Hrvatska
Vruća zima u Sinju: Maligani napustili dvoranu i najavili bojkot

Vruća zima u Sinju: Maligani napustili dvoranu i najavili bojkot

Autor: Branko Tabak

Dvije dvorane, obje nefunkcionalne, kompromisi i tisuće problema.

Košarkaški Sinj ne spava mirno. Ni navijači, ni igrači, ni vodstva kluba i grada. Problematika nefunkcionalnosti obiju sinjskih dvorana dosegnula je kritičnu točku, kompromisnim stavovima HKS-a unatoč.

U staroj dvorani uvjeti za odigravanje utakmice su neregularni. Dvorana pušta na sve strane. Od grijanja, preko stanja patketa do prokišnjavanja. Nakon što je tijekom utakmice protiv Gorice kiša natopila parket HKS je dvoranu suspendirao. 

Nova dvorana 'Ivica Glavan Ićo' kao privremeno rješenje (dok se se stara ne obnovi, a kad će ne zna se) prošla je kroz ušicu igle, uz brojne ustupke HKS-a. Konačno je jasno artikulirano da grad u kojem je Alkar nositelj dvoranskih sportova novu dvoranu prkatički nije ni gradio za potrebe košarkaškog kluba.

HKS je postavio četiri uvjeta i to: da se poveća kapacitet tribina s 300 na 600 mjesta, da se izmjeste klupe za rezervne igrače i zapsinički stol, sa se izmjesti semafor i da se na table postave crvene svjetleće oznake za istek napada.

Od svega toga nadograđena su tri montažna reda tribina, a Savez je dopustio da se umjesto izmještanja semafora, klupa i zapisničkog stola iza klupe na kojoj sjede igrači gostujuće momčadi postavi zaštita od pleksiglasa. Led trake za prvi susret nisu bile spremne.

I onda je stigla utakmica s Vrijednosnicama Osijek koja je silno naljutila navijače iz Kluba navijača Sinjski Maligani. 

Što ih muči poručili su u priopćenju za javnost u kopjem se osvrću na događanja koja su se zbila u subotu 15.prosinca za vrijeme prvenstvene utakmice između Alkara i Vrijednosnica Osijek u Gradskoj dvorani 'Ivica Glavan-Ićo'. 

Maligani su, naime, iz protesta prema Upravi kluba svojevoljno napustili dvoranu na poluvremenu utakmice.

- Organizator utakmice (Uprava kluba) je ovog puta pretjerao sa mjerama i načinom osiguranja utakmice koja nije bila ni blizu epiteta utakmice visokog rizika.

Na ulazu za gledatelje postavljena je kamera koja je pod budnim okom policijskih inspektora i interventnih policajaca svaku osobu detaljno snimila pri ulazu u dvoranu. Policijski službenici su radili svoj posao i to je sasvim normalno, ali nije niti malo normalno da Uprava kluba vlastitim navijačima postavi tolike mjere osiguranja na jednoj sasvim običnoj utakmici.

Za vrijeme prvog poluvremena utakmice jedan od redara je neprikladno nasrnuo na ikonu sinjskog navijanja, Zorana Katića-Kaću. Redar se ponio prema Kaći krajnje nepristojno i bezobrazno, ali je poslije tvrdio da mu je iz Uprave kluba naređeno da primiri Kaću. Taj potez uprave prema čovjeku kojemu je Alkar život je sramotan, jadan i primitivan. Kaća navija i viče na suce ima 40 godina i sad je nekim političkim agentima palo na pamet da to zaustave.

Na poluvremenu utakmice redari i policija su naglasili gledateljima da svatko tko na poluvremenu izađe iz dvorane nema pravo povratka na drugo poluvrijeme. Ta mjera osiguranja je također naređena od Uprave kluba.

Nakon saznanja te informacije kap je prelila čašu i Sinjski Maligani su svojevoljno napustili dvoranu iz protesta prema Upravi kluba.

Poručujemo Upravi kluba da smo izgubili strpljenje, a oni su svojim postupcima pokazali kakvi su zapravo ljudi te su samim time zauvijek izgubili naše povjerenje. Budite svjesni da će vaše vrijeme vladavine u Klubu jednog dana završiti, a Alkar i Maligani će zauvijek opstati.

Klub navijača Sinjski Maligani neće organizirano pohoditi domaće utakmice u novoj dvorani iz protesta prema Upravi kluba. Borit ćemo se svim mogućim demokratskim i pravnim sredstvima za bolju budućnost našeg voljenog Alkara i za povratak u staru dvoranu. Ispričavamo se kapetanu Mirku Modriću i njegovim suigračima jer ih nećemo bodriti na domaćim utakmicama, ali jednostavno nemamo izbora.

Rina već godinama smrdi, ali ovoga puta smrad je nepodnošlji, poručili su članovi KN Sinjski Maligani u svom priopćenju za javnost.