Regija
Prvo kolo nije ni privedeno kraju, a na silu započeta ABA liga već se guši u problemima

Prvo kolo nije ni privedeno kraju, a na silu započeta ABA liga već se guši u problemima

Autor: Branko Tabak

Jedan igrač Cedevita Olimpije je zaražen koronavirusom, no ti nije omelo privođenje utakmice kraju...

ABA liga je krenula s brojnim nesređenim odnosima. Koliko god zaraćene strane rigale vatru jedni na druge, zajednički interes je ipak, na silu, dao šansu regionalnoj ligi.

Taj je interes bespoštedna borba svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima za Euroligu i strah od poniranja u potpuni amaterizam svede li se košarka isključivo na nacionalne lige i, kako kažu, skupa FIBA-ina natjecanja koja se nude kao alternativa ULEB-ovim.

Koliko je taj strah opravdan, drugom zgodom. Ovoga puta zadržimo se na problemima koje u korona vremenima ABA liga ima, a da ni prvo kolo nije privela kraju.

Prvo je Zadar imao oštar nastup, kažu upućeni i ultimativan, u traženju promjene termina utakmice s Mornarom. Zadrani su bili spremni ne odigrati utakmicu ako do novog datuma kroz pregovore ne dođe. I tako smo dobili prvo iskakanje iz zacrtanog rasporeda, a da nismo ni krenuli, ili ako hoćete, kihnuli. 

Onda je na red došao malo ozbiljniji problem. Tijekom utakmice Cedevita Olimpija - Krka saznalo se da jedan igrač ljubljanske momčadi ima koronu. Utakmica nakon te spoznaje nije prekinuta, privedena je kraju, a tek nakon toga obje su momčadi stavljene u karantenu.

Što to točno znači nije potpuno jasno, Znači li to 10, 14 ili prema Ciboninom obrascu iz slučaja Zabok 30 dana odvajanja od parketa i lopte, još uvijek nije poznato,  no zna se da će doći do novih preslagivanja u rasporedu natjecanja. 

Split bi 16. listopada trebao gostovati kod Cedevite, Zadar 19. listopada na Višnjiku dočekati Krku. Hoće? Neće? Možda? 

Hrvatske klubove uz to pritišće i trokružni sustav natjecanja HT Premijer lige koji im donosi 33 utakmice plus doigravanje. Slobodnih termina bit će malo, a teških razgovora, kao u slučaju odgode utakmice Zadar-Mornar, sve više.

Kakav početak lige koja šeta po rubu ponora!!! A zaraza je detektirana na susretu momčadi iz iste države! Što bi tek bilo da je jedan klub bio iz Hrvatske, primjerice. Jedan slučaj zaraze bi uneredio ne samo regionalnu nego i dvije nacionalne lige.

I za kraj... Zaraženi igrač na poluvremenu je dobio nalaze testiranja, a utakmica je nastavljena i privedena kraju. Pa, za kog se vraga rade ta testiranja ako rezultati ne stižu na vrijeme, a momčadi riskiraju nastupe bez potrebne medicinske dokumentacije koja barem donekle jamči igranje u zdravom okruženju (doslovno) i stabilnost sustava natjecanja?

Novonormalno sigurno takvo ponašanje ne podrazumijeva. Ako si iz nekog razloga poslan na testiranje, sačekaj rezultate, a onda se uključi u društveni život, ili nemoj, ovisno o ishodu. U suprotnom nit će biti ABA lige niti nacionalnih prvenstava. 

Još uvijek vas zanima rezultat