Kolumne
Zašto Ivan Perasović nema pravo nastupa za seniore Splita, a Roko Prkačin ima za prvu momčad Cibone?

Zašto Ivan Perasović nema pravo nastupa za seniore Splita, a Roko Prkačin ima za prvu momčad Cibone?

Autor: Branko Tabak

Nema vožnje bez valjane vozačke...

Zbog čega Ivan Perasović ne može igrati za KK Split, čiji je kadet i junior, u HT Premijer ligi? Po pravilniku zato jer je licenciran za KK Universitas, razvojni klub KK Splita koji nastupa u Prvoj muškoj ligi u kojoj se s(udaraju) mladi potencijali i igrači koji nisu (više) klasa za više razine natjecanja pa u njoj uz stalnu plaću zarade još koju tisuću, dvije kuna. Netko manje, netko više, ali otprilike to je to.

Zbog čega Roko Rogić smije igrati za Cibonu iako je prvi dio prvenstva nastupio za Hermes Analitiku? Ili Jakov Vladović za Cedevitu, ako je prije toga igrao za Jazine u Prvoj i Hermes u HT Premijer ligi? Zato što pravilnik dopušta da igrač koji ispoštuje ispisane datume prijelaznog roka, ima pravo nastupa na istoj razini natjecanja, dakle i zaigrati protiv svojih bivših suigrača. I to je potpuno u redu!

Ali nije u redu da jedan od najvećih talenata hrvatske košarke ima spuštenu rampu zbog formalne stvari koja mu ne dopušta da igra za svoj klub.

Roko Prkačin je, primjerice, početkom sezone kao 16-godišnji kadet i junior Cibone otišao na posudbu u prvoligaški KK Rudeš, uredno se vratio pod Toranj i zaigrao za seniore Cibone. Prka i Peras su suigrači u zlatnoj kadetskoj reprezentaciji. Jednom papirologija omogućuje napredovanje i stasavanje, drugom ne!

Roko Prkačin - kadet, junior i senior KK Cibona 



U KK Split će bespogovorno prihvatiti odgovornost.

- Prvi dio sezone Perasović je bio na posudbi u Universitasu. Kada se uvidjelo da ta momčad ima probleme pod koševima napravili smo manevar. Kako nije participirao u prvoj ekipi Splita, licencirali smo ga za Universitas i tako otvorili prostor da Ivan Vrgoč ode na posudbu. Administrativni su to okviri koje smo morali ispoštovati, kazuje nam glasnogovornik KK Split Ozren Maršić.

Split se međuvremenu, kada je vidio da su prvotni ciljevi nedohvatljivi, okrenuo mlađim igračima, a onda im je na naplatu stigla odluka koja je u trenutku donošenja činila logičnom jer je Perasoviću osigurala 30 minuta prvoligaške košarke.

Split je pogriješio, nije napravio valjanu 'vozačku' pa Peras neće imati priliku kroz završnicu prvenstva i doigravanje slagati dragocjena iskustva u seniorskom dresu matičnog kluba.

Ivan Perasović - kadet i junior KK Split i senior KK Universitas

Ipak, je li potrebno klubove dovoditi u ovakvu situaciju da 'kemijaju' i 'magijaju' što i kako? Je li moguće igračima mlađim od 18 godina omogućiti da se na njih ovakva pravila ne odnose i da im se omogući igranje u nižerazrednim klubovima i trenutačno vraćanje u matični klub po potrebi i bez nepotrebne papirologija?

Apurdno je to. Peras može igrati za kadete i juniore Splita, ali ne i seniore jer je formalno-pravno gledajući, igrač drugog kluba koji je, pak, razvojni klub istog tog Splita.

Ako nismo u stanju uvidjeti nedostatak logike i zdravog razuma u ovome onda smo točno tamo gdje smo zaslužili. Što će nam pusti neprijatelji, stvarni i imaginarni, pored nas samih.