Hrvatska
Može li itko zaustaviti Zadar ove sezone u hrvatskom prvenstvu?

Može li itko zaustaviti Zadar ove sezone u hrvatskom prvenstvu?

Autor: BB.hr Photo: ABA league j.t.d./Dragana Stjepanović

Jedanaest od jedanaest

Nakon trećine regularnog dijela prvenstva Zadar ima 11 uzastopnih pobjeda, bez ijednog poraza. Momčad koju vodi Danijel Jusup polako postaje izraziti favorit za osvajanje titule na kraju sezone.

Domaća klupska košarka možda nije na svom vrhuncu, no još uvijek nam nudi brojne zanimljive utakmice u domaćem prvenstvu. Otkad je kladionica i kockarnica Favbet postala naslovni sponzor natjecanja ligi je udahnut novi život, s četiri do pet klubova koji imaju ambicije boriti se za trofeje.

Pa tako imamo Zadar, Cibonu i Split kao naše tradicionalno najjače košarkaške klubove, dok iz drugog plana polako dolazi Dinamo, a tu je i Cedevita Junior, kao nasljednik u Ljubljanu premještene zagrebačke Cedevite.

Pa iako svi nabrojani klubovi imaju kvalitetne pojedince u svojoj prvoj petorci, kao i solidne trenere koji ih vode, čini se da je Zadar taj koji trenutno djeluje kao klasa za sebe.

Aktualni prvak Hrvatske nastavlja gdje je stao prošlog proljeća i ima 11 pobjeda u nizu na otvaranju prvenstva. To je impresivno, jer klub iz Višnjika odigrao je već sa svim svojim suparnicima u Favbet Premijer ligi i nitko ga nije mogao ugroziti.

No, daleko smo još od završnice sezone. Istina je, najvažnije je ipak tempirati formu za doigravanje, jer tek tamo se dijeli pehar najboljoj momčadi hrvatskog košarkaškog prvenstva.

Božić radi razliku na utakmicama Zadra

Za razliku od Cibone koja je bila u teškoj situaciji na početku sezone i nije mogla koristiti sve svoje igrače, Zadar još nekako drži svoje financije pod kontrolom i uspio je zadržati nositelje igre iz prošlosezonske šampionske generacije.

Tu posebno vrijedi izdvojiti Luku Božića, dva metra visokog 27-godišnjaka koji igra fantastično ispod obruča, a i na šuterskim pozicijama. Božić ne samo što je po svojoj kvaliteti prerastao domaće prvenstvo, već je definitivno i jedan od najboljih igrača ABA lige, u kojoj igraju i dva kluba iz Eurolige.

Najveća zvijezda Zadra nerijetko postiže "double-double" učinak, a ima i "triple-double" ove sezone, što je zaista podvig kad znamo da se europske utakmice igraju samo 40 minuta. Što je najvažnije, Božić je u pravilu najbolji u ključnim završnim trenucima utakmice pa s njim Zadar uvijek ima čovjeka koji može odlučiti pitanje pobjednika.

Ako mu dodamo Karla Žganeca, Darija Drežnjaka i Marka Ramljaka, sasvim je jasno zašto stranice za klađenje nude vrlo niske kvote na pobjedu Zadra u utakmicama domaćeg prvenstva. Nema sumnje, trener Danijel Jusup i ove sezone ima na raspolaganju moćnu momčad, s kojom se suparnicima neće biti lako nositi u nastavku prvenstva.

Cibona igra promjenjivo, ali ima potencijal

Kad pogledamo ostatak lige, možemo reći da Split ove godine nema dovoljno snažnu momčad kako bi se borio za titulu. Amerikanci koji su stigli u klub ne rade razliku na terenu, a Lovre Runjić možda ima potencijala, no ne može sam nositi ekipu do pobjeda.

Dinamo pod Josipom Sesarom je pak solidan, ali još nije zreo za najviše domete. Isto vrijedi i za Cedevitu Junior. S druge strane, unatoč svim financijskim problemima, Cibona pokazuje da ima kvalitetu u svojim redovima kojom bi mogla namučiti Zadar, jednom kad započne doigravanje.

Cibosi su možda pokazali brojne slabosti nedavnim uvjerljivim porazom od Šibenke, no radi se o momčadi koja može pobijediti svakog kad je krene šut, kao što je bio slučaj u nedavnoj utakmici ABA lige protiv odlične ekipe Studentskog centra.

Prvak Europe iz 1985. i 1986. godine ima Jakšu Vulića na svojoj klupi koji vrlo dobro vodi momčad, a u rotaciji je mnogo odličnih šutera, od Alexa Steina i Ivana Perasovića do Domagoja Prolete i Jakova Mustapića.

Naravno, da bi Cibona imala ikakve šanse približiti se Zadru mora do kraja financijski ustabiliti klub, kako joj se ne bi ponovilo da bude primorana igrati bez najboljih igrača. No, možemo zamisliti neizvjesno finale Favbet Premijer lige ako ove dvije momčadi budu na svom vrhuncu na proljeće pa se definitivno imamo čemu veseliti u domaćoj košarci u 2024. godini.