Time-out
Što kada bismo vam rekli da je bilo uspješnijih Hrvata od Giergie, Ćosića, Petrovića, Kukoča i Rađe?

Što kada bismo vam rekli da je bilo uspješnijih Hrvata od Giergie, Ćosića, Petrovića, Kukoča i Rađe?

Obavezna košarkaška lektira s video prilozima!

NBA legende hrvatskog podrijetla

Iako je od posljednje hrvatske reprezentativne medalje prošlo 22 godine, Hrvatska ima iznimno bogatu košarkašku povijest. Hrvatski igrači u dresu bivše države osvajali su medalje na najvećim svjetskim smotrama. Finale Hrvatske protiv prvog i jedinog „Dream Teama“ u Barceloni zauvijek će ostati upisano u analima hrvatskog sporta. Tko zna koliko bi još takvih utakmica i medalja bilo da se tog kobnog 7. lipnja 1993. na njemačkoj autocesti nije ugasio život našeg kapetana.

Kada bismo birali najbolju hrvatsku petorku u povijesti, u njoj bi najvjerojatnije mjesta našli po dvojica Zadranina i Splićana, te „mali s Baldekina“. Uz dužno poštovanje ostalim legendama, petorka Giuseppe Giergia, Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa i Krešo Ćosić nema premca. To su igrači koji su inspirirali i kojima su se divile generacije kako košarkaša tako i običnih ljudi. Njihova imena zna svatko i sinonim su za hrvatsku košarku.

No što kad bismo vam rekli da je bilo i boljih i uspješnijih Hrvata? Kvaka je u tome što ti igrači, iako im je u venama tekla i hrvatska krv, nikad nisu nastupali za Hrvatsku. Štoviše, za mnoge od njih sigurno niste ni znali da su hrvatskog podrijetla. A riječ je o velikim imenima. Čitajući ovaj tekst uvjerit će te se koliko velikim.

Mnogi ne znaju da je najbolji košarkaš prve polovice 20. stoljeća bio Hrvat. Riječ je o centru Georgeu Mikanu koji je sa svojim Minneapolis Lakersima osvojio 5 NBA naslova u 7 godina (1949,50,52,53,54). U to doba NBA još nije dijelila MVP nagrade, no da je, Mikan bi osvojio sigurno 4-5. Svih šest zdravih sezona biran je u najbolju petorku lige, triput zaredom prvi strijelac i dvaput zaredom prvi skakač lige. Izabran je u košarkašku Kuću slavnih, a 1996. i među 50 najboljih košarkaša u povijesti. Sa svojih 208cm bio je toliko dominantan svojim suvremenicima krajem 40'tih i početkom 50'tih da su zbog njega mijenjana pravila. Uvedeno je pravilo silazne putanje, proširen je reket i uvedeno je vremensko ograničenje napada na 24 sekunde. Poveznica sa Hrvatskom? Njegov djed, Juraj Mikan bio je rođen u mjestu Vivodina kraj Jaske te je na početku 20. stoljeća kao i mnogi drugi trbuhom za kruhom otišao u SAD u Pennsylvaniu. Tamo je dobio sina koji je kasnije oženio litavku, a plod tog braka bilo je troje djece, uključujući Georgea. Njegov djed kasnije je izjavio: „George je rođen u mjestu Joliet i kršten je u hrvatskoj katoličkoj crkvi u tom mjestu. Kasnije je pohađao i hrvatsku katoličku školu. Iznimno sam ponosan da smo Hrvati sudjelovali napretku i razvoju Amerike, ne samo u industriji nego i u sportskom svijetu“.

Kakva je George Mikan bio zvijezda, prvi košarkaški superstar, govori činjenica da kad su Lakersi gostovali u New Yorku, na velikom reklamnom panou ispred mitske dvorane Madison Square Gardena nije pisalo „Knicksi protiv Lakersa“ nego „Knicksi protiv Mikana“.



Šest godina nakon Mikanovog umirovljenja, na scenu stupa legendarni John Hondo Havlicek. Ovaj sin Čeha i majke Hrvatice Amande Turkalj bio je jedan od najboljih NBA igrača u drugoj polovici 60'tih i prvoj polovici 70'tih. Čitavu karijeru, svih 16 godina, proveo je u zelenom dresu Boston Celticsa. Iako nije bio individualno dominantan kao Mikan, njegov životopis također je iznimno impresivan. Sa Celticsima je osvojio 8 NBA naslova (1963,64,65,66,68,69,74,76). I dan danas je sa 26 395 koševa vodeći strijelac najtrofejnije NBA momčadi ispred Paula Piercea i Larrya Birda. U karijeri je upisao 13 all-star nastupa, 11 puta bio je u All-NBA momčadima, a 8 puta u najboljim obrambenim. Također je član košarkaške Kuće slavnih, te njegov izbor među 50 najboljih igrača u povijesti 1996. nije bio upitan. Bio je i vrhunski igrač američkog nogometa, no na nagovor majke odabrao je košarku, mnogo manje grub sport. Bio je poznat po nevjerojatnoj fizičkoj spremi, a urbana je legenda da je imao ogromna pluća te da je za jedno plućno krilo trebao dvije rendgenske slike.


Samo tri godine nakon Havlicekovog umirovljenja u Celticse je stigao Kevin McHale, sin Irca i Hrvatice (Josephine Patricia Starčević čiji su roditelji u SAD stigli iz okolice Splita). Vrhunski krilni centar zajedno sa Larryem Birdom i Robertom Parishem činio je najbolju visoku liniju u NBA povijesti. Sa Celticsima je osvojio 3 naslova prvaka (1981,84,86), bio u najboljoj petorci lige, triput u prvoj i triput u drugoj obrambenoj petorci lige. Igrao je na 7 all-star utakmica, a i danas, 24 godine nakon umirovljenja ostaje jedini igrač u NBA povijesti koji je u jednoj sezoni imao više od 60% šuta iz igre i 80% šut sa linije slobodnih bacanja.

- Podrijetlom sam Hrvat. U kući moje bake govorilo se isključivo hrvatski. Nažalost, nisam mnogo zapamtio. No u Celticsima sam igrao sa Stojkom Vrankovićem i dosta sam naučio o svojoj djedovini“- riječi su legendarnog Kevina McHalea.

Poput Mikana i Havliceka, McHale je također član košarkaške Kuće slavnih, te član odabranog društva 50 najboljih igrača NBA povijesti izabranih 1996. Mnogi stručnjaci se i danas kunu da su McHale i Hakeem Olajuwon vlasnici najboljeg rada nogu i najbolje centarske pivotske tehnike koju je NBA liga ikad vidjela.


Ova trojica najbolji su košarkaši hrvatskog podrijetla, no ne i jedini.

Nezaobilazno ime je Rudy Tomjanovich. Malo stariji ljubitelji košarke koji su istu pratili 90'tih sjećaju ga se kao trenera šampionskih Houston Rocketsa. No osim što je bio uspješan trener sa 2 NBA naslova i olimpijskim zlatom, Tomjanovich je bio i vrhunski igrač čemu svjedoči i 5 nastupa na NBA all-star utakmici u dresu Houstona.

-„Odrastao sam u Michiganu, u gradiću Hamtramcku, u kojem 80 posto stanovništva čine doseljenici iz Poljske tako da sam i ja za sebe mislio da sam Poljak. Odakle sam, saznao sam kada sam na učiteljevo pitanje odgovorio da sam Poljak, a on me upozorio da njihova prezimena ne završavaju s “ch”. Otišao sam kući i tek tada su mi roditelji rekli da smo Hrvati, što mi nije značilo ništa jer nismo imali rodbinu niti držali do tradicije. Nekoliko godina nakon toga u jednom studentskom košarkaškom kampu upoznao sam Petea Maravicha koji je kasnije postao slavni NBA igrač. ”Što si ti, Srbin ili Hrvat”, pitao me Maravich. “Mislim da sam Hrvat”, odgovorio sam. “Onda mislim da nas dvojica ne smijemo biti prijatelji”, objasnio mi je Maravich koji je srpskog podrijetla. Ipak, kasnije smo se družili“- izjavio je Tomjanovich koji se kasnije ipak zainteresirao za svoje podrijetlo i u par navrata posjetio Hrvatsku. U sljedećem videu možete vidjeti intervju sa simpatičnim Rudyem o iskustvima u Hrvatskoj.

Hrvatsko podrijetlo imali su i dvostruki all-star igrač u 70'tima te Tomjanovichev suigrač Jack Marin (roditelji Marinović) te Danny Vranes (roditelji Vranješ) koji je vrhunac svoje karijere doživio 1985. kad je bio izabran u drugu najbolju obrambenu petorku NBA lige. Prvi pick na NBA draftu davne 1948. bio je Hrvat Andy Tonkovich (roditelji Tonković), a jedan od boljih igrača u inauguralnoj sezoni 1946/47 sa 11,2 koša u prosjeku bio je John Abramovich (roditelji Abramović). Odličan je bio i 216cm visoki Steve Stipanovich (roditelji Stipanović), drugi izbor drafta 1983.kojeg su nažalost uništile ozljede.

Gore smo spomenuli Georgea Mikana, a u NBA su igrali i njegov brat Ed Mikan, te sin Larry Mikan. No, za razliku od legendarnog Georgea, njih dvojica su u NBA ligi bili samo prolaznici.

Oni mlađi ljubitelji košarke svakako znaju Andrewa (Andriju) Boguta. Njegovi roditelji su 70'tih otišli u Australiju. Andrija je tamo rođen, a kako se košarkaški razvijao otišao je na studij Utah u SAD. Nakon sjajne sveučilišne karijere izabran je kao prvi izbor NBA drafta 2005. od strane Milwaukee Bucksa, a vrhunac karijere postigao je deset godina kasnije kad je sa Golden State Warriorsima osvojio NBA naslov. Bogutovu karijeru su dobrano usporile brojne ozljede, no kad je bio zdrav bio je odličan igrač. Tome svjedoći i jedan izbor u treću petorku lige, te izbor u drugu obrambenu petorku. Andriji je u rookie sezoni u Milwaukeeu puno pomogao tadašnji suigrač Toni Kukoč, a Bogut to sada ima priliku vratiti pošto je odnedavno postao član Los Angeles Lakersa, djelomično i da bude mentor našem mladom košarkašu Ivici Zubcu. Redovito posjećuje Hrvatsku, tečno govori hrvatski a svoju ljubav prema domovini pokazao je i sa tetovažom hrvatskog grba.


I dok su Mikan, Havlicek i McHale najveća igračka imena, hrvatsko podrijetlo ima i jedan veliki trener. Riječ je o legendarnom Greggu Popovichu. Ovaj briljantni strateg rođen je u Indiani od oca Srbina i majke Hrvatice. U 21 sezoni na klupi San Antonio Spursa osvojio je 5 NBA naslova. Tri puta bio je izabran za trenera godine, a nedavno je prestigao Jerrya Sloana i postao trener sa najviše pobjeda s jednom momčadi. Uz to novi je trener reprezentacije SAD-a.

-„Šut, protok lopte, vođenje lopte, timski rad. To su odlike mojih ekipa. Kao potomak Srbina i Hrvatice to mi se čini samo prirodno. Volim europski stil košarke“- riječi su trenera Popovicha koji je naslove osvajao sa mnogim neamerikancima, no igrom sudbine nijednim Srbinom ili Hrvatom.

Mikan, Havlicek, McHale i Bogut osvojili su kombinirano 17 igračkih NBA naslova. Tomjanovich i Popovich dodali još 7 trenerskih.

Riječ je o iskonskim košarkaškim legendama, i možemo biti ponosni što su „naše gore listovi“.