Kolumne
Odigrajte u sjećanje na Krešu

Odigrajte u sjećanje na Krešu

Autor: Paulo Sarić

Na današnji dan prije 69 godina rođen je jedan od velikana hrvatske i europske košarke Krešimir Ćosić. Rođen je u Zagrebu, a odrastao u Zadru gdje se kao visoki i mršavi mladić zaljubio u košarku kroz koju je postigao samoostvarenje. Prvi su mu treneri bili Enzo Sovitti i prof. Leonardo Bajlo, a nije dugo trebalo da se primijeti da mu košarka i kretanje po terenu dolaze – prirodno.

Vrlo je mlad zaigrao za Zadar kojega je zajedno s drugim velikanom hrvatske košarke Pinom Gjergjom odveo do visina, a ubrzo je zaintrigirao i izbornika jugoslavenske reprezentacije koji ga je pozvao na seniorsko Svjetsko prvenstvo u Montevideu. Jugoslavija je osvojila srebro i započela berbu medalja koja je kulminirala tri godine poslije zlatom u Ljubljani. Jasno, sve s Krešom u sastavu. U međuvremenu se nakupio trofeja i priznanja radi čega ga se i danas smatra ponajboljim europskim košarkašem svih vremena.

U igračkoj je karijeri na internacionalnim natjecanjima, računavši Svjetska prvenstva i Olimpijske igre, Krešo osvajao samo zlata i srebra. Serija započeta u Montevideu nastavljena je u Mexico Cityju,  pa u Ljubljani, Portoriku, Montrealu, na Filipinima da bi bila zaključena u Moskvi. Sedam medalja, tri zlata i četiri srebra. Komplet je kao trener upotpunio u Madridu 1984. godine osvojivši broncu. Medalje s europskih smotri ne treba ni nabrajati. Dovoljno je reći da ih je bilo – sedam.

FOTO: Arhiva Zdravko Jerak

Sudbina je htjela da baš danas, na Krešin rođendan reprezentacija Hrvatske igra svoju prvu kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2019. godine protiv Italije. U Krešinom rodnom gradu i gradu gdje je završio igračku karijeru. Vremena su se promijenila, hrvatska košarka nije ni sjena jugoslavenske, pa nema ni igrača poput Ćosića. Igrača koji je, kako je to jednom rekao Zoran Čutura, odabran u NBA ligu dok većina nas nije ni znala da NBA postoji. Nema više bezuvjetnog odazivanja na reprezentativne pripreme, nema više riječi: „Zovu Lakersi, ali zove i Zadar“. Nema neodlaska u najjaču ligu svijeta jer bi to spriječilo da se zaigra za reprezentaciju.

Danas su stvari obrnute. Drugo vrijeme, drugi sistem. Drugi ljudi.

Upravo je Krešimir Ćosić skupio najviše nastupa za jugoslavensku reprezentaciju u njezinoj povijesti, njih 303, čak 60 više od drugoplasiranih na toj ljestvici Vinka Jelovca i Dražena Dalipagića. Danas Hrvatska u pomlađenom sastavu, u kojemu je polovici momaka ovo tek drugi nastup u službenoj utakmici u reprezentativnom dresu, dočekuje Italiju. Danas naši reprezentativci zajedno nemaju 303 nastupa za reprezentaciju. Nemaju ni pola…

Koliko može Hrvatska večeras? Kao što su se i vremena i ljudi promijenili, promijenila se i košarka. Nije kao nekad kada je Ćosić skupio 14 reprezentativnih medalja u isto toliko godina. Danas se gubi od Nizozemske. No, kao što je i Krešo uvijek s optimizmom gledao u budućnost i nove izazove, tako trebaju i hrvatski reprezentativci. Zaboraviti poraz od prije dva dana, opustiti se i igrati se. Uživati na terenu i dati sve od sebe. Odigrati za bolju budućnost.

A tada ni rezultat neće izostati. A Krešo će sve to, vjerujemo, gledati od gore.