Intervjui
Ne želimo biti Lokomotiva!

Ne želimo biti Lokomotiva!

Autor: Paulo Sarić

Pripreme počinju u ponedjeljak, a cilj je nastaviti gdje su stali.

Godišnji odmori, onima koji su ih imali, polako završavaju i približava se jesen. A s njom i početak nove košarkaške sezone. Prvi razred hrvatske košarke preimenovan je i zvat će se Premijer liga te će sadržavati neparan broj klubova, njih 13. Gotovo četvrtina lige dolazi iz Zagreba koji ima četiri ekipe, a jedan od njih je i Hermes Analitica koja je prošlu sezonu A1 lige završila korak iznad crte s šest pobjeda i 19 poraza. Uoči početka nove sezone razgovarali smo sa sportskim direktorom Hermesa Božidarom Bilaferom o željama i planovima najmlađeg zagrebačkog prvoligaša.

- Trebalo se dogoditi neko spajanje, ali se nije dogodilo tako da nema dramatičnih vijesti. Mi ionako nismo imali kratkoročni cilj, već smo željeli polako graditi klub. Dovesti 2-3 igrača, par trenera, podignuti omladinski pogon na nekakvih 60-70 klinaca što bi nam pomoglo da imamo klub koji će biti tu negdje oko osmog mjesta. No, to se nije dogodilo. Što je, tu je. Poštujemo što će oni i dalje probati sami, a mi idemo dalje svojim putem. Iako smo prošli tjedan to trebali potpisati i sve smo dogovorili do detalja, partner se povukao. Šteta, stvorili bismo momčad za doigravanje – za uvod će sportski direktor zagrebačkog prvoligaša Hermes Analitice.

Stoga Hermes nastavlja gdje je stao prošle sezone u kojoj je iznenađujućom pobjedom u posljednjem kolu nad Zabokom potvrdio ostanak u prvom razredu hrvatske košarke.

- Upravo tako. Nastavljamo tamo gdje smo stali. Sedam igrača je ostalo. Svi osim Ušića koji je u Francuskoj, a Škara i Mandalinić su otišli su Samobor, na rekreaciju. Zadržali smo čitavu petorku, plus Antu Krstanovića i Jurinovića. Finiširamo neke razgovore. Kao i svi, lovimo playa i četvorku. Imat ćemo i još dva mlada igrača koja moramo odabrati među onima s kojima razgovaramo – osvrnuo se na igrački kadar odgovorni čovjek Hermesa.

Iako su u trenutku kada je je suradnja s drugim klubom izgledala izvjesnom porasle ambicije, nakon neuspješnog zaključenja pregovora one ostaju na istoj razini kao lani.

- Cilj je, ako je ikako moguće, ostanak. A uz to želimo podići omladinske kategorije. Tu moramo napraviti pomak, da imamo nešto naše. Da ne budemo kao Jazine i Zabok koji rade tek da zadovolje formu prema HKS-u, već da nešto i stvorimo kao što smo 2006. stvorili Batinu, Bubnića i Stipanovića, u ona naša zlatna vremena. Tada su mladi iz cijele Hrvatske dolazili k nama i to bi htjeli vratiti. No, kako smo bili druga liga teško je preko noći vratiti se na to – kazuje Bilafer i nastavlja.

- Problem je što ove godine ispadaju tri kluba. Mali klubovi, nazovimo ih mali, borit će se za ostanak. Mi smo među njima. Nemamo nerealne snove. Opstanak bi bio super, iako niti ispadanje ne bi bilo tragedija. Tragedija je jedino bankrotirati ili prevariti igrača! Nadamo se da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali, pa ćemo vidjeti za što će to biti dovoljno.

Momčad se okuplja u ponedjeljak i počinje s pripremama za jedinstvenu Premijer ligu.

- Krećemo 21. kolovoza. Mislim da ćemo sve riješiti do tada. Iako, morate znate da igrači s kojima mi razgovaramo uvijek razmišljaju kako otići vani. Tu moramo biti pametni. Moramo taktizirati. Ne možete reći da nećete otvoreni ugovor jer će igrač otići negdje drugdje, a s druge strane nam to baš i ne paše. Sedam igrača je definirano, dva pojačanja će svakako doći kao i dva mlada igrača. Mi za hrvatske uvjete nismo veliki klub, no oni kojima paše život u Zagrebu, što zbog studija, što zbog drugih razloga – bolje neće naći.

Nikad nikoga nismo prevarili, nikada nikome nismo ostali dužni, ni savezu ni igračima. Nemamo ni jednu arbitražu, niti jednu sekundu blokade. Mi smo sve svoje platili. Mi smo brojne klubove preživjeli, ali smo zbog toga i radi takvog poslovanja dvaput ispali. I triput se vratili  – govori Božidar Bilafer.

Foto: www.kkhermesanalitica.com

Kako bi dočarao okruženje u kojemu posluje, Bilafer se dotakao i mladoga Samca koji je lani iz Cibone pojačao Hermes i u jednom trenutku bio ponajbolji igrač lige.

- Lani sam Samca pustio usred sezone van. Menadžer mu je donio ponudu od 10 000 eura, a kod nas je igrao za 1000 eura. U Ciboni nije ništa dobio, pa je želio poći. Ja sam mogao reći: „Sine, borim se za opstanak. Ne može.“ Ali nisam. A bio nam je najbolji igrač i u tom trenutku jedan od pet najboljih igrača lige.

Većina klubova nije u zavidnoj financijskoj situaciji, dok se preostali u pravilu pokrivaju koliko im je lancun dug. Jedan od načina takvog funkcioniranja je dovođenje mladih igrača na posudbi iz hrvatskih abaligaša. Model suradnje koji bi, načelno, trebalo odgovarati svima. Igrač dobije priliku zaigrati seniorsku košarku, njegov matični klub dobije godinu dana iskusnijeg igrača od kojega zna što može očekivati, a profitira i manji klub koji dobije određenu kvalitetu ispod tržišne cijene.

- S Cibonom imamo izvrsnu suradnju. Prije par godina smo zbog pravila zaštićenog godišta imali kratkotrajnu suradnju s Cedevitom, no to nije dobro završilo. Završilo je ucjenjivanjem Hermesa. Mi smo sve plaćali, a oni su htjeli voditi klub. Takva je suradnja na razini prvoligaš-prvoligaš jako teška. Momčad s kojom smo se mi trebali povezati je iz nižeg ranga, ali uvijek nastojimo da je to ravnopravan odnos, a ne Dinamo – Lokomotiva. To nije razvojna momčad. To je lakrdija! U Zadru bi, na primjer, bilo logično da Jazine budu razvojna momčad Zadra. U Zagrebu je problem što Cibona što ona nema toliko klinaca koje bi nam mogli dati, a kod Cedevite je ili po njihovom ili nikako – otkriva problematiku takvog poslovanja.

Mogu li mladi igrači zaista doprinijeti u Premijer ligi i biti kvaliteta više?

- Veći klubovi su dosta nerealni kada su ti klinci po pitanju. Lani su u Rudešu igrala tri reprezentativca pa svejedno nisu osvojili A2 ligu centar. Juniori Cedevite su igrali u istoj ligi, doveli su i Vedrana Morovića i Luku Pešuta, pa su završili na šestom mjestu. Ozbiljnije momčadi su ih dobivale s 30 razlike. Pitanje je koliko bi ti klinci mogli doprinijeti. Klinci koje danas možete dobiti na posudbu nisu više takvi da rade veliku razliku. Prije su seniori od 26-26 godina bili slabiji od takvih klinaca. Sada to više nije slučaj. One klince koji nešto vrijede, poput Muse, guraju u prvu momčad. Oni koji nam preostaju nemaju nam previše toga za dati. To može odgovarati klubovima koji žele besplatno odigrati sezonu. No, ako želite nešto više to je teško postići. Oni koji mogu pripomoći igrat će u Ciboni, Cedeviti ili Zadru protiv slabijih klubova iz Premijer lige. Da se razumijemo, ja podržavam igranje cjelovite Premijer lige. No, igranje dviju liga paralelno nam je zatvorilo put ka mladim igračima koje smo mogli dobiti na posudbu – zaključio je Bilafer.