Time-out
Kako je Finac Limo utjecao na Krešinu karijeru

Kako je Finac Limo utjecao na Krešinu karijeru

Na današnji dan Krešo Ćosić slavio bi 71. rođendan.

Krešimir Ćosić rođen je na današnji dan, 26. studenog u postratnom razdoblju 1948. godine u Zagrebu, no još kao dvogodišnjak je odselio u Zadar gdje je i odrastao, u grad koji oduvijek smatra svojim.

Nabrojati sve Krešine košarkaške uspjehe nezahvalan je zadatak jer izostavlja njegovu neponovljivu ljudsku veličinu. No, osvojio je sve što se osvojiti moglo: s državnom reprezentacijom Jugoslavije za koju je nastupio 303 puta, osvojio je na Europskom prvenstvu prvo (1973., 1975., 1977), drugo (1961., 1971., 1981) i treće mjesto (1979.), na Svjetskom prvenstvu prvo (1970., 1978.) i drugo mjesto (1967., 1974.), a na Olimpijskim Igrama zlatnu (1980. u Moskvi) i srebrnu medalju (1968. u Mexico Cityju, 1976. u Montrealu).

Legenda kaže da je nastupajući za reprezentaciju Europe na festivalu košarke u Beogradu upoznao finskog košarkaša čija ga je tehnika impresionirala. Kari Limo pojasnio mu je kako je tehniku usvojio na Brigham Young Universityju u američkom Provu. Tako je krenula priča o Ćosićevu odlasku na studij u SAD 1969. Za vrijeme studija u Provu bio je prvi strani igrač izabran u All American momčad (najbolja momčad neprofesionalaca).

Bio je i draftiran u NBA ligu što se tada Europljanima činilo kao znanstvena fantastika, no želio je igrati kod kuće, za svoje klubove, za reprezentaciju.

Nakon povratka iz Amerike u Europu sa Zadrom osvaja još dvije titule prvaka Jugoslavije, 1974. i 1975. godine. Ukupno je Ćosić osvojio šest naslova prvaka Jugoslavije (pet sa Zadrom i jedan s Cibonom) te četiri kupa (jedan sa Zadrom i tri s Cibonom). Ni trenerski uspjesi nisu bili mali: bronca sa Svjetskog prvenstva 1986. i bronca s Europskog prvenstva 1987.

Životni put Ćosić je završio na diplomatskoj dužnosti u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu. U 47. godini života Krešo je preminuo u bolnici “John Hopkins” u Baltimoreu, nakon izgubljene bitke s teškom bolesti.

Nije se uzalud govorilo da je čovjek ispred svog vremena, njegovo vrijeme još uvijek traje, sjećanja ne blijede, a njegovo nasljeđe trajat će vječno.

Legenda o Kreši i dalje živi diljem svijeta. 1996. godine ušao je u Kuću slavnih košarkaša kao tek treći ne-Amerikanac u povijesti. Od brojnih priznanja izdvojit ćemo kako Košarkaški Kup Hrvatske od 1998. godine nosi naziv „Kup Krešimir Ćosić“, a 2002. posmrtno je za životno djelo dobio Državnu nagradu za sport “Franjo Bučar”.