Europa i Svijet
Hrvatska
Na FIBA-inoj listi blokiranih i jedan hrvatski klub, neki su pod blokadom od 2010. godine

Na FIBA-inoj listi blokiranih i jedan hrvatski klub, neki su pod blokadom od 2010. godine

Na podužoj list prednjače Turci.

Cibona je od 5. srpnja pod blokadom FIBA-e. Nije to ništa neuobičajeno i nerješivo. ABA liga se priklonila Euroligi, HKS ostao vjeran FIBA-i, a rezultat svega je da regionalnu ligu niti malo nije briga za odluke FIBA-e. No, zabrana registracije igrača koji prošlu sezonu nisu nastupili u domaćem prvenstvu, za Cibonu je na snazi kada je u pitanju HT Premijer liga koja se igra pod okriljem FIBA-e.

Do njezina početka, uvjereni smo, kao i svaki put do sada, Cibona će riješiti problem.

Znakovito je da se na listi baniranih klubova već duže vrijeme ne pojavljuje Zadar, koji se riješio starih kostura iz ormara, a sada, po svemu sudeći vodi brigu o svojim obvezama prema igračima i trenerima

Pogled na listu baniranih klubova otkriva da najviše klubova s neurednim poslovanjem odnosno dugovanjima prema bivšim igračima i trenerima imaju turski klubovi. Ima ih, što muških, što ženskih, ukupno 23. Među njima su i zvučna imena poput Pinara, Galatasaraya i Bešiktaša. Među osam blokiranih talijanskih klubova je i Orlandina Basket. Grčka ima sedam blokiranih među kojima su AEK, Aris i Marrousi. Blokiran je i litvanski Lietkabelis kao i poljska Zielona Gora. 

U zemljama regije situacija je prilično dobra. U Srbiji su pod blokadom KK Radnički Kragujevac i KK Vojvodina Srbijagas, a na Kosovu Bashkimi.

Najzanimljiviji dio priče su datumi blokada. Radnički je primjerice u blokadi od ožujka 2014, a Vojvodina od svibnja 2010, dok je Maroussi u kazni gotovo punih osam godina.

Tek jedan klub ima zabranu nastupanja na međunarodnoj sceni, to je nekadašnji član Eurolige, Ukrajinski Budivelnyk kojem je zabrana izrečena u svibnju prošle godine.

Postoji i lista igrača kojima su zabranjeni međunarodni transferi. Na listi je sedam igrača i jedna igračica. Šest ih je iz SAD-a, a dvoje iz Europe. Riječ je o bivšem igraču Crvene zvezde Francuzu Mathiasu Lessortu i novom igraču Mornara Milku Bjelici koji ima crnogorsko i srbijansko državljanstvo i koji je u Mornar stigao iz Japana.