Hrvatska
Luka Božić je svoj i gotovo! E da su barem svi...

Luka Božić je svoj i gotovo! E da su barem svi...

Autor: Branko Tabak Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Eto vam, sad ste dobili svoje!

Luka Božić je i ove sezone proglašen MVP igračem finalne serije doigravanja FAVBET Premijer lige. Statisti momak iz Bjelovara, fantastičnih fizičkih predispozicija predvodio je na parketu Zadar do obrane naslova košarkaškog prvaka Hrvatske.

Luka Božić je stalno pod povećalom 'stručnjaka' koji se natječu u izboru najoriginalnijeg pridjeva kojim bi opisali njegovu košarku: atipična, nezgrapna, nelijepa, oku neugodna... Luka siluje igru i loptu, solira... A Luka i Zadar dvije sezone dominiraju hrvatskom klupskom košarkaškom scenom i prednjače među hrvatskim predstavnicima na regionalnoj sceni.

Najbolje pojašnjenje Božićeve igre dao je trener Zadra Danijel Jusup koji je na pitanje novinara je li Lukino soliranje odvelo Zadar u poraz u trećoj utakmici finala koju je Split dobio zahvaljujući nadahnutoj igri fantastično raspoloženog Shannona Shortera. Taj je poraz bio vrlo opasan za Zadar jer je Split poveo 2:1 i imao meč loptu za naslov prvaka u svojim rukama u svojoj dvorani.


Jusup je odgovorio: 'Solirao je i Shorter, ali je pogodio iz jako teških situacija.'

Jednostavno, da jednostavnije ne može biti. Da dvije Shorterove lopte nisu prošle kroz obruč Splitov Amerikanac bi bio taj koji je momčad soliranjem odveo u poraz, a u ovakvom raspletu ju je doveo pred vrata naslova državnog prvaka.

Uslijedile su dvije utakmice u kojima su Zadrani pomeli Žute s parketa, prvo Gripa, a onda i Višnjika. Luka Božić je igrao istu košarku koja je ovoga puta pronalazila put do obruča i raspoloženijih suigrača i odjednom više nije solirao.

Treba li ga istrpjeti ponekad? Naravno. Zbog čega? Jer cijelog sebe daje u ono što radi. Na parketu Dvorane Krešimir Ćosić tijekom proslave naslova prvaka novinarima je rekao:

'Nevjerojatan osjećaj. Mislim da je bilo najbitnije ono nakon što smo gubili 2:1. Mnogo ljudi nije vjerovalo. Odmah sam nazvao majku i rekao: "U nedjelju uzimamo trofej". Rekao sam to i treneru Jusupu. I evo, ja ne lažem', rekao je Božić čiji je postupak osokolio i samog trenera:

'Na treningu prije četvrte utakmice razgovarao sam s Božićem, rekao mi je: "Ne dolazi u obzir da izgubimo“. Povukao nas je, to mogu samo najbolji.'

Da, Luka je najbolji, daleko najbolji igrač koji igra na hrvatskim parketima. Svoj - i neka takav ostane! I neka tu ostane! Da su barem svi svoji...