Europa i Svijet
Kawhi Leonard - spektakularna razmjena koja to nije

Kawhi Leonard - spektakularna razmjena koja to nije

Autor: Saša Ćirić

Tko je pobjednik, a tko gubitnik u ovom tradeu?

Višemjesečna sapunica koja je, netipično, odvela San Antonio Spurse iz košarkaških u trač rubrike napokon je gotova! Nakon potrage za najboljom opcijom za sve, GM Spursa R. C. Buford se našao na istoj valnoj duljini s kolegom iz Toronta, Masaijem Ujirijem. U razmjeni koja je uključila po dva igrača sa svake strane Kawhiju Leonardu će se u zrakoplovu za Toronto pridružiti Danny Green, dok će u suprotnom pravcu putovati DeMar DeRozan i Jakob Poeltl. Dobro, ubacili su Raptorsi u razmjenu i zaštićeni pick prve runde drafta (od 1. do 20. pozicije) na sljedećem draftu.

Kawhi Leonard

Ovaj trade je možda iznenadio površne pratitelje NBA lige, jer, zašto bi se Toronto riješio svog najboljeg igrača? Stvar zvuči nelogično na prvu, osobito ako imamo na pameti da je DeRozan ove sezone vodio Toronto do prvog mjesta u istočnoj konferenciji. Međutim, LeBron James je posramio jedinu kanadsku momčad u ligi, i to u trećem doigravanju zaredom. Ujiri je inteligentan i pragmatičan čovjek, pa je nakon ove sezone shvatio da je momčad Raptorsa u ovakvom sastavu došla do barijere koju će teško prebaciti. Čak i s Jamesovim odlaskom na Zapad, nadolazeći Sixersi i Celticsi su prevelik zalogaj za momčad koju je od Dwaynea Caseya preuzeo pomoćnik Nick Nurse. Ne čudi stoga da su Ujiri i Nurse odlučili ući u kontroliranu rekonstrukciju momčadi koju su počeli opterećivati teški ugovori igračima koji su prošli svoj zenit (Kyle Lowry 32 godine, Serge Ibaka ulazi u tridesetu), kao i onih koji su potpuno neupotrebljivi u suvremenoj košarci (Jonas Valanciunas). Koje su opcije Raptorsima ponuđene u ovoj transakciji? Leonard je imao priliku potpisati supermax ugovor sa Spursima (cca. 210 milijuna dolara). Nije htio, ali nećemo ulaziti u genezu problema jer nije ni pretjerano bitna sada kad je sve gotovo. Ono što je bitnije u cijeloj priči, a to će Leonarda pratiti ostatak karijere, je da je od imagea samozatajnog momka koji samo šuti i radi postao veći kamen smutnje u svlačionici od lajavog Isaiaha Thomasa, a trese se i tron revolveraša Gilberta Arenasa i njegovog smrtnog neprijatelja Javarisa Crittentona

Masai Ujiri

Masai Ujiri

U takvim uvjetima svaki GM radi logičnu stvar - iskorištava svaku moguću stavku u ugovoru kojom bi snizio izdatke za ljudstvo. Ukoliko se Leonard u Torontu pokaže kao onaj stari, niti jedan dolar utrošen za njegov novi ugovor neće biti bačen uludo. Naravno, postoji i ona druga opcija, ona da se MVP finala iz 2014. nakon više od godinu dana izbivanja s terena (onih devet utakmica u prošloj sezoni ne računamo kao nešto relevantno) ne vrati na istoj razini kakav je bio. Ipak, bila bi šteta izgubiti ga kroz free agency, pa bi novi trade imao smisla iz perspektive Toronta, čisto da se za uzvrat dobiju nekakvi mladi igrači ili izbori na draftu. Naravno, tu u priču upadaju neizostavni Los Angeles Lakersi, koji bi u trenutku približavanja trade deadlinea bili u slatkim brigama. Ovisno o stanju na tablici, odlučili bi se na trade za Kawhija ili čekanje do sljedećeg ljetnog prijelaznog roka. Oh da, zaboravili smo napomenuti da bi u tom slučaju Lakersi imali dodatan popust na Leonardove usluge, jer bi maksimalan ugovor kojeg bi on tada mogao potpisati bio na cca. 140 milijuna za četiri sezone.

Gregg Popovich

Budimo sad toliko uviđavni i pogledajmo kako stvari izgledaju iz kuta San Antonio Spursa. U trenutku kada igrač pokazuje ogromno nezadovoljstvo, i ta situacija traje mjesecima, svi zainteresirani pokušavaju Spursima dati najmanje moguće zauzvrat. U jednom trenu je kao moguća destinacija kotirala Philadelphija, koja je u suprotnom pravcu trebala poslati našeg Darija Šarića, Roberta Covingtona i... nešto. Srećom po sve one koji vjeruju u proces, to se nije dogodilo (bolje, usudit ćemo se reći), pa su Buford i Pop morali tražiti dalje. Naravno, Danny Ainge je uvijek zainteresiran za mešetarenje, ali samo ako je on taj koji pljačka druge. Kako su s obje strane tu bili tvrd(oglav)i protivnici, jasno je da do razmjene nije moglo doći. Već spomenuti Lakersi su svim silama pokušavali sačuvati svoju mladu jezgru, oko koje je Popovich kružio poput hijene. Ipak, LeBron je u zadnji trenutak odgovorio Roba Pelinku i Magica Johnsona od samoubilačkog tradea, iz čega se da iščitati da je projekt stvaranja konkurentih Lakersa nešto ozbiljniji i dugoročniji. Uostalom, za razliku od Jamesovog povratničkog ciklusa u Clevelandu, sama činjenica da je u Los Angelesu potpisao četverogodišnji ugovor jasno govori da je to projekt u kojem planira zaključiti karijeru pobjednički, ali kada se za to stvore uvjeti. Ne treba zaboraviti ni da su Golden State Warriorsi u istom sastavu (no dobro, blago pojačani Boogiejem Cousinsom) još minimalno godinu dana, pa čemu voditi besmislene bitke. U međuvremenu će se ispuhati i Houston Rocketsi, pa će se opet stvoriti rivalstvo kao sredinom osamdesetih - Lakersi, Celticsi i Sixersi u pozadini.

Magic Johnson i Rob Pelinka

Na kraju, trebamo posvetiti koju riječ i nesretnom DeMaru DeRozanu. Čovjek koji je u svojih devet sezona u Raptorsima postao igrač s najviše odigranih utakmica za klub (675) i njihov najbolji strijelac (13296) je preko noći shvatio kako u NBA košarci nema mjesta emocijama. Treba biti pošten i reći da je jednim dijelom i žrtva nesretnih okolnosti. Premda je riječ o sjajnom igraču, ipak ne može stati u isti koš s najvećim zvijezdama u ligi - društvu kojem je i Leonard pripadao prije ove trakavice. Možemo ovaj trade usporediti s onim prošlogodišnjim, u kojem je vidno nezadovoljni Kyrie Irving jasno i glasno rekao da ne želi više ništa imati s Cleveland Cavaliersima i Jamesom, pa su Cavsi morali pristati na nešto lošiji deal u kojem su dobili već spomenutog Thomasa sa svim njegovim manama. Ipak, DeRozan nije Thomas i nije čovjek koji stvara probleme. Generalno govoreći, sustav Spursa je od igrača sličnog backgrounda (LaMarcus Aldridge) napravio iznimno efikasan stroj, pa bi početno nezadovoljstvo DMDR-a trebalo brzo splasnuti. Popovich i njegova ekipa su poznati da maksimiziraju vrline igrača, a uspješno maskiraju njegove mane. Usto, poznati su kao vrhunski šuterski treneri, pa možemo očekivati daljnji napredak DeRozana u šutu za tricu.

DeMar DeRozan

Tko je, kada se sve zbroji, pobijedio u ovom trejdu? Svi. Spursi su izvukli maksimum za nezadovoljnog igrača, a usput se riješili Greena koji već duže vrijeme izgleda spreman za mirovinu. Zauzvrat su dobili jako dobrog beka i perspektivnog mladog centra, a ne treba zaboraviti ni ekstra pick na idućem draftu. Raptorsi su dobili priliku vidjeti gdje stoje s Leonardom, a ako on bude Greentao (šašavi li smo, he he) lako će ga proslijediti onima koji ga zapravo žele i obrnuto. U tom slučaju će dobiti neke mlade igrače s kojima mogu krenuti u rekonstrukciju momčadi.

Lakersi su također pobjednici. Oni čekaju rasplet i mogu odlučiti što će. Usto, dobit će Kawhija ispod cijene. Naravno, ako bude na makar približnoj razini na kojoj je bio. Ne treba zaboraviti činjenicu da njegova igra (osobito u defanzivi) puno više počiva na fizikalijama od Jamesove, kojemu se to godinama spočitavalo.

Jedno je sigurno. Sljedećih godinu dana će uvelike odrediti smjer u kojem će se liga kretati u narednom desetljeću. Ona franšiza koja povuče najviše dobrih poteza bi mogla preuzeti tron od Warriorsa i ne ispustiti ga dugo vremena. NBA - where amazing happens!