Europa i Svijet
Hrvatska
Rađu nije nominirao ni HKS ni KK Split

Rađu nije nominirao ni HKS ni KK Split

Sve ono što biste trebali znati o košarkaškoj Kući slavnih, a niste se usudili pitati...

Dino Rađa deveti je europski košarkaš izabran u američku Kuću slavnih (Belov, Ćosić, Petrović, Meneghin, Dalipagić, Sabonis, Marčiulionis, Galis). Kaže da ne zna po kojim je kriterijima on izabran baš sada te tko ga je uopće za takvo što predložio. Predložiti nekoga, to jest nominirati ga za američku Kuću slavnih može apsolutno bilo tko. Rađu nisu nominirali niti njegov matični klub Split, niti Hrvatski košarkaški savez, već se nominacije 2013. prihvatila grupica entuzijasta, Rađina Adriatic ekipa, s kojom je u travnju 2012. osvojio PROam ligu. Dakle, još jednom, ne Split niti HKS već su ga nominirali njegovi bivši suigrači KK Adriatic te nekadašnji viceprvaci svijeta u streetballu Cedevita statisti.

U petak 7. rujna 2018. održat će se svečanost u američkom Springfieldu u saveznoj državi Massachusetts gdje će u taj košarkaški hram biti primljeno 13 novih članova košarkaške Kuće slavnih, među njima i Rađa. Imena svih 13 članova objavljena su u subotu 31. ožujka na NCAA Final Fouru u San Antoniu. Prije 2011. Kuća slavnih je obično uoči NBA All-Star vikenda u veljači objavljivala sve finaliste i onda su imena svih onih koji su izabrani u Kuću slavnih bila objavljena na Final Fouru NCAA lige koji se igra početkom travnja svake godine. Do 2011 su postojala četiri različita odbora za izbor igrača: sjevernoamerički odbor, odbor za košarkašice, internacionalni odbor te odbor veterana. Od 2011. oformljena su tri dva odbora: odbor koji predstavlja legendarnu ABA ligu (American Basketball Association), odbor za rane afroameričke košarkaške pionire te odbor zaslužnika - zaslužnih, istaknutih osoba koji su dali značajan doprinos košarci (Contributors Election Committee). Kuća slavnih je odlučila da se u te tri kategorije neće čekati do NCAA Final Foura početkom travnja nego će se već u veljači objaviti imena novih članova Kuće slavnih iz takozvane kategorije direktnog odabira (Direct Elect), ali ta praksa trajala je samo nekoliko godina, od 2012. do 2015. Također su u tu kategoriju direktnog odabira stavili i internacionalni odbor te odbor veterana. 

Tako je 2012. na NBA All-Star vikendu u Orlandu izabrano ovih 5 članova direktnim odabirom:

Mel Daniels - ABA odbor

Don Barksdale - odbor ranih afroameričkih pionira

Lidia Alexeeva - internacionalni odbor

Chet Walker - odbor veterana

Phil Knight - direktni odbor zaslužnika

2013. direktni odabir, objavljeno na NBA All-Star vikendu u Houstonu:

Roger Brown - ABA odbor

Edwin B. Henderson - odbor ranih afroameričkih pionira

Oscar Schmidt - internacionalni odbor

Richard Guerin - odbor veterana

Russ Granik - direktni odbor zaslužnika

2014. direktni odabir, objavljeno na NBA All-Star vikendu u New Orleansu:

Bob Leonard - ABA odbor

Nat Clifton - odbor ranih afroameričkih pionira

Šarunas Marčiulionis - internacionalni odbor

Guy Rodgers - odbor veterana

David Stern - direktni odbor zaslužnika

2015. direktni odabir, objavljeno na NBA All-Star vikendu u New Yorku:

Louie Dampier - ABA odbor

John Isaacs - odbor ranih afroameričkih pionira

Lindsay Gaze - internacionalni odbor

Tom Heinsohn - odbor veterana

George Raveling - direktni odbor zaslužnika

2016. nije bilo pet objava za direktni odabir u veljači na NBA All-Star vikendu u Torontu nego su svi članovi Klase 2016. objavljeni početkom travnja na NCAA Final Fouru u Houstonu. Kuća slavnih je opet krenula sa starom praksom, u veljači na NBA All-Star vikendu u Torontu objavljeni su finalisti sjevernoameričkog te odbora za košarkašice, a finalisti su izabrani iz grupe nominiranih koju Kuća slavnih objavljuje u prosincu svake godine. Naravno, tad se objavljuju i imena nominiranih internacionalnih igrača. 2015. je objavljeno da će biti uvedene neke promjene. Odlučili su ukinuti ABA odbor i igrače iz te kategorije su stavili u sjevernoamerički odbor. Najvažnije od svega, objavljeno je da igrači mogu biti nominirani za Kuću slavnih četiri godine nakon prestanka igranja i onda u petoj godini mogu biti izabrani. Tako su Shaquille O'Neal i Yao Ming (obojica se umirovili 2011.) te Allen Iverson (umirovio se 2010.) i mogli biti uključeni u nominacije za Klasu 2016. Prema starim pravilima igrač je mogao biti nominiran u Kuću slavnih u Springfieldu pet godina nakon prestanka igranja, i onda je šest godina nakon posljednje odigrane utakmice mogao biti izabran u Kuću slavnih. To bi u slučaju Dina Rađe (umirovio se nakon osvajanja naslova prvaka Hrvatske sa Splitom u sezoni 2002/03) značilo da je mogao biti izabran u Kuću slavnih već 2009. Toni Kukoč (umirovio se nakon sezone 2005/06) je mogao biti izabran već 2012, da ga je netko odmah nominirao krajem 2011. No ta nominacija je stigla tek krajem 2013. (i to izgleda od strane Chicago Bullsa), kao i u slučaju Rađe, i njih dvojica su tako bili nominirani (oba po prvi put) kao jedni od pojedinaca u sklopu buduće Klase 2014., i još k tome su bili druga dvojica Europljana nominiranih iz istog grada. Prva dvojica su Litavci iz Kaunasa Arvydas Sabonis i Šarunas Marčiulionis (2011.).

2017. je Kuća slavnih opet uvela nove promjene, ovaj put igrač može biti nominiran tri godine nakon što je odigrao zadnju utakmicu, i onda u četvrtoj godini može biti izabran. To novo pravilo najviše je pogodovalo sjajnom kanadskom playmakeru Steveu Nashu, koji je zadnju NBA sezonu odigrao 2013/14 i eto ga četiri godine nakon toga u Kući slavnih.

Zanimljivo da se prema ovom novom modelu direktnog odabira dosad uvijek birao jedan član iz svake kategorije da bi u Rađinoj klasi 2018. dobili dvojicu iz kategorije zaslužnih (Rod Thorn i Rick Welts), i to su obojica izabrani u prvom pokušaju, nisu trebali čekati pet puta kao Rađa. Odbor ranih afroameričkih pionira izabrao je košarkašicu Oru Mae Washington, koja je uspješno igrala i tenis. Zanimljivost je da ime Ora Mae Washington uopće ne možete naći na listi nominiranih na službenoj stranici košarkaške Kuće slavnih, objavljenoj u prosincu 2017.

SVI EUROPLJANI U AMERIČKOJ KUĆI SLAVNIH

Samo jedne godine dvojica izabrana (2007: treneri Pedro Ferrandiz i Mirko Novosel). Prema novom sustavu direktnog odabira u koji je uključen i internacionalni odbor bira se jedan kandidat svake godine, i teško je očekivati dvojicu internacionalaca u istoj draft klasi kao što je bilo 2007. (iako nam 2018. i Rod Thorn i Rick Welts govore drugačije).

Jones i Hepp su izabrani puno prije nego je 1991. osnovan internacionalni odbor. Oni su obojica američki studenti, studirali na istom sveučilištu gdje je radio i osnivač košarke James Naismith (Springfield College), ali Jones i Hepp su većinu svog posla kao košarkaški funkcioneri radili u Europi, a ne u Americi i zato ih treba voditi na ovoj listi.

ZASLUŽNICI (3)

R. William Jones, Velika Britanija (1964)

Ferenc Hepp, Mađarska (1981)

Borislav Stanković, Srbija (1991)

KOŠARKAŠI (9)

Dražen Petrović - Foto: Privatna arhiva Rusmira Halilovića

Sergei Belov, Rusija (1992)

Krešimir Ćosić, Hrvatska (1996)

Dražen Petrović, Hrvatska (2002)

Dino Meneghin, Italija (2003)

Dražen Dalipagić, Srbija (2004)

Arvydas Sabonis, Litva (2011)

Šarunas Marčiulionis, Litva (2014)

Nikos Galis, Grčka (2017)

Dino Rađa, Hrvatska (2018)

KOŠARKAŠICE (1)

Uljana Semjonova, Latvija (1993)

TRENERI (7)

Mirko Novosel - Foto: Euroleague

Cesare Rubini, Italija (1994)

Aleksandar Gomelski, Rusija (1995)

Antonio Diaz-Miguel, Španjolska (1997)

Aleksandar Nikolić, Srbija (1998)

Sandro Gamba, Italija (2006)
 Pedro Ferrandiz, Španjolska (2007)

Mirko Novosel, Hrvatska (2007)

TRENERICE (1)

Lidia Alexeeva, Rusija (2012)

SVI NOMINIRANI/FINALISTI ZA AMERIČKU KUĆU SLAVNIH (OD STRANE INTERNACIONALNOG ODBORA)

Od 1991. biraju se osobe iz novooformljenog internacionalnog odbora. 1991. i 1992. američke novine nisu objavile nominacije za internacionalne igrače, to su počele objavljivati tek od 1993. Prvo su se objavljivali nominirani, a zatim par mjeseci kasnije samo finalisti. Primjer iz 2010. izgleda ovako, među nominiranima su bili Šarunas Marčiulionis i Oscar Schmidt. Nominirani prvo moraju proći tajno glasovanje te dobiti pet od mogućih sedam glasova. Ako to dobe onda se proglašavaju finalistima, tako je barem bilo prije. Marčiulionis i Schmidt to nisu dobili pa nisu postali finalisti, to su te godine postali Vladimir Kondrashin i Maciel “Ubiratan“ Pereira, i na kraju je Brazilac Pereira izabran. Nisu svake godine javno objavljivali tko je sve od internacionalnih igrača bio nominiran, nekad su znali objaviti samo finaliste, obično dvojicu od kojih bi jedan kasnije i bio izabran.

Na listi nominiranih od strane internacionalnog odbora se mogu naći i Amerikanci, za 2018. su bili nominirani prerano preminuli odlični američki strijelac Alphonso Ford te trener Dan Peterson koji je ostavio veliki trag u Italiji.

Hakeem Olajuwon i Dikembe Mutombo su rođeni u Africi, Patrick Ewing na Jamajci, ali njih trojicu je nominirao sjevernoamerički odbor, a ne internacionalni odbor. A Olajuwon i Ewing su igrali za SAD na Olimpijskim igrama, Ewing dvaput (1984. i 1992.), a Olajuwon jednom (1996.). Zanimljivo je da je Kanađanin Steve Nash također nominiran od strane sjevernoameričkog odbora, iako je u desetak godina, od 1993. do 2003, odigrao dosta utakmica za reprezentaciju Kanade, blizu stotinjak, samo nije rezultatski bio uspješan s njima. Ipak je presudilo što je 18 godina igrao u NBA ligi.

IZABRANI U KUĆU SLAVNIH IZ PRVOG POKUŠAJA

Sergei Belov, Rusija (1992) igrač

Uljana Semjonova, Latvija (1993) igračica

Cesare Rubini, Italija (1994) trener

Aleksandar Gomelski, Rusija (1995) trener

Aleksandar Nikolić, Srbija (1998) trener

Arvydas Sabonis, Litva (2011) igrač

Lidia Alexeeva, Rusija (2012) trenerica

Yao Ming, Kina (2016) igrač

IZABRANI IZ DRUGOG POKUŠAJA

Krešimir Ćosić - Foto: Arhiva Nebojše Gunjevića

Krešimir Ćosić, Hrvatska (1995, 1996) igrač

Antonio Diaz-Miguel, Španjolska (1996, 1997) trener

Mirko Novosel, Hrvatska (2000, 2007) trener

Hortencia Marcari, Brazil (2004, 2005) igračica

Sandro Gamba, Italija (2005, 2006) trener

Oscar Schmidt, Brazil (2010, 2013) igrač

IZABRANI IZ TREĆEG POKUŠAJA

Borislav Stanković, Srbija (1986, 1987, 1991) zaslužnik

Dražen Petrović, Hrvatska (1999, 2001, 2002) igrač

Dino Meneghin, Italija (2001, 2002, 2003) igrač

Dražen Dalipagić, Srbija (2000, 2003, 2004) igrač

Lindsay Gaze, Australija (2013, 2014, 2015) trener

IZABRAN IZ ČETVRTOG POKUŠAJA

Pedro Ferrandiz, Španjolska (2002, 2003, 2006, 2007) trener

IZABRANI IZ PETOG POKUŠAJA

Šarunas Marčiulionis, Litva (2010, 2011, 2012, 2013, 2014) igrač

Nikos Galis, Grčka (2013, 2014, 2015, 2016, 2017) igrač

Dino Rađa, Hrvatska (2014, 2015, 2016, 2017, 2018) igrač

IZABRAN IZ ŠESTOG POKUŠAJA

Maciel “Ubiratan“ Pereira, Brazil (1997, 1998, 1999, 2008, 2009, 2010) igrač

NOMINIRANI ZA KUĆU SLAVNIH (INTERNACIONALNI ODBOR)

Poredani prema broju nominacija

8 Vladimir Kondrashin, Rusija (2009, 2010, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) trener

7 Togo “Kanela“ Soares, Brazil (2008, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) trener

7 Vlade Divac, Srbija (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) igrač

6 Tal Brody, Izrael (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) igrač

6 Jacky Chazalon, Francuska (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) igračica

6 Amaury Pasos, Brazil (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) igrač

6 Manuel “Lolo“ Sainz, Španjolska (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) trener

6 Ranko Žeravica, Srbija (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) trener

5 Semen Khalipski, Bjelorusija (2014, 2015, 2016, 2017, 2018) trener

5 Toni Kukoč, Hrvatska (2014, 2015, 2016, 2017, 2018) igrač

5 Marcos Leite, Brazil (2014, 2015, 2016, 2017, 2018) igrač

5 Aldo Ossola, Italija (2014, 2015, 2016, 2017, 2018) igrač

3 Mickey Berkowitz, Izrael (2013, 2014, 2015) igrač

1 Alphonso Ford, SAD (2018) igrač

1 Dan Peterson, SAD (2018) trener

SVI INTERNACIONALCI U KUĆI SLAVNIH (BIRANI OD STRANE INTERNACIONALNOG ODBORA)

Jones i Hepp izabrani puno prije nego je 1991 osnovan internacionalni odbor

1964: R. William Jones, Velika Britanija (zaslužnik)

1981: Ferenc Hepp, Mađarska (zaslužnik)

1991: Borislav Stanković, Srbija (zaslužnik)

1992: Sergei Belov, Rusija (igrač)

1993: Uljana Semjonova, Latvija (igračica)

1994: Cesare Rubini, Italija (trener)

1995: Aleksandar Gomelski, Rusija (trener)

1996: Krešimir Ćosić, Hrvatska (igrač)

1997: Antonio Diaz-Miguel, Španjolska (trener)

1998: Aleksandar Nikolić, Srbija (trener)

2002: Dražen Petrović, Hrvatska (igrač)

2003: Dino Meneghin, Italija (igrač)

2004: Dražen Dalipagić, Srbija (igrač)

2005: Hortencia Marcari, Brazil (igračica)

2006: Sandro Gamba, Italija (trener)
 2007: Pedro Ferrandiz, Španjolska (trener)

2007: Mirko Novosel, Hrvatska (trener)

2010: Maciel “Ubiratan“ Pereira, Brazil (igrač)

2011: Arvydas Sabonis, Litva (igrač)

2012: Lidia Alexeeva, Rusija (trenerica)

2013: Oscar Schmidt, Brazil (igrač)

2014: Šarunas Marčiulionis, Litva (igrač)

2015: Lindsay Gaze, Australija (trener)

2016: Yao Ming, Kina (igrač)

2017: Nikos Galis, Grčka (igrač)

2018: Dino Rađa, Hrvatska (igrač)

PREMA DRŽAVAMA

4 Hrvatska (Krešimir Ćosić, Dražen Petrović, Mirko Novosel, Dino Rađa)

3 Srbija (Borislav Stanković, Aleksandar Nikolić, Dražen Dalipagić)

3 Rusija (Sergei Belov, Aleksandar Gomelski, Lidia Alexeeva)

3 Italija (Cesare Rubini, Dino Meneghin, Sandro Gamba)

3 Brazil (Hortencia Marcari, Maciel “Ubiratan“ Pereira, Oscar Schmidt)

2 Španjolska (Antonio Diaz-Miguel, Pedro Ferrandiz)

2 Litva (Arvydas Sabonis, Šarunas Marčiulionis)

1 Velika Britanija (R. William Jones)

1 Mađarska (Ferenc Hepp)

1 Latvija (Uljana Semjonova)

1 Australija (Lindsay Gaze)

1 Kina (Yao Ming)

1 Grčka (Nikos Galis)