Time-out
Kako je Kinđe srušio Zadar i dobio ovacije prepunih Jazina

Kako je Kinđe srušio Zadar i dobio ovacije prepunih Jazina

Fantastično štivo s povodom

Strašno mi je drago kada dođem u Zadar, a publika mi plješće. To je za mene najveće priznanje. Izgovorio je to početkom ‘80-ih u jednom intervjuu Mirza Delibašić, najbolji sportaš BiH svih vremena, a oni koji poznaju košarkaška zbivanja znaju “težinu” tih riječi.

Uistinu, zahvaljujući Mirzi Delibašiću, igrači Bosne imali su “specijalni tretman” u najvrelijoj košarkaškoj dvorani bivše Jugoslavije – čuvenim Jazinama, piše portal u fantastičnom tekstu autora J. Mržljaka portal Sport Centar

Temperamentna zadarska publika, koja je svakog drugog protivnika dočekivala burno, za sarajevske Studente uvijek je imala pljesak, bez obzira na ishod susreta protiv njihovih ljubimaca. Ta neraskidiva veza Jazina i Kinđe rođena je na Europskom juniorskom prvenstvu u Zadru u julu 1972. godine. Delibašić je bio najbolji igrač prvenstva na kojem je Jugoslavija osvojila zlatnu medalju, da bi nekoliko mjeseci kasnije iz tuzlanske Slobode prešao u Bosnu. Ostalo je povijest, nebrojene pobjede i titule, a vrhunac je bilo osvajanje naslova europskog prvaka u Grenobleu 5. aprila 1979.

Iako je te sezone (1978-79) Bosna bila europski prvak, puleni Bogdana Tanjevića su domaće prvenstvo završili tek na četvrtom mjestu. Stoga je sljedeća sezona (1979-80) dočekana s imperativom povratka titule jugoslovenskog prvaka. Prvenstvo Jugoslavije počelo je neobično kasno, 1.prosinca 1979. godine, a Studenti su na startu opravdali ulogu favorita. Bosna pobjeđuje Borca u Čačku (87:78), potom i ljubljansku Olimpiju u Skenderiji (104:95). Na redu je bilo gostovanje u Jazinama, na današnji dan prije 42 godine.

U prosincu 1979. godine, nakon dugo vremena, Zadar je zahvatila košarkaška groznica. Veliki interes za gostovanje Bosne nije bio slučajan, ne samo zbog činjenice da je došao europski prvak. Poslije osvajanja pete titule u sezoni 1974-75, Zadar je utonuo u prosječnost, pao u donji dio tablice jer je klub napustio legendarni Krešimir Ćosić. Dok je Bosna bila na vrhuncu popevši se na evropski tron, u istoj sezoni (1978-79) su Zadrani dotakli dno i jedva sačuvali prvoligaški status plasmanom na 10. mjesto u konkurencije 12 ekipa, s jednom pobjedom više od Metalca.

No, i takav Zadar je početkom 1979. godine priredio senzaciju pobijedivši Bosnu, budućeg europskog prvaka, u Skenderiji u polufinalu Kupa Jugoslavije 88:85, uz 25 poena Branka Skroče, 21 koš Petra Popovića, 16 Čedomira Perinčića… U turbulentnoj sezoni Zadar se spasio ispadanja, trijumfom nad Bosnom izborio Europu, a onda u prosincu 1979. odlično startao u narednom prvenstvu pobijedivši Rabotnički u Jazinama (97:80) i Cibonu (91:88) u Zagrebu.

Odličan start Zadra i dolazak Bosne učinili su da 15. prosinca 1979. Jazine budu pune kao šibica. Milan Komazec, dopisnik “Slobodne Dalmacije”, u svom izvještaju napisao je da je derbiju Zadra i Bosne prisustvovalo čak 6.000 gledalaca! A Milanu Komazecu (otac slavnog Arijana Komazeca) treba vjerovati jer je bio član ekipe Zadra koja je ‘60-ih godina tri puta bila prvak Jugoslavije. Bogdan Tanjević u derbiju nije mogao računati na kapetena Žarka Varajića, čiju su “minutažu” preuzeli Boro Vučević i Predrag Benaček.

U centru pažnje ponovo je bio Mirza Delibašić koji je igrao životnu sezonu. Kinđe je i u “svojim” Jazinama vodio, pogađao, asistirao. Iako je Delibašiću sjajno parirao nenadmašni zadarski strijelac Branko Skroče, Studenti su na odmor otišli sa sedam poena prednosti (41:48). No, u nastavku su puleni Josipa Giergie “utegli” obranu, u 28. minutu izjednačili na 58:58, potom prešli u vodstvo koje je šest minuta prije kraja naraslo na +8 (78:70). Onda je Bogdan Tanjević naredio “zonu” u obrani, dok je u napadu počeo “Kinđe Show”.

“Na scenu je stupio nepogrješivi Delibašić, na kojem su se mijenjali čuvari, čas Skroče, čas Zuban ili Perinčić. Bila je to prava simultanka sve do kraja. Čim bi lopta došla do Delibašića, nalazila je najbolje putanje”, napisao je nedavno preminuli Milan Komazec.

Zadar u finiš ulazi s dva poena prednosti (88:86), prije nego je loptu primio Delibašić, a njegovu majstoriju u svojim “memoarima” opisao je protivnički igrač, zadarska legenda Čedomir ‘Ćiro’ Perinčić.

“Igram presing na cijelom terenu na fenomenalnom Mirzi Delibašiću. Dolazimo u ‘moj kantun’, ispred naše klupe na jugu, Mirza se diže, skačem i ja visoko, ispružene ruke, znam da ga ne smijem ni taknuti (a i ne želim, nisam nikada igrao prljavo) i Mirza pogađa…”, napisao je Perinčić koji je godinama drugovao s Mirzom.

Delibašić je izjednačio na 88:88, do kraja su oba tima imala šansu za pobjedu, ali su Benaček i Skroče bili neprecizni pa se otišlo u produžetak. I dodatnih pet minuta prolazi u izjednačenoj borbi, Bosna vodi, Zadar stiže. Pogodak odluke postiže Boro Vučević, koji je 21 sekundu prije kraja produžetka položio loptu u koš za konačnih 96:98. Kraj, pobjeda Bosne uz 44 poena fenomenalnog Delibašića, aplauz prepunih Jazina.

“U produžetku je Bosna bila prejaka. Bolje reći, Delibašić je uzeo sve konce u svoje ruke i nepogrešivo dovršio veliko košarkaško djelo. Bodovi su otišli spretnijem i staloženijem, a uzavrelo gledalište toplo je pozdravilo uspjeh gostiju”, napisao je Milan Komazec, dok je Mirza Delibašić utakmicu i ambijent ocijenio “fantastičnim”.

Trijumf u Jazinama bila je jedna od najvećih pobjeda Bosne u sezoni, koja će u travnju 1980. biti okončana drugom titulom Studenata.

Zadar – Bosna 96:98 (88:88, 41:48)

Zadar, 15. decembar 1979. Dvorana u Jazinama: Gledalaca 6.000. Sudije: Petrović (Beograd) i Jovančić (Valjevo). Pet ličnih grešaka: Hadžić (Bosna) u 43. minutu. Slobodna bacanja: Zadar 25:16, Bosna 11:10.

ZADAR: Zuban 4, Petranović 10, Popović 14, Sunara 21, Kukolja, Babić 4, Jusup, Perinčić 10, Šuljak, Pribanović, Obad 6, Skroče 27. Trener: Josip Đerđa.

BOSNA: Vučević 8, Mutapčić 4, Benaček 14, Bosiočić 8, Izić 2, Radovanović 14, Zrno, Zovko, Delibašić 44, Bilalović, Hadžić 4. Trener: Bogdan Tanjević.