Time-out
Košarkaški trener Rusmir Halilović na Pelješcu započeo projekt kakav u svijetu nije viđen

Košarkaški trener Rusmir Halilović na Pelješcu započeo projekt kakav u svijetu nije viđen

Ovo je ispred svog vremena!

Žuljana, mjesto na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, zahvaljujući iskusnom košarkaškom treneru Rusmiru Haliloviću i turskoj agenciji TIKA, dobilo je jedan od najmodernijih i najljepših košarkaških terena smještenog svega nekoliko metara od mora.

Godinama je 71-godišnji iskusni trener Rusmir Halilović, kroz čiji su program prolazile današnje NBA i europske zvijezde, pripremao projekt vezan uz mlade igrače kojim je želio zaokružiti bogatu košarkašku karijeru. Kada je svoj projekt naziva 'Baskeball plus' predložio ljudima iz turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA bili su oduševljeni, a mjesto Žuljana na poluotoku Pelješcu izabrano je jer je taj maleni biser na jadranskoj obali Halilović otkrio sredinom 70-ih godina i svako ljeto provodi u kampu Vučine gdje je pronašao svoj mir.

Ukratko cilj projekta je natjecanje u košarkaškim vještinama, stjecanje novih znanja te red druženja, zabave, upoznavanje mladih s drugim kulturama i širenje kruga poznanika. Sve nabrojano je put do sigurnog uspjeha.

No, podatak kako je u svojoj karijeri radio s tada talentiranim igračima kao što su primjerice Dražen Petrović, Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa, Žarko Paspalj, Jure Zdovc, Stojko Vranković i ostali otvorio mu je mnoga vrata.

Zahvaljujući programu 'Baskeball plus', koji je Halilović osmislio, osmislio je projekt TIKA Basket 1x1 2x2 3x3 u kojem će mladi košarkaši iz regije i nekih europskih zemalja učiti vještine igranja u igri 1 na 1 (do 5 poena), 2 na 2 (do 10 poena) i 3 na 3 (do 15 poena, ograničeno na 15 minuta igre) uz napomenu kako sami sebi sude. Zapravo, novitet je što ulogu suca preuzima obrambeni igrač.



Upravo to je oborilo s nogu bivšeg košarkaškog suca te kasnije opunomoćenika na utakmicama Valentina Golembiovskog: 'Iskreno, iznenađen sam inovativnošću da se igra košarka bez sudaca te da postoji turnir na ovakvoj razini gdje igrači sami sude s naglaskom na fair play.'

Sve je to kao ideja godinama bilo u Halilovićevoj glavi da bi na kraju doživjelo promociju kakva se samo mogla poželjeti. Uostalom, fotografije iz Žuljane sve govore.

'Projekt sam razvijao četiri godine i u njega sam implementirao igrače s kojima sam godinama radio individualno. Godinama ponavljam kako je individualni rad baza svega! Kada ovaj projekt prezentirao u Istanbulu bili impresionirani jer su odmah shvatili kako bi po sličnom principu u Turskoj, zemlji koja puno ulaže u košarku, mogli napraviti međunarodnu akademiju koju bi pohađala djeca iz 80-ak zemalja svijeta.'

U razgovoru s ljudima iz agencije TIKA doznali smo kako su dosad odradili 59 projekata od kojih je svega nekoliko njih vezano za sport. No, u projektu 'Baskeball plus' prepoznali su potencijal i uglas su rekli kako je 'ispred svog vremena.'

Prvi turnir TIKA Basket 1x1 2x2 3x3 po Halilovićevom projektu organiziran je krajem kolovoza u Žuljani, a sudjelovali su košarkaši rođeni 2003. godine i mlađi iz Turske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

'Cilj ovog inovativnog projekta Basketball plus tehnologije je naučiti košarkaša da zna postići koš na što većoj natjecateljskoj razini. TIKA Basket 1x1 2x2 3x3 je nastavak edukativnog trenažnog procesa. Ovaj turnir Žuljana 2019. je početak na regionalnom nivou, 2020. godine širimo se na još nekoliko europskih zemalja, a 2021. godine uz pomoć Ujedinjenih nacija bit će održan na svjetskom nivou', kazao je Halilović koji se nakon uspješno odrađenog turnira posebno želio zahvaliti predsjedniku novoosnovanog kluba KK Basketball plus Ivici Vrankiću te čelnom čovjeku agencije TIKA Hašim Koču. Naravno, cijeli projekt ne vi uspio bez doprinosa volonter.

Na pitanje je li ovakav projekt postoji negdje u svijetu Halilović kao iz topa poručuje:

'Ovako nešto još nije osmišljeno i ovaj projekt je ispred svog vremena iz više razloga. Prvo, promocija programa KOŠARKA Plus u kojem učimo igrača da zna dati koš jer onaj koji ne znaju dati koš je luzer, a kao takvi ne mogu na nikakvoj razini u timskoj igri biti pobjednici. Drugo, da bi nekoga naučio da zabije koš potrebne su nove metode i novi načini edukacije te novi sadržaj rada. Dakle, prvo treba igrača naučiti igrati tzv. jedan na nula pa nakon toga tek igru 1 na 1. I treće, naučiti igrača kako se igra 2 na 2 te nakon toga 3 na 3 koji je nedavno postao i olimpijski sport. No, svi mi znamo kako Basket 3 na 3 zapravo crpi energiju od propalih košarkaša na dva koša. Ovaj naš projekt je zapravo obratan proces.'

Hašim Koč, voditelj turske agencije TIKA za suradnju i koordinaciju pri Veleposlanstvu Republike Turske osobno je stigao u Žuljanu na Pelješac i sve što je vidio jednostavno ga je oduševilo.

'Ovo je tek početak. Na jedan način želimo izgraditi most između Hrvatske i Turske, a prva stanica je ovo maleno mjesto Žuljana. Rusmir Halilović je živa legenda i njegovo iskustvo iz bivše Jugoslavije i rad s mladim košarkašima je neprocjenjivo. Uvjerili smo se kako je u Hrvatskoj jako cijenjen', kazao je Koč naglasivši kako je njemu i suradnicima ovo treći projekt koji rade Hrvatskoj, ali i defanzivno najveći. Poseban plastični teren napravljen po najvišim standardima, kakav Fiba koristi na velikim natjecanjima i olimpijskim igrama, stigao je iz Švedske, a uskoro dolaze i četiri nova koša. Posebno Hašima veseli što su se dječaci iz četiri države družili i izvan terena usprkos jezičnoj barijeri s turskim košarkašima.

'Pomoći mladima koji se bave sportom nas posebno veseli, a mišljenja smo kako će mladi košarkaši, ako će bolje igrati, biti nasmijani i bolje volje. E to nas posebno veseli!'

Turnirom i cijelim osmišljenim projektom bili su oduševljeni i treneri momčadi koje su stigle iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Turske.

'TIKA turnir Žuljana 2019. je revolucionarni projekt na svjetskom nivou i njeni organizatori, sponzor te brojni volonteri koji su sudjelovali trebaju dobiti Nobelovu nagradu za svoj nesebičan trud uložen u organizaciju jednog ovakvog turnira koji Žuljanu stavlja na kartu Europe i svijeta, kazao je Admir Tutić, trener KK Koš iz Sarajeva.

'Žuljana je najljepše mjesto koje sam vidio u životu, a sportski poligon daleko najljepši na Jadranu. Program turnira je inovativan i pomaže mladima da steknu nova košarkaška iskustva i šire krug prijatelja', dodao je trener Crne Gore Dejan Vukmanović.

Ukratko svi su oduševljeni, ali su isto tako svjesni kako je ovo tek početak nečeg velikog.

'Ovaj turnir je prilika da još više zbliži mještane Žuljane i njihove goste. Velike pohvale organizatoru i KK Basketball Plus iz Zagreba te sponzoru, agenciji TIKA', kratko je kazao poznati pomorac, kapetan Ivo Mašković.

Naravno, odjek koji ima ovaj turnir u Žuljani zadovoljio je i predsjednika mjesnog odbora Žuljana Srećka Čaveliša koji se posebno zahvalio vizionaru Rusmiru Haliloviću te agenciji TIKA jer su ovaj projekt započeli baš u Žuljani.

'Uvjeren sam kako će ovaj projekt rasti iz godine u godinu i da će biti sve veći i jači. Svi mi iz Žuljane dati ćemo opet svoj nesebičan doprinos.

'Treba istaknuti i predstavnike lokalne mladeži, tu su prije svih Mateo Jeić i Matej Hasan. Dečki su volonteri bez kojih je nemoguće organizirati bilo kakvu društvenu aktivnost u lijepoj Žuljani, a uglas kažu:

'Sve ćemo uraditi da naše malo mi sto bude na karti Europe!'

TIKA BASKET ŽULJANA 2019.

1X1

  • 1.BEKIN KURSAT / TURSKA
  • 2.ČOROVIĆ ADNAN / BIH
  • 3.KLISANIĆ LEONARDO / HRVATSKA

2X2

  • 1.BIH
  • 2.CRNA GORA
  • 3.TURSKA

3X3

  • 1.CRNA GORA
  • 2.TURSKA
  • 3.BIH