realna slika ona prikazana u susretima s Olimpijom, Zvezdom i Zadrom, u kojima je postizao u prosjeku 5,3 poena uz 5,7 skokova, ili je njegovo pravo ja bliže onom iz utakmica s Partizanom (14 poena, 9 skokova, 5 asistencija, 4 ukradene lopte) i Budućnosti (27 poena, 9 skokova, 6 asistencija, 5 trica). Vrijedna stvar je da kao branič ima sklonost odlasku na skok iz drugog plana, iz čega može otvarati brze kontre i polukontre. Momak koji je bio najbolji strijelac završnog juniorskog turnira PH na proljeće svakako ima dovoljno znanja za seniorsku košarku, no prije svega bi trebao fizički ojačati da bi mogao odgovoriti na izazove koje će pred njega staviti snažniji i iskusniji protivnici.

Usporedba: Ivan Tomas


18. Jernej Andolšek Heine (Petrol Olimpija)

Datum rođenja: 4. travnja 2000.

Turnirska statistika: 9,6 poena, 5,4 skokova, 4,6 asistencija, 2,2 ukradene lopte

Foto: Šime Zelić - basketball.hr

Razigravač ljubljanskog abaligaša nije igrač kojeg zamijetite na prvu. Andolšek Heine je igrač koji će odraditi sve zadatke koje njegov trener zacrta, školski i bez prevelikih drama i oscilacija. Moguće je da je upravo zbog takve prezentacije ostao pomalo ispod radara, što ne znači da je toliko slabiji igrač od onih koji su na ovom popisu ispred njega. Probleme u profesionalnoj košarci bi mu mogla stvarati visina, tojest, nedostatak iste. S nategnutih 182 centimetra trebat će nabiti ponešto mase da bi bio u mogućnosti braniti više i snažnije bekove. Strah od eventualnog gubitka brzine nije pretjerano utemeljen jer njegova igra ne ovisi o fizičkim predispozicijama, već o igračkoj inteligenciji. Mora razviti šut za tricu, u pet utakmica je uputio tek dvije prema košu, od čega je jedna ušla.

Usporedba: Vlado Ilievski


17. Vito Barbaroša (Zadar)

Datum rođenja: 7. siječnja 2000.

Turnirska statistika: 17,0 poena, 3,2 skoka, 3,2 trice

Foto: Šime Zelić - basketball.hr

Vito Barbaroša je klasični revolveraš. Čovjek je u pet utakmica ispaljivao preko sedam trica u prosjeku, ali i pogađao s gotovo 45% uspješnosti. Klasični bek šuter zarobljen u tijelu playmakera, mladi Barbaroša uvelike podsjeća na svoje sugrađane koji su uspjeli izgraditi velike međunarodne karijere – Marka Popovića i Roka Stipčevića. Ako mu oni budu zvijezda vodilja kroz život, onog trenutka kada prigrli sve svoje prednosti i nedostatke kao takve, bit će u prilici napraviti nešto slično. Da bi se probio do seniora Zadra, pogodili ste, i on mora fizički ojačati. Svi, ali baš svi ikad, će u seniorskoj košarci gađati upravo njega kao najslabiju točku obrane. Da bi to izbjegao, treba mu masa i eksplozivnost, pomoću kojih bi bio u mogućnosti probijati blokove protivničkih centara, što bi za posljedicu imalo minimalan broj situacija u kojima ostaje u missmatchu. Isto tako, nama koji smo navikli na klasičnu šutersku formu (khm, Ray Allen, khm), Curryevsko bacanje kamena s ramena djeluje prilično nezahvalno za igrača koji se tek treba probiti u seniorsku košarku. Prevedeno, Barbarošu čeka puno posla ukoliko želi uspjeti. Potencijala ima, ali sve ovisi o njemu.

Usporedba: Rok Stipčević


16. Feđa Pajović (Budućnost VOLI)

Datum rođenja: 7. veljače 2001.

Turnirska statistika: 10,4 poena, 1,6 skokova, 2,4 trice

Foto: Šime Zelić - basketball.hr

Sljedeći na našoj listi je mladić koji bi se bez ikakvog problema i provjera mogao prošvercati na utakmicu mlađih kadeta. Feđa Pajović možda još nije ubojica, ali svakako jest dječjeg lica. Nevelik i nejak, na prvi pogled je djelovao kao da će ga veći i snažniji protivnici pojesti za doručak. Ipak, mladi Feđa se nije dao te je pokazao da je od čvrstog materijala. Njegov najjači adut je ubojit šut (50% na gotovo pet pokušaja po utakmici), a jednako dobro se snalazi u ulogama primarnog i sekundarnog ballhandlera. Te sposobnosti bi trebale biti njegova karta za seniore, jer sa 186 centimetara će morati izvući maksimum iz svog potencijala da bi mogao biti relevantan faktor u abaligaškoj konkurenciji.

Usporedba: Nemanja Vranješ


15. Blaž Janežič (Petrol Olimpija)

Datum rođenja: 23. veljače 2000.

Turnirska statistika: 14,4 poena, 7,0 skokova, 1,6 ukradenih lopti, 1,8 trica

Foto: Šime Zelić - basketball.hr

Kapetan ljubljanskog sastava je jedan od nekolicine igrača s ovog turnira koji već sad djeluju fizički spremni za seniore. U neka davna vremena bi sa svojih 203 centimetra bio smatran preniskim za poziciju četvorke, ali igra se ubrzala i na visokim pozicijama se traže drugačije kvalitete. Jedna od njih je i precizan šut s distance, a Janežič s 39% trice svakako pokazuje da ima takvih sposobnosti. Nije mu strana ni leđna tehnika, koju voli koristiti kada ga preuzme niži igrač, a to obično rezultira prekršajem ili košem. Kapetansku vrpcu je dobio zbog svojih liderskih sposobnosti, koje konstantno pokazuje kroz komunikaciju sa suigračima i bodrenje kad im ne ide.

Usporedba: Matjaž Smodiš


14. Sandro Rašić (Cibona)

Datum rođenja: 2. travnja 2001.

Turnirska statistika: 12,2 poena, 3,4 skoka, 2,2 trice

Foto: Šime Zelić - basketball.hr

Sandro Rašić na prvi pogled izgleda kao davno izgubljeni (zli) brat blizanac Karla Žganeca. Fizički jako nalikuju, a imaju i slično držanje i kretnje. No, tu prestaje svaka usporedba ovih mladih igrača. Dok Žganec ordinira po niskom postu i postavlja čvrste blokove, Rašić je prototip modernog 3&D igrača. Sa svojih 196 centimetara visine je na idealnoj razmeđi mogućnosti čuvanja igrača na pozicijama 1-4, a u napadačkim formacijama ne statira u kutu, već shvaća važnost pravovremenih utrčavanja po čeonoj liniji. Ne bi bilo zgorega kad bi do kraja sezone osjetio parket HT Premijer lige, no šanse da se takvo što dogodi su prilično male, imajući u vidu konkurenciju na tim pozicijama u seniorskoj momčadi Cibone. Svakako mladić u kojeg se isplati ulagati.

Usporedba: Marin Rozić


13. Petar Vujačić (Petrol Olimpija)

Datum rođenja: 19. siječnja 2000.

Turnirska statistika: 20,0 poena, 3,4 skoka, 1,8 ukradenih lopti, 3,4 trice

Foto: Šime Zelić - basketball.hr

Ovako niska pozicija Petra Vujačića na našoj ljestvici je uvjetovana isključivo njegovom dobi. Riječ je o momku koji će za četrdesetak dana proslaviti 19. rođendan, pa ga smatramo punopravnim seniorom. Riječ je o paklenom šuteru koji je jednako opasan iz svih pozicija, a može si sam iskreirati poziciju. Usto, ima aktivne ruke u obrani, pa njegovi protivnici neće imati lak zadatak ni na tom kraju terena. Njegov opis i prezime vam zvuči poznato? Možda je rođen s tim, a možda podsjeća na starijeg brata...

Usporedba: Saša Vujačić


12. Sidiki Kone (Partizan)

Datum rođenja: 21. siječnja 2001.

Turnirska statistika: 10,2 poena, 10,6 skokova, 1,6 ukradenih lopti, 1,2 blokade

Foto: Šime Zelić - basketball.hr

Mladi Malijac Sidiki Kone je od ovog ljeta član beogradskog Partizana. Za sve one koji će na neviđeno dovoditi u pitanje njegovu dob, jer to je valjda dio folklora, neka pogledaju malo ovog momka kako igra. Početničke greške i nesigurnosti u postavljanju na terenu pokazuju da je, impozantnoj staturi unatoč, ipak riječ o sedamnaestogodišnjaku. Njegove predispozicije nisu unikatne i takvih momaka ima na desetke po cijeloj Europi. Ono što bi njega moglo odvojiti od ostatka te družine je činjenica da će u Partizanu dobiti kvalitetnu košarkašku izobrazbu, a dobre temelje već ima. Premda je s linije slobodnih bacanja ubacivao tek svaku drugu loptu, mehanika šuta mu je pravilna i estetski besprijekorna. Na mahove je pokazivao i da ima kvalitetan poluhorog, što uz visinu (208 centimetara) i impozantan raspon ruku daje idealnu kombinaciju za neobranjiv napadački potez. Jasno je da je još uvijek prilično sirov, ali ne sumnjamo da će Partizanova struka izvući maksimum iz njega.

Usporedba: Clint Capela


11. Nemanja Šćekić (Petrol Olimpija)

Datum rođenja: 1. prosinca 2000.

Turnirska statistika: 12,2 poena, 8,4 skoka, 1,8 asistencija

Foto: Šime Zelić - basketball.hr

Startni centar Olimpije je mangup u pravom smislu te riječi, a način na koji bude kanalizirao tu crtu svoje osobnosti će odrediti tijek njegove karijere. Ponekad ima tendenciju nestati s terena, ući u nepotrebne rasprave sa sucima, suigračima, suparnicima i vlastitim trenerom, ali isto tako može s nekoliko lucidnih poteza okrenuti momentum susreta u korist svoje momčadi. Ima jako dobar pregled igre i može razigravati s visokog posta, a premda nije uzimao puno trica, pokazao je da može biti opasan i s distance. Trebat će poraditi na fizičkoj spremi, i ako uspije kontrolirati temperament, bit će vrlo zanimljiv igrač u okvirima ABA lige.

Usporedba: Sava Lešić


Nastavak slijedi...