Time-out
FOTO: Najveća momčad koja je ikada hodala hrvatskim tlom

FOTO: Najveća momčad koja je ikada hodala hrvatskim tlom

Da vas netko upita koja je najveća košarkaška momčad koja je ikada igrala u Hrvatskoj, što bi odgovorili?

Da vas netko upita koja je najveća košarkaška momčad koja je ikada igrala u Hrvatskoj, što bi odgovorili? Ćosiće Zadar, Draženova Cibona ili Kukočeva Jugoplastika? Ili možada reprezentacija bivše države koja se na Europskom prvenstvu 1989. u Zagrebu poigravala sa suparnicima?

Uz svo dužno poštovanje ovim mega-momčadima, daleko, daleko najbolja momčad koja je igrala kod nas je momčad „NBA All-Stars“.  Vratimo se malo u povijest. Na Svjetskom prvenstvu u košarci daleke 1963. u Brazilu reprezentacija SAD-a osvaja tek 4. mjesto. Taj rezultat je razljutio tadašnjeg predsjednika Johna Kennedya. JFK je bio veliki košarkaški fan i smislio je plan da NBA liga pošalje svoju selekciju u Istočnu Europu i pokaže „crvenima“ tko je gazda. Nedugo zatim JFK je ubijen u atentatu, no njegov nasljednik Lyndon Johnson nastavlja plan. Kontaktira legendarnog arhitekta Boston Celticsa Reda Auerbacha i u ljeto 1964. All-Star selekcija NBA lige stiže u Europu. Propao je plan da igraju u SSSR-u, no odigrali su 22 utakmice u Poljskoj, Rumunjskoj, Egiptu, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj. Naravno, sve 22 utakmice dobili su glatko. Pogledajte samo koja su to imena bila:

NBA All-Stars '64:

Trener: RED AUERBACH (Boston Celtics): 9 NBA naslova, Hall of Fame

BILL RUSSELL (Boston Celtics): 11 NBA naslova, 5 MVP naslova, 12 puta all-star, 11 puta u All-NBA momčadima, Hall of Fame, TOP 50

BOB COUSY (Boston Celtics): 6 NBA naslova, MVP naslov, 13 puta all-star, 12 puta u All-NBA momčadima, Hall of Fame, TOP 50

OSCAR ROBERTSON (Cincinnati Royals): 1 NBA naslov, MVP naslov, 12 puta all-star, 11 puta u All-NBA momčadima, Hall of Fame, TOP 50

BOB PETTIT (St. Louis Hawks): 1 NBA naslov, 2 MVP naslova, 11 puta all-star, 11 puta u All-NBA momčadima, Hall of Fame, TOP 50

JERRY LUCAS (Cincinnati Royals): 1 NBA naslov, 7 puta all-star, 5 puta u All-NBA momčadima, Hall of Fame, TOP 50

TOM HEINSOHN (Boston Celtics): 8 NBA naslova, 6 puta all-star, 4 puta u All-NBA momčadima, Hall of Fame

TOM GOLA (New York Knicks): 1 NBA naslov, 5 puta all-star, Hall of Fame

K.C. JONES (Boston Celtics): 8 NBA naslova, Hall of Fame

Odigrali su dvije utakmice u Beogradu protiv reprezentacije Beograda. Dana 29. svibnja slavili su 98-51 (Oscar Robertson 31 / Radivoj Korać 20), a dan kasnije 110-52 (Bob Cousy 25 /  Radivoj Korać 16).

Tad ova legendarna momčad dolazi i u Hrvatsku. Prvog dana lipnja pobjeđuju Selekciju Hrvatske 93-71 na igralištu Šalata u Zagrebu.

Strijelci:

NBA All-Stars: Oscar Robertson 24, Tom Heinsohn 23, Bob Pettit 21, Jerry Lucas 18, Bob Cousy 6, KC Jones 1, Bill Russell, Tom Gola

Hrvatska: Pino Giergia 16, Nemanja Đurić 12*, Dragan Kovačić 11, Željko Troskot 10, Živko Kasun 8, Pero Skansi 4, Boris Lalić 4, Marko Ostarčević 2, Boris Križan 2, Slobodan Kolaković 2, Mirko Novosel, Matan Rimac

Dan kasnije nastupaju u Karlovcu na igralištu Željezničara u Šamcu. Ovog puta NBA profesionalci su mnogo uvjerljiviji i slave sa 110-65.

Strijelci:

NBA All-Stars: Tom Heinsohn 26, Bob Pettit 18,  Bob Cousy 16, Jerry Lucas 16, Oscar Robertson 14, Bill Russell 10, KC Jones 10, Tom Gola

Hrvatska: Pino Giergia 20, Nemanja Đurić13*, Boris Križan 13, Dragan Kovačić 8, Marko Ostarčević 4, Živko Kasun 3, Pero Skansi 2, Slobodan Kolaković 2, Željko Troskot, Mirko Novosel, Stjepan Ledić, Zlatko Kiseljak.


Srbin Nemanja Đurić u to je doba bio sa služenju vojnog roka te je pojačao selekciju Hrvatske, kao što je i Pino Giergia, koji je u to vrijeme služio vojni rok u Skoplju igrao u Beogradu za njihovu selekciju.

Za selekciju Hrvatske tad su igrali kasniji Hall of Fame trener, legendarni Mirko Novosel, kasnije odlični košarkaš i trener naše srebrne generacije iz Barcelone 1992. Pero Skansi, te Matan Rimac, otac poznatih košarkaša Slavena i Davora.

Daleko najjači otpor NBA vanzemljacima pružio je sjajni Pino Giergia, a te utakmice se sjeća tadašnji igrač Željezničara iz Karlovca Zlatko Kiseljak

„Kad smo ušli u reket, nismo vidjeli koš, a kamoli da smo imali mogućnost uputiti loptu prema njemu. Njihov razigravač Bob Cousy slobodna bacanja pucao je licem okrenut od koša. Nitko od nas tada nije zakucavao, a tada smo prvi put vidjeli kako Bill Russell to radi, i to tako da mu je lakat bio iznad obruča“.

Tih se utakmica sjećaju i legendarni Amerikanci. Tako je Bob Cousy jednom izjavio: 

„Bilo je to fenomenalno iskustvo. Uvijek sam se pitao, odakle vam mjere terena. Nikad nisam igrao na užem terenu. Bio sam impresioniran i drvenim tablama. Nikad prije nisam igrao na drvenim tablama. Od tada do danas mnogo toga se promijenilo, no jedna stvar je ostala ista. A to je da su ljudi s tog vašeg podneblja talentom najbliži nama Amerikancima“.

Najveći pobjednik u povijesti američkog momčadskog sporta Bill Russell dodaje:

 „Sjećam se tih utakmica. Bilo je to 1964. i bio sam na fizičkom vrhuncu. Igrali smo u zemljama Istočne Europe i razlika u kvaliteti je bila ogromna. Na najveći otpor naišli smo u Srbiji i Hrvatskoj. Iz utakmica u Hrvatskoj najviše pamtim da su igrane na otvorenom pod reflektorima. I drvene table...nikad prije nisam vidio drvene table“.

Utakmicu u Karlovcu svojim je fotoaparatom ovjekovječio legendarni hrvatski fotograf Radiša Mladenović koji nam je za ovu priliku ustupio svoje fotografije.