Kolumne
Košarkaški „Bosman“

Košarkaški „Bosman“

Autor: Paulo Sarić

Najvažnija presuda godine za koju nitko ne zna!

Već je neko vrijeme svijet košarke uvučen u spor između FIBA-e i ULEB-a u kojemu na koncu najviše ispaštaju košarkaši i sami građani. Iako je u ovakvim stvarima u pravilu važna uzročno-posljedična veza, ona u konkretnom slučaju ne igra bitnu ulogu. Zašto? Zato jer se radi o prvenstveno – ekonomskom sporu.

A po pitanju ekonomskih sporova i funkcioniranja tržišta, stvari su u Europi, točnije Europskoj uniji, prilično jasno postavljene. Još su Rimskim ugovorima, jasno ne onima o kojima hrvatska javnost puno više zna, a pogotovo „zna“, iz 1941., već iz 1957. godine, definirana prava i obveze svih koji sudjeluju na tržištu zemalja članica, što je potvrđeno i Ugovorom iz Maastrichta i Lisabonskim ugovorom iz 2007. godine. Razlika? Članak 85. 1. poglavlja 1. odjeljka glave I trećeg dijela Ugovora o osnivanju Europske ekonomske zajednice postao je članak 81. 1. poglavlja 1. odjeljka glave VII Ugovora o Europskoj uniji, odnosno članak 101. 1. poglavlja 1. odjeljka glave VII Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Komplicirano? Možda. No, poanta je da postoji jasan pravni slijed događaja.

No, gdje je tu košarka? Upravo u navedenom  članku  85. 1. poglavlja 1. odjeljka glave I trećeg dijela Ugovora o osnivanju Europske ekonomske zajednice koji je postao članak 81. 1. poglavlja 1. odjeljka glave VII Ugovora o Europskoj uniji, odnosno članak 101. 1. poglavlja 1. odjeljka glave VII Ugovora o funkcioniranju Europske unije. A on se, ugrubo kazano, dotiče sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišnog natjecanja na unutrašnjem tržištu Europske unije.

FOTO: ABA liga: Cedevita (Marin Sušić)

NAKON OVOGA VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO.

Europska je komisija prije nekoliko dana, točnije 8. prosinca, donijela odluku koja će promijeniti odnose snaga u europskoj košarci i igrati veliku ulogu u konačnom presijecanju gordijskog čvora između FIBA-e i ULEB-a. U sklopu antitrustovske politike donesena je presuda protiv Svjetske klizačke federacije (ICU).

- Međunarodne sportske federacije igraju bitnu ulogu u karijerama sportaša – one štite njihovo zdravlje i sigurnost te integritet natjecanja. Međutim, teške kazne koje Međunarodna klizačka unija nameće klizaćima štite njezine komercijalne interese i sprječavaju druge u organiziranju vlastitih događanja. Svjetska klizačka federacija se mora ravnati po našoj odluci, promijeniti svoja pravila i otvoriti nove mogućnosti za sportaše i organizatore natjecanja, na korist svim fanovima klizanja na ledu – rekla je šefica europske komisije za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

U čemu je bio štos? Svjetska klizačka federacija je zabranjivala klizačima da sudjeluju u natjecanjima koja nisu pod njezinom ingerencijom te im je prijetila kaznama i suspenzijama.

Europska komisija je procijenila da takvo ponašanje proizlazi iz komercijalnih interesa ICU-a te da ograničava ekonomsku slobodu sportaša kao i poslovnu slobodu privatnih poduzetnika da organiziraju svoja natjecanja te da stoga krši gonjespomenuti članak 101. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. Svjetska klizačka federacija je dobila rok od 90 dana da uskladi svoje pravilnike s odlukom Komisije, u protivnom će biti kažnjena iznosom koji se može popeti do pet posto njezinih prosječnih dnevnih prihoda.

FOTO: Basketball.hr

Zvuči poznato?

Ovo su praktički iste stvari za koje je ULEB tužio FIBA-u i oko čega se spore već godinama. FIBA doduše ne kažnjava igrače koji nastupaju u ULEB-ovim natjecanjima, ali periodično priprijeti suspenzijom saveza čiji klubovi odabiru Euroligu ili EuroCup nauštrb njezinih natjecanja. Nedavna će odluka imati dalekosežne posljedice znajući da europski pravni sustav funkcionira na osnovi ujednačene sudske prakse te da su zemlje članice, među njima i Hrvatska, do kraja prošle godine morale u svoja zakonodavstva ugraditi Direktivu 2014/104/EU Europskog parlamenta i vijeća o određenim pravilima kojima se uređuju postupci za naknadu štete prema nacionalnom pravu za kršenje odredaba prava tržišnog natjecanja država članica i Europske unije.

ULEB JE OVIM PRAKTIČKI DOBIO RAT.

Kao i djelovanje Svjetske klizačke federacije i potezi ULEB-a i FIBA-e spadaju pod nadležnost antitrustovskih zakona Europske unije pošto se obje organizacije, kao i pojedinci unutar njih, uključujući i košarkaše, bave – ekonomskom aktivnošću. A sport to, već odavno, jest. Europska komisija pritom upućuje sve stranke u sporu na nacionalne sudove, ali ujedno iste i obvezuje da slijede ujednačenu europsku sudsku praksu te bi stoga sve potencijalne tužbe na istim osnovama morale imati isti ishod.

Euroliga je brzo reagirala priopćenjem u kojemu pozdravlja odluku Europske komisije koja u svojoj suštini brani slobodno tržište i upozorava da FIBA posljedično više neće smjeti sankcionirati i prijetiti sankcijama klubovima koji sudjeluju u Euroligi i EuroCupu, sankcionirati nacionalna natjecanja u kojima nastupaju klubovi koji su odabrali ULEB-ova natjecanja umjesto FIBA-inih, sankcionirati suce koji u njima dijele pravdu te sankcionirati ili prijetiti sankcijama nacionalnim košarkaškim savezima čiji klubovi sudjeluju u ULEB-ovim natjecanjima.

Treba podsjetiti i da je Euroliga poduzela korake pred Europskom komisijom protiv FIBA-e na temelju istih osnova na kojima je donesena odluka protiv Svjetske klizačke federacije te se stoga očekuje ista ili slična odluka i u tom slučaju.

FOTO: Mega Bemax

Kakve to ima veze s hrvatskom košarkom? Sjetimo se da su na kraju prošle sezone iz ABA lige kao opravdanje odluke kojom su protiv pravila progurali KK Zadar u regionalno natjecanje, nauštrb KK Split, navodili nepriznavanje Hrvatskog košarkaškog saveza pošto HKS - ne priznaje njih. Cedevita je, naime, pravo igranja u Jadranskoj ligi stekla osvojivši hrvatsko prvenstvo, šibenski klubovi službeno nisu mogli konkurirati zbog toga što Baldekin ne ispunjava minimalne uvjete, pa su u ABA ligu uz državnog prvaka trebali ići Split i Cibona koji su to pravo ostvarili temeljem plasmana u A1 ligi.

Nakon nedavne odluke Europske komisije takve stvari više ne bi smjele biti moguće, jer je razvidno da  više nitko, pa ni FIBA, neće moći uvjetovati priznavanje ili nepriznavanje regionalnog natjecanja. Hrvatski košarkaši savez više ne bi smio imati straha od krovne svjetske košarkaške federacije koja mu više neće smjeti prijetiti kaznama te stoga može bilateralno, ili multilateralno u suradnji sa savezima ostalih država sudionica, riješiti nesuglasice s ABA ligom.

Pritom je zanimljivo da je firma koja je osnovala regionalno natjecanje, ABA Liga j.t.d., prijavljena upravo u Zagrebu te stoga podliježe pravilima hrvatskog, a samim time i europskog zakonodavstva te se ova antitrustovska odluka posredno dotiče i nje.

Vojnim rječnikom, ULEB još uvijek nije dobio rat, tek jednu, posrednu, bitku. No ishod je od petka – prilično izvjestan!