Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Pink Panther u FIBA-inoj Kući slavnih

Pink Panther u FIBA-inoj Kući slavnih

Autor: Paulo Sarić

Generaciju predvodi najdominantniji centar u povijesti suvremene košarke, najbolja momčad u povijesti košarke i veliki regionalni trio.

Jedan od najboljih ne samo hrvatskih, već i europskih košarkaša u povijesti, Toni Kukoč, u popodnevnim je satima potvrđen kao nov član FIBA-ine Kuće slavnih. Kukoč je dio izuzetno snažne generacije koju predvodi vjerojatno najdominantniji visoki igrač u povijesti suvremene košarke Shaquille O'Neal te najbolja momčad svih vremena – američki Dream Team.

Osim dvojice NBA prvaka besmrtnim će se učiniti i imena Mickeyja Berkowitza, Pere Camerona te Valdisa Valtersa, te vjerojatno najbolje košarkašice u povijesti bivše države Razije Mujanović kao i trofejnog srpskog trenera Dušana Ivkovića. Za nabrojiti sve uspjehe moćne gomilice, sve trofeje i naslove koje su osvojili u svojim prebogatim karijerama trebalo bi nam previše vremena pa nećemo niti počinjati. Dovoljno je spomenuti da je Kukoč osvojio gotovo sve što se osvojiti može. Osim olimpijskog zlata gdje mu je na putu stajao Dream Team. Vjerojatno najbolja skupina igrača u povijesti loptanja pod obručima bila je nepremostiva prepreka za velikog Splićanina i hrvatsku reprezentaciju te 1992. godine u Barceloni. Jednako kao što bi vjerojatno bila nepremostiva prepreka za bilo koju drugu generaciju neameričkih igrača u povijesti košarke. Upravo zbog potonjeg FIBA je odlučila napraviti izuzetak i na 25 godišnjicu Olimpijade u Barceloni primiti jed(i)nu momčad u svoje redove. A bolju nisu mogli ni odabrati.


Svi ljubitelji košarke znaju za kadar ekipe koju je s pravom dobila nadimak „Momčad snova“ kojeg je predvodio najbolji košarkaš u povijesti igre – Michael Jordan. Ipak, ne škodi nabrojati dvanaestoricu veličanstvenih: David Robinson, Patrick Ewing, Larry Bird, Scottie Pippen, Michael Jordan, Clyde Drexler, Karl Malone, John Stockton, Chris Mullin, Charles Barkley, Magic Johnson i Christian Laettner.

Uz njih te našega Tonija Kukoča, za kojega je dovoljno kazati da je osvojio osam reprezentativnih medalja i tome nadodao tri naslova prvaka Europe te tri NBA prstena, ne smije se zanemariti ni Raziju Mujanović. Ponajbolja europska košarkašica u povijesti nije imala toliko uspjeha na reprezentativnom planu te je s reprezentacijom Jugoslavije skupila komplet srebrnih medalja na velikim natjecanjima. No, zato je u dresu Bosne i Hercegovine došla do mediteranskog zlata 1993. godine, a tome je pridodala nebrojene klupske trofeje. O kolikoj se košarkaškoj veličini radi dovoljno govori podatak da je 1998. zaigrala i u WNBA ligi u kojoj je postizala nešto manje od deset koševa u prosjeku.


Možda i najjaču generaciju inauguranata u Kuću slavnih, makar što se regije tiče, zatvara trofejni srpski trener Dušan Ivković. Rođeni Beograđanin igračku je karijeru proveo u dresu Radničkog, a kao trener je osvajao trofeje gdje god je došao. Nedostaje mu, kao i Kukoču, jedino Olimpijsko zlato. Na tom ga je putu zaustavio SSSR koji je u finalu Olimpijade u Seulu svladao tada još uvijek premladu reprezentaciju Jugoslavije. Bogatu trenersku karijeru je završio dvostrukom krunom u Turskoj 2015. godine.

Generacija će postati upisana u košarkašku vječnost na svečanoj ceremoniji koja će se održati u Ženevi 30. rujna.