Europa i Svijet
Lakersi u novom ruhu nakon All-Star pauze hvataju ulazak u play-in NBA lige

Lakersi u novom ruhu nakon All-Star pauze hvataju ulazak u play-in NBA lige

Autor: Z.D. Photo: La Lakers

Kada u svojim redovima imate LeBrona Jamesa, zasigurno ćete izazivati veliku pozornost košarkaške javnosti...

Nakon što smo prije svega 8 dana svjedočili još jednom All-Star vikendu i novoj utakmici između najvećih zvijezda današnje košarke, koja je uzgred rečeno proglašena najgorom u povijesti od strane jednog od trenera te utakmice – Denverovog Michaela Malonea, u noći s četvrtka na petak su se ekipe vratile u stari, užurbani ritam igranja utakmica.

Fenomenalna sezona LeBrona Jamesa koji bi po tek treći put u karijeri u opasnosti da ostane bez doigravanja

Kada u svojim redovima imate LeBrona Jamesa, zasigurno ćete izazivati veliku pozornost košarkaške javnosti. Takva je situacija od prvog dana njegove karijere, a ista je i danas kada u 38. godini života igra svoju 19. NBA sezonu. Prije svega dvadesetak dana, „Kralj“ je postao najbolji strijelac u povijesti NBA lige preskočivši Karem-Abdul Jabbara koji je taj rekord držao 37 godina. Kareem se zaustavio na 38,387 poena, dok je James u ovom trenutku na 38,450.

Iako ove sezone James prosječno bilježi 29.5 poena (8. u ligi), 8.4 skoka i 6.9 asistencija (15. u ligi), NBA tablica pokazuje kako njegovi LA Lakersi drže tek 12. mjesto Zapadne konferencije s omjerom 29-32 te im New Orleans Pelicansi, koji drže posljednje 10. mjesto koje vodi u „play-in“, bježe jednu pobjedu u ovom trenutku. Jamesova desna ruka, Anthony Davis, nadaleko je poznat kao netko tko je „staklen“ i jako sklon ozljedama. Tako je bilo i ove sezone jer je od 61 moguće, odigrao 37 utakmica.

Kada je na parketu, Davis prosječno bilježi 25.7 poena i 12.4 skokova što ga čini najboljim skakačem lige. S točno dvije blokade po utakmici zauzima 6. mjesto u ligi po tom statističkom parametru.

Sve miriše na odličan posao uprave Lakersa posljednjeg dana prijelaznog roka

9. veljače je bio posljednji dan prijelaznog roka u NBA ligi, a Lakersi su morali biti aktivni na tržnici kako bi osnažili svoj sastav i dali si šansu da nakon pauze pokušaju sa LeBronom, zdravim Anthonyjem Davisom i novim pridošlicama „napadnu“ plasman u doigravanje. Svima je bilo jasno kako Lakersi i Russell Westbrook više neće moći zajedno funkcionirati, no ono što nije bilo jasno jest to – tko će ga uzeti pod svoje.

Došlo je do razmjene koja je uključivala tri franšize – LA Lakerse, Minnesotu Timberwolves i Utah Jazz te Westbrook odlazi u Utah Jazz, koji su ga u međuvremenu otpustili pa je potpisao za LA Clipperse kao slobodan igrač, zajedno s Juanom Toscano-Andersonom, Damianom Jonesom i izborom prve runde NBA Drafta 2027. godine, dok su u Minnesotu iz Jazza išli Mike Conley, Nickeil Alexander-Walker te izbori druge runde NBA Draftova 2025. i 2026. godine, a Lakersi, za koje se čini da su najbolje prošli, su u svoju Crypto.com Arenu doveli playmakera D'Angela Russella, beka šutera Malika Beasleya i krilo Jarreda Vanderbilta.

Uz tu razmjenu, 23. siječnja su doveli i Ruija Hachimuru iz Washingtona u zamjenu za Kendricka Nunna i izbore druge runde NBA Draftova 2028. i 2029. godine, a na isti dan spomenute velike razmjene, u svoje redove su doveli Mo Bambu iz Orlanda Magica te Davona Reeda iz Denver Nuggetsa, dok su u Denver poslali Thomasa Bryanta, a u Orlando Patricka Beverleya i nešto novaca.

Novokomponirana momčad je dosad odigrala pet utakmica, a slavili su u četiri od tih pet. U onoj u kojoj su poraženi od Portlanda rezultatom 127:115, nije igrao LeBron James. U preostale četiri utakmice, dva puta su svladali Golden State Warriorse, po jednom kući i jednom u gostima, a po jednom su bili bolji od New Orleans Pelicanse te Dallas Mavericksa. Posebno je velika bila pobjeda u nedjeljnom programu u American Airlines Centru protiv Dallasa gdje su nadoknadili zaostatak od 27 poena razlike u drugoj četvrtini te na kraju slavili sa 111:108.

D'Angelo Russell je nastavio gdje je stao u Minnesoti te je u tri utakmice koje je odigrao prije nego što se ozlijedio protiv Golden Statea prosječno bilježio 17.3 poena i 5.7 asistencija uz dvije pogođene trice po susretu. Jarred Vanderbilt je napokon dobio priliku pod većim svjetlima reflektora te je sve očarao svojom obranom, mobilnošću i onime što Amerikanci vole zvati – „hustleom“.

Njega se vidi kao ključnog faktora u završnici sezone, a to je nešto što se vjerojatno neće uvijek očitavati u osnovnom boxscoreu. Ipak, u spomenutom slavlju protiv Dallasa se itekako vidjelo s obzirom da je susret završio s 15 poena, 17 skokova od kojih je 8 bilo napadačkih te ukradene lopte. U jednom od posljednjih napada Dallasa, Vanderbilt je svojim aktivnim rukama izborio ukradenu loptu nakon Irvingovog dodavanja iz auta ka Luki Dončiću.

Malik Beasley važi za „streaky“ šutera što znači da kada ga krene – to je rafalna paljba, no kada ga ne ide to budu jako loši postotci pa tako kada pogledamo njegove dosadašnje šuterske partije van linije od 7,24 metara u dresu Lakersa to izgleda ovako:

0/6 protiv Golden State Warriorsa

6/12 protiv Portland Trail Blazersa

2/7 protiv New Orleans Pelicansa

7/11 protiv Golden State Warriorsa

2/11 protiv Dallas Mavericksa

Slika i prilika njegove dosadašnje karijere, ali kada imate LeBrona Jamesa i Anthonyja Davisa na rosteru, koji većinu svojih poena postižu iz reketa, takva prijetnja u šutu za 3 poena vam je itekako neophodna.

RASPORED SLJEDEĆIH UTAKMICA

LA Lakersima najprije predstoje gostovanja protiv Memphis Grizzliesa, trenutno drugoplasirane momčadi Zapadne Konferencije i Oklahoma City Thundera koje su u nedjelju preskočili na 12. mjestu u borbi za plasman u „play-in“, a nakon toga će pet uzastopnih utakmica igrati na domaćem parketu, a točan raspored izgleda ovako:

4.3. u 04:30 – Minnesota Timberwolves (31-32, 9. na Zapadu)

5.3. u 21:30 – Golden State Warriors (31-30, 7. na Zapadu)

8.3 u 04:00 – Memphis Grizzlies (36-23, 2. na Zapadu)

11.3. u 04:30 – Toronto Raptors (30-32, 9. na Istoku)

13.3. u 02:00 – New York Knicks (35-27, 6. na Istoku)

Najbolje online kladionice će sigurno privući ljubitelje klađenja primamljivim koeficijentima na pobjede Lakersa, za koje mislimo da će se, u slučaju da okosnica ekipe bude zdrava, zasigurno domoći plasmana u „play-in“, a lako moguće i do izravnog plasmana u doigravanja koje im trenutno izmiče za svega 2,5 pobjede.