Intervjui
Ražnatović: Ovdje su igrači koji se ne odazovu izborniku izdajnici, a u Francuskoj i Španjolskoj...

Ražnatović: Ovdje su igrači koji se ne odazovu izborniku izdajnici, a u Francuskoj i Španjolskoj...

Autor: Saša Ćirić

Zadar Basketball Tournament je bio mjesto okupljanja svih važnih osoba u europskoj košarci. Naš sugovornik je svakako osoba koja ulazi u tu definiciju.

Miodrag Miško Ražnatović je čovjek koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Ležerno obučen ili u odijelu, ovaj 52-godišnji bivši košarkaš odaje dojam čovjeka koji u svakom trenutku zna koji je pravi potez. Nakon dugogodišnje odvjetničke karijere, nekako se na mala vrata prišuljao prvoj ljubavi. Nakon što je izgradio mrežu kontakata i klijenata po Srbiji, Europa je bila sljedeći korak. Nakon što je i to tržište položio s odličnim, novi cilj se nametao sam od sebe - NBA. Nakon godina poslovanja s obje strane bare, došlo je vrijeme i za ubiranje plodova rada. Monstruozni ugovor kojeg je ovog ljeta potpisao Nikola Jokić s Denver Nuggetsima (146 milijuna dolara za pet godina) je postavio neke nove standarde za neameričke igrače. Koji su budući planovi ovog košarkaškog menadžera i što i kako mogu njegovi hrvatski štićenici Dario Šarić, Ivica Zubac i Ante-Toni Žižić, prokomentirali smo za vrijeme trajanja petog izdanja Zadar Basketball Tournamenta, koji se održavao prošlog tjedna.  


Poštovanje, gospodine Ražnatoviću. Došli ste na Zadar Basketball Tournament, kakvi su Vaši dojmovi o turniru?

Drugi put sam na ZDBT-u, prvi put prije tri godine. Nadaleko je poznato da je ovo najbolje organizirani pripremni turnir u klupskoj košarci u Europi. Sama činjenica da na njemu sudjeluje pet euroligaša, od čega dva konstantna favorita natjecanja kao što su Fenerbahce i CSKA, dovoljno govori za sebe. Isto tako, uvjeti u kojima se sve ovo događa, počevši od dvorane, preko hotela, hrane... sve je na najvišem nivou, ali ono što čini ovaj turnir posebnim je velika želja organizatora da se svi sudionici ugodno osjećaju. Gala večera u hotelu Iaderi je zbilja bila vrhunska svečanost, uz nevjerojatnu hranu i sjajnu glazbenu kulisu koju je priredio Petar Grašo. Svi sudionici imaju vrhunske dojmove s ovog turnira i nadamo se da će trajati što duže.

Vi ste na turniru u svojstvu ljubitelja košarke, ali i kao poslovan čovjek. Kako ste zadovoljni s predstavama svojih igrača? Navodno ste se s nekima od njih po prvi put susreli, što bi se reklo, oči u oči?

Da, to je istina. Na ovom turniru zastupam 16 igrača, što je zbilja velika brojka, pa sam uz veliku želju da provedem neko vrijeme u Zadru imao snažne poslovne razloge za posjet ZDBT-u. Najjednostavnije rečeno, momčadi nisu spremne. Famzni FIBA-ini prozori su utjecali na uigranost momčadi, pa je ovo prvi vikend u kojem su oni zajedno i zapravo se još uvijek traže, pa je prirodno da te utakmice ne mogu biti na najvišoj tehničkoj i taktičkoj razini. Međutim, utakmice koje sam imao prilike gledati ovdje, izuzev onih u kojima je sudjelovala kineska momčad, bile su iznimno zanimljive i kompetitivne.

Primijetio se osobit grč u šuterskom dijelu, no to bi trebalo uskoro sjesti na svoje mjesto...

Jasno, sve to dolazi kroz nekoliko tjedana, i ja sam siguran da će utakmica milanske Olimpije i Fenerbahcea uz kvalitetno taktičko nadigravanje ponuditi i iznimnu neizvjesnost u odluci o finalistu.

Miško Ražnatović na finalnoj utakmici ZDBT-a 2018 (Foto: Šime Zelić/basketball.hr)

Dali ste u prethodnom odgovoru svojevrstan šlagvort za iduće pitanje. Kvalifikacijski prozori. Prema Vašem mišljenju, kako bi se taj format mogao unaprijediti na zadovoljstvo svih upletenih strana? S više adresa su proteklih dana i tjedana dolazile kritike, a osobito su glasni bili euroligaški igrači, predvođeni predsjednikom Udruge Gigijem Datomeom. Kakav stav imate prema ovoj situaciji?

Riječ je o iznimno kompleksnom pitanju, a mišljenja sam i da je vrlo teško rješivo. Naime, FIBA iz nekih svojih razloga ne želi odustati od ovog koncepta kvalifikacija. U kontaktu s rukovodećima iz te organizacije doznao sam da oni žele približiti nacionalne momčadi navijačima, jer oni praktički nisu igrali na domaćem terenu, i taj oblik se diljem svijeta pokazao iznimno uspješnim. Kvalifikacijske utakmice u Aziji, Africi, (Južnoj) Americi su iznimno posjećene i praćene, pa je ta činjenica glavni argument zašto FIBA želi da to postoji u tom obliku. No, ja bih dao prednost natjecateljskim razlozima, i smatram da bi na međunarodnim natjecanjima trebale nastupati najbolje momčadi, a očito to neće biti slučaj na SP-u u Kini dogodine. Sve to je posljedica činjenice da te momčadi nisu u mogućnosti okupljanja najboljih pojedinaca u nacionalnu vrstu. Dolazimo do paradoksalne situacije da jedan plasman u Euroligu, konkretno Gran Canaria koja je nauštrb Valencije završila u najjačem klupskom natjecanju na kontinentu, direktno utječe na šanse Latvije za plasmanom na SP jer je Dubljević ostao van Eurolige i imat će mogućnost nastupa za Crnu Goru kojoj samim tim šanse za odlazak na SP rapidno rastu. Uzeo sam ovaj primjer kao ilustraciju apsurda cijelog sistema. Što manje igrača u NBA i Euroligi imaš, to su tvoje šanse bolje. Na taj način dolazimo do situacije da europski prvak Slovenija neće otići na svjetsku smotru. Euroliga nema instrumente kako zadovoljiti obje strane zbog prenatrpanog kalendara, ne može zaustavljati natjecanje jer je Final Four određen za svibanj i svako pomicanje termina bi bilo neizvedivo. Iduće sezone će to biti još teže, jer će u Euroligi sudjelovati 18 momčadi, tako da se radi o klasičnoj pat situaciji za koju najiskrenije ne znam kako bih riješio. Ovakvi prozori su iznimno štetni za košarku i ljudi koji se pozivaju na nogomet uspoređuju kruške i jabuke; u nogometu najbolji igrači igraju, a ni ne postoji neka nogometna verzija NBA lige.

Vi zastupate brojne igrače u Europi, ali i u NBA ligi. Neki od njih nisu nastupali za svoje reprezentacije u rujanskim prozorima, pa su i njih i Vas mediji prozivali zbog toga. Koliko uistinu Vi imate utjecaja na njih, a koliko (NBA) klubovi?

Već godinama pokušavam objasniti da nemam nikakav poslovni razlog da igrači igraju ili ne igraju u reprezentaciji. To ne pomaže kod kreiranja novog ugovora, ali niti ne odmaže. Sve je na igračima i klubovima, koji često ne zabrane svojim igračima nastupe u reprezentativnom dresu, ali jasno napomenu da su protiv toga i da bi moglo biti određenih posljedica ukoliko nešto pođe po zlu. Kada govorimo o velikim turnirima poput SP-a, EP-a, OI, zaista bi svi najbolji igrači trebali biti tamo. S druge strane, Srbija je u rujanskom prozoru igrala protiv Estonije koju je uvjerljivo svladala. Smatram da neki igrač koji je u NBA i koji je već dobrano usred priprema, ne bi trebao to prekidati zbog ovakvih situacija jer postoji dovoljan broj kvalitetnih igrača u Europi koji mogu iznijeti takve izazove. Uostalom, prozori u studenom i veljači će se igrati bez NBA igrača. U Srbiji je postojala situacija s Nikolom Jokićem, koji je procijenio da je za njegovu sezonu bolje da ostane u SAD i priprema se individualno, dok je recimo Bobanu Marjanoviću jasno sugerirano da ne bi bilo dobro da on odlazi igrati kvalifikacijske utakmice, kao i Milošu Teodosiću. Hrvatski NBA igrači koje zastupam nisu imali nikakvih problema i svi su igrali za reprezentaciju, počevši od Darija Šarića, preko Ivice Zubca do Ante Tonija Žižića. U reprezentaciji Bosne i Hercegovine je Džanan Musa imao specifičnu situaciju, u kojoj bi bilo vrlo loše primljeno od strane navijača i medija da on ne igra, a jedan Jusuf Nurkić igra. Na kraju je igrao, to je završilo kako je završilo (srećom, ozljeda je lakše prirode), ali generalno različiti igrači u različitim fazama svoje karijere imaju drugačije prioritete. Ako uzmemo u jednadžbu da vrhunac nečije karijere u najboljem slučaju traje od 20. do 32. godine, onda dolazimo do brojke od 12-13 godina u kojima praktički svakog ljeta postoji neko međunarodno natjecanje. To je tempo koji malo tko može izdržati, pa i igrači poput Vlade Divca ili Aleksandra Đorđevića nisu uvijek bili na dispoziciji. Tijelo ponekad jednostavno traži odmor, a nekad se dogode i neki privatni događaji koji imaju određen utjecaj na košarkaše. Naravno, nitko ne pravi problem kad netko od Francuza ili Španjolaca (kojih ima puno u NBA ligi) ne može doći na reprezentativno okupljanje, ali Balkan ima svoje zakonitosti i specifičnosti. Ovdje su takvi igrači izdajnici, a to je zaista loše, ali to je stvar na koju niti ja, niti bilo tko drugi, ne može pretjerano utjecati.

Spomenuli ste Nikolu Jokića. On je ovog ljeta potpisao ugovor na 146 milijuna dolara, što ga čini najplaćenijim europskim igračem u povijesti. Košarkaškim krugovima je poznat razvoj njegove karijere, koji je poprilično neortodoksan. Koji su sljedeći potezi koje će on morati povući da bi napravio iskorak u NBA ligi?

Njegova karijera je uistinu jedinstvena. On je u pet godina prošao put od igrača koji nije bio dovoljno dobar za seniorsku momčad Vojvodine do igrača koji je potpisao najveći ugovor u povijesti za jednog europskog igrača. Taj ugovor nimalo nije utjecao na njega, niti su mu misli usmjerene u tom pravcu. Opet je proveo ljeto u režimu napornih treninga, otišao je ranije u Denver da se adekvatno pripremi za sezonu. Njegovi ciljevi su jasni, želi postati All star igrač. U minuloj sezoni je bio jako blizu tog postignuća, ali u jednoj od sljedećih godina mu to sigurno neće pobjeći. Naravno, postoji i momčadski cilj, a to je da Denver uđe u doigravanje. Ti ciljevi bi se trebali mijenjati iz sezone u sezonu, letvica bi trebala ići prema gore, a činjenica da sada igra za 10-15 puta veći iznos no prošlih sezona u njegovom slučaju ne znači apsolutno ništa.

Riječ-dvije o hrvatskim igračima. Prvi je Dario Šarić. On se često spominje kao vrijedan element Philadelphije u potencijalnim razmjenama igrača. Što to znači za njega kao igrača?

On je prepoznat kao netko tko bi trebao imati veliku budućnost u NBA ligi i kao igrač koji je iznimno koristan na terenu. Logično je stoga da mnoge momčadi koje ulaze u pregovore sa 76ersima žele upravo njega, no kako možemo vidjeti, to se još uvijek nije dogodilo. Zapravo, prilično sam siguran da se uopće neće dogoditi, jer su u Philadelphiji jako upoznati s njegovim kvalitetama. On je imao dvije dobre sezone, a napredak u njegovoj igri je bio vidljiv iz mjeseca u mjesec. Smatram da će i ova sezona biti takva, te sam siguran da će Dario doći u poziciju pregovora za petu sezonu ugovora, odnosno da će po isteku rookie ugovora doći u poziciju da i on potpiše impresivan novi ugovor (poput Jokića).

Jeste li pratili kvalifikacijske utakmice hrvatske reprezentacije?

Da, na utakmici s Litvom u Osijeku sam bio osobno, a dvoboj s Poljskom sam gledao na TV-u. Šarić je, kao i uvijek, dao svoj maksimum, ali to nije bilo dovoljno. Igra hrvatske reprezentacije nije izgledala sjajno, ali moram reći da se ne sjećam slučaja u povijesti košarke u kojem je postojao takav nesrazmjer kvalitete između unutarnje i vanjske linije. Hrvatska na pozicijama 3, 4 i 5 ima ozbiljne NBA igrače, dok na bekovima (izuzev Simona) igraju igrači koji se ne mogu izboriti za ugovore niti u Eurocup momčadima. Teško je u takvoj situaciji igrati visokim igračima bez određene podrške bekovske linije, a usto je atmosfera uvijek bila napeta, pa to sve skupa nije ni moglo puno bolje izgledati. Dario se uvijek odazivao reprezentaciji s maksimalnim angažmanom, a često se s tih okupljanja vraćao pun emocionalnih ožiljaka. To je i ovog puta bio slučaj, pri čemu osobito mislim na pojedine izjave vodećih ljudi iz HKS-a koje su bile potpuno neprimjerene, ali ne bih to htio previše komentirati.

Ante-Toni Žižić i Dario Šarić protiv Poljske (Foto: fiba.basketball)

Ivica Zubac i Ante-Toni Žižić su u nešto drugačijim situacijama. Kakvi su njihovi planovi u nadolazećoj sezoni?

Zubac ulazi u posljednju godinu ugovora. On je znatno popravio svoje atletske sposobnosti, osobito lateralno kretanje, što se moglo vidjeti u više navrata. Izgubio je višak kilograma i lakše se diže na skok, te smatram da će imati ozbiljnu NBA karijeru. Razgovarali smo malo u Osijeku o konkurenciji koju ima u Lakersima na poziciji centra, a koja je nikad manja otkad je on u klubu. S druge strane, došao im je LeBron James, a ne treba biti pretjerano pametan da se zaključi da će na njemu biti veliki pritisak (na terenu), iz čega uvijek profitira ostatak momčadi. Što se Žižića tiče, on kada je dolazio u NBA, rekao sam svom tamošnjem partneru da obrati pažnju na tog momka, jer... to je pravi igrač. Ne kažem da ovi drugi nisu, ali on se ističe s tim nečim životinjskim u sebi, imponira pojavom. U osjetno slabijem Clevelandu će on ove sezone imati prilike pokazati što zna, a siguran sam da će njegova karijera ići prema gore vrtoglavom brzinom. Ono što svi često zaboravljaju jest činjenica da ti mladići imaju tek 21 godinu, a da su već dosta toga prošli u karijeri, što u NBA, što u Europi. Ako kažemo da su centri ti koji sazrijevaju kasnije, onda će me stvarno iznenaditi ukoliko njih dvojica ne budu harali NBA ligom kroz 3-4 sezone. Uz njih dvojicu sam zbilja emotivno vezan, Zubac mi je bio i u Megi, a s obitelji Žižić već dugo imam poslovne i privatne odnose, Andrija je moj jako dobar prijatelj a Antu-Tonija zastupam od njegove petnaeste godine. Jedva čekam da dođe vrijeme u kojem će ti visoki dečki razviti, jer će to biti užitak za gledanje. Šarić, Jokić, Zubac, Žižić, sutra i Goga Bitadze iz Mege bi zbilja trebali biti dominantna visoka linija u NBA ligi, i to je nešto što me iznimno zadovoljava.

Kakve poslovne planove imate u razdoblju koje dolazi?

Moj najveći poslovni plan je da se ništa ne promijeni. U ovom trenutku agencija BeoBasket broji 38 igrača u Euroligi, što je 20 posto ukupnog broja sudionika. Usto, spomenuli smo dečke iz NBA lige, Jokića s tim famoznim ugovorom... zbilja ne vidim kako možemo bolje od ovoga. Ne želim zvučati prepotentno, ali cilj BeoBasketa je da ostane na istoj razini na kojoj smo posljednjih nekoliko sezona, u kojima je broj naših igrača u Euroligi stabilan a onaj u NBA raste. Govoreći o NBA, sljedeći draft je nešto što me jako intrigira. Očekujem od tri do šest svojih igrača na njemu, a Mega će kao klub pokušati postići nešto što niti jedan drugi u povijesti nije s brojem draftiranih igrača, pa možemo reći da će to biti pokretačka snaga za sezonu koja je pred nama.