Intervjui
Repeša: Najviše otpora bit će od onih koji najmanje rade

Repeša: Najviše otpora bit će od onih koji najmanje rade

Autor: HRT Photo: HKS

Košarka raste brzo, a mi smo u velikom zaostatku

Jasmin Repeša prije nekoliko dana naslijedio je funkciju sportskog direktora Hrvatskog košarkaškog saveza koju je prethodno obnašao Aco Petrović. Svima je poznato kako se hrvatska košarka nalazi na niskim granama. S novoimenovanim sportskim direktorom pričali smo upravo o problemima hrvatske košarke te što je potrebno da bi se izdigla iz ponora u kojem se nalazi. 

Na EP u Sloveniji 2013. godine Hrvatska košarkaška reprezentacija pod palicom Repeše borila se za medalju. Prošlo je gotovo 10 godina, a ovih dana naši košarkaši su u Opatiji igrali pretkvalifikacije za EuroBasket 2025. protiv Irske i Luksemburga, što je realan pokazatelj u kojem se ešalonu trenutno nalazi reprezentacija.

- Bilo je to davno. Reprezentaciju sam napustio otvorenoga garda prije devet godina na presici kada sam rekao da odlazim i da se vidimo za deset godina da vidim u kakvom stanju ću ih pronaći. Vratio sam se nakon razgovora s Vrankovićem i drugima iz struke. Iznimno sam motiviran sa spoznajom da stanje nije niti malo lagano. Znamo da je hrvatska košarka u lošem momentu. Nakon što sam promislio nekoliko dana shvatio sam da trebam i da mogu pomoći te da su kolege oko mene isto tako spremne krenuti. Ovaj projekt možda je i najteži u cijeloj mojoj sportskoj karijeri. Koliko ću uspjeti vidjet ćemo. Moramo znati kako ni ekonomska situacija generalno u sportu nije dobra pa tako ni u domaćoj košarci. Naša liga je posljednja u Europi po budžetu klubova, a to je ogroman problem. Međutim, godinama su me tištile priče kako u Hrvatskoj imamo problem sa strukom odnosno nedostatkom kvalitetnih trenera, a uvijek sam tvrdio suprotno. Velimir Perasović, Neven Spahija pa i moja malenkost došli smo do Final-foura. Imamo kvalitetne stručnjake koji u suradnji sa mnom mogu napraviti kvalitetne programe koji će, siguran sam, podignuti kvalitetu mladih igrača, ističe Repeša u razgovoru za Hrvatski radio

O tome koji su glavni problemi.

- Definitivno u načinu treniranja odnosno modelu treninga. Košarka raste brzo, a mi smo u velikom zaostatku. Bez kvalitetnih seminara gdje bismo vidjeli kako to vrhunske reprezentacije rade teško da možemo i to moramo promijeniti. Model igranja mora biti drugačiji. U mlađim kategorijama rijetko zabijamo preko 60 koševa, što znači da ne trčimo dovoljno i nemamo tehničko-taktičku potkovanost da donosimo brza rješenja te ne postižemo lagane poene, tu smo u velikom zaostatku. Moramo homogenizirati, odrediti hijerarhiju i početi raditi na programu. Ne treba osuđivati agente i roditelje koji igrače odnosno djecu šalju u druge programe. Kad im ponudimo pravi program mislim da nitko od njih neće raditi protiv sebe te će ih poslati u naš program.

Otkazivanje reprezentativaca za okupljanja posljednjih godina sve su učestalija o čemu se slabo govori. Dojam je da se hrvatska košarka treba i mora ugledati na nogometnu reprezentaciju u kojoj se, kad se god pojavio nemir, bilo da je riječ o igraču ili nekoj drugoj osobi, napravio rez, nakon čega su stvari profunkcionirale te se stvorio rezultat.

- Govorio sam da moramo „krasti“ od drugih jer zaostajemo. Ne pratimo tuđe modele treniranja. Netko će reći da smo mala zemlja, no i Litva je pa imaju rezultate. Stalno imamo izgovor. Želim model ponašanja kakav ima nogmetna reprezentacija na čelu s kapetanom Lukom Modrićem koji je lider na terenu i van njega.

Repeša tvrdi kako prvo treba početi djelovati u nižim kategorijama kako bi najviša profitirala.

- Nećemo imati igrače gore, ako se ne krene obučavati od dolje. S igračima iz A reprezentacije moramo se potruditi da komunikacija bude na najvećoj razini. Mislim da se može napraviti pomak koji može pomoći svima nama.

Priznaje kako je nestrpljiv, ali da uz svoje iskustvo može napraviti određeni pomak.

- Takav sam da hoću što prije vidjeti pomak. Međutim, imam veliko iskustvo i znam da treba ići korak po korak. Mislim da će se neki rezultati moći vrlo brzo vidjeti. No, također, bit će puno otpora, najviše kod onih koji najmanje rade, međutim, to je tako u životu.


Cijeli razgovor s Jasminom Repešom poslušajte OVDJE.