Hrvatska
"Kemičar" Nazor želi dalmatinsku igru Zadra u polufinalu, Burić se okreće prvenstvu

"Kemičar" Nazor želi dalmatinsku igru Zadra u polufinalu, Burić se okreće prvenstvu

Autor: Saša Ćirić

Trener Zadra zaziva "dalmatinsku" igru svoje momčadi u polufinalnom susretu protiv Cibone. Što to, zapravo, znači?

Zadrani su slomili otpor premijerligaškog fenjeraša Bosca tek u posljednjoj četvrtini susreta. Trener zagrebačke momčadi Ivica Burić je bio zadovoljan prikazanom igrom svoje momčadi, porazu unatoč.

- "Zadar je pokazao snagu abaligaške momčadi i čestitam im na pobjedi. Fizički su jači i imaju veći izbor igrača, ali meni je drago da smo pružili dostojan otpor. U pripremi utakmice sam rekao da me najviše strah ranog visokog vodstva Zadrana, ali uspjeli smo odigrati dobro. Ono što nas najviše interesira je prvenstvo i pokušaj bijega s dna. U kupu smo odigrali dvije utakmice, dobro se pofajtali, a mislim i da je današnja utakmica bila kvalitetna s taktičkog gledišta. Čestitam svojim momcima, ali sada idemo doma a Zadar ostaje u Splitu."

Na licu Ante Nazora se moglo vidjeti bezbroj osjećaja, ali jedan je dominirao - olakšanje.

- "Na početku ću, naravno, čestitati svojim momcima na prolasku u polufinale. Isto tako, moram čestitati i momčadi Bosca, kao i svom kolegi Buriću, na prikazanoj igri i karakteru. Najbolji indikator tog karaktera je činjenica da nas je Bosco nadskakao, pokazujući prvi segment borbenosti i želje za dokazivanjem. Meni je trebalo dosta kemijanja da ovu utakmicu izvučemo u našu korist, a najviše sam problema imao s pronalaženjem idealnih pet defanzivaca na terenu. Jednom kad sam uspio u tom naumu, došli smo na prednost koja nam je garantirala mirniju završnicu. Sve te greške u obrani, začinjene generalnim padom koncentracije, nisu bile dobre. Dobra stvar je da smo pobijedili i da idemo u polufinale, jer je kup natjecanje u kojem favoriti znaju ispadati i meni je drago da to ovaj put nismo bili mi."

U najavi susreta s Cibonom Nazor ne štedi epitete za protivnika, ali i mjesto odigravanja.

- "Radi se o klasiku. Rijetko kad imamo priliku gledati susret Zadra i Cibone na Gripama, što će stvoriti poseban emotivni naboj. Moja je želja da Zadar igra dalmatinski, što god netko mislio o značenju tog izraza. Nemamo puno nepoznanica, igrali smo već međusobno ove sezone, a uoči posljednje utakmice sam rekao da moramo produžiti periode borbenosti i koncentracije . Kod mojih igrača neće nedostajati motiva za pobjedu, a možda neće biti ni grča kojeg smo osjećali.

Na novinarsko pitanje o dubljem značenju dalmatinske igre, Nazor je rekao:

- "Ne može se to riječima objasniti, to se ili osjeća ili ne osjeća. To je draž južnih krajeva, koji se identificiraju s momčadima, koji u sebi imaju strast i energiju. Nadam se da će na polufinalnoj utakmici biti puna dvorana, da se to vidi. Ja nisam toliko rječit da bih mogao pobliže objasniti taj izraz. To je vezano uz temperament, emocije. Timovi s juga, ne samo naših krajeva, nego recimo i Italije... nerijetko su imali manje budžete, ali su znali pobjeđivati favorite iz metropola."