Europa i Svijet
Tko je najuspješnija europska reprezentacija u povijesti?

Tko je najuspješnija europska reprezentacija u povijesti?

Autor: Paulo Sarić

Sovjeti neprikosnoveni, Španjolci dominiraju suvremenom košarkom.

Susretima skupine A i B koje se igraju u Helsinkiju i Tel Avivu danas počinje 40. izdanje EuroBasketa. Čast da otvore turnir pripala je Sloveniji i Poljskoj koje će na teren istrčati u 13.45h u Hartwall areni.

Dugogodišnja tradicija Europskog prvenstva u košarci započela je davne 1935. godine u Švicarskoj i od tada se natjecanje održavalo svake dvije godine, s izuzetkom razdoblja Drugog svjetskog rata. Povijest EuroBasketa je prepuna zanimljivosti i rariteta, a jedan od njih je zasigurno podatak da reprezentacija Egipta ima čak dvije medalje s elitne europske smotre - broncu iz Praga 1947. i zlato iz Kaira 1949. godine. Najviše naslova, njih čak 14 ima Sovjetski savez, dok se bivša Jugoslavija može pohvaliti s pet titula što je stavlja na drugo mjesto na povijesnoj ljestvici.

Sve do izbijanja Drugog svjetskog rata europskom su košarkom dominirale baltičke države. Prvi europski prvak bila je Latvija koja je u Ženevi svladala Španjolsku, dok je sljedeća dva naslova osvojila Litva. Nakon okončanja najkrvavijeg vojnog sukoba u prošlom stoljeću dominaciju je preuzeo Sovjetski savez koji je za vrijeme svoga postojanja osvojio medalju na doslovno svakom turniru na kojemu je sudjelovao. Pritom je u 21 nastupu osvojio čak 14 naslova čemu je dodao i tri srebrne i četiri brončane medalje.



Jugoslavenska košarka se počela dizati početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, no na prvo zlato se trebalo čekati sve do 1973. kada je u finalu svladana Španjolska. To je označilo početak dominacije reprezentacije bivše države koja je do svoga raspada osvajala medalje na svim osim dvama prvenstvima, 1983. i 1985. godine kada je završavala na sedmom mjestu.

Nakon pada komunizma došlo je do velikih promjena u europskoj košarci. Nekadašnji giganti Sovjetski Savez i Jugoslavija koji su osvojili sva osim tri natjecanja na kojima su nastupili prestali su postojati, a u Europi se pojavilo mnoštvo novih država što je rezultiralo brojnim novim europskim šampionima. Prvo Europsko prvenstvo u novom odnosu snaga osvojila je Njemačka koja je na domaćem terenu s pola koša svladala Rusiju koja je prethodno u polufinalu izbacila Hrvatsku, a kao nove sile izrasle su Francuska i Španjolska koje su došle do svojih prvih naslova. Od sljedbenica bivših država najbolje su se snašle, i dalje službeno Jugoslavija, ali zapravo Srbija i Crna Gora koje su zajedno osvojile tri zlata, te Litva i Rusija koje su po jednom sjele na europski tron.


U posljednja četiri natjecanja imali smo priliku svjedočiti dominaciji Španjolaca koji su u tom periodu osvojili tri zlata i jednu broncu, a još su impresivnije rezultate ostvarili ako uzmemo u obzir posljednjih 18 godina kada su redovito dolazili do poluzavršnice i tek u Beogradu ostali kratki za medalju kada ih je u susretu za treće mjesto uvjerljivo porazila Francuska.

Upravo je Španjolska i aktualni europski prvak. U finalu prošlog EuroBasketa u Lilleu porazila je Litvu rezultatom 80-63 i došla do svog trećeg naslova. Kako će se rasplesti situacija na ovogodišnjem EuroBasketu koji je oslabljen brojnim izostancima ostaje nam za vidjeti. Ono što je sigurno da se nikad više reprezentacija s pravom nada da mogu do europskog trona. Ili makar do medalje.