Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Ruskinje su ipak bile prejake za hrvatske kadetkinje

VIDEO: Ruskinje su ipak bile prejake za hrvatske kadetkinje

Autor: Saša Ćirić

Relativno bezbolan poraz.

Premda su naše djevojke povele... ma ne, nećemo početi tekst stereotipnom floskulom.

Najlakša utakmica za autsajdere i najteža za favorite – osmina finala u sustavu natjecanja u kojem sve reprezentacije na prvenstvu idu u nokaut fazu već neko vrijeme podiže prašinu među košarkaškim pukom. Ovog ljeta svjedočili smo situaciji u kojoj su juniori Crne Gore nakon tri poraza u skupini za suparnika u osmini finala imali Španjolsku, koja je uvjerljivo osvojila svoju grupu. David je pobijedio Golijata, nakon čega su jedni do kraja ostvarili samo pobjede, a drugi poraze. Ne moramo naglašavati koji su bili koji.

Jesu li naše kadetkinje imale pravo nadati se ičemu nakon kombiniranih -100 u tri utakmice u skupini? Imajući u vidu da su u posljednjem nastupu protiv Italije postigle tek 29 poena, kao i da su Ruskinje u svojoj skupini zabilježile sve tri pobjede, odgovor se nametao sam od sebe.

Ipak, utakmica je započela neuobičajeno. Velika nervoza u napadu s obje strane je uzrokovala česte polukontre i kontre, ali prve tri minute lopta nije prošla kroz mrežicu ni na jednoj strani. Tada su naše djevojke prve povezale konce u napadu – povele su s 4-0, a nakon bacanja Antice Tabule i s 5-3. To je, pokazat će se, bilo naše posljednje vodstvo na utakmici. Nakon što je Marta Ostojić izjednačila na 7-7, počeo je ruski niz od 12-2 koji je doveo do rezultata 9-19 nakon prve dionice.

U drugoj se nastavilo u istom tonu, a razlika je kontinuirano rasla. Ruskinje su počele pogađati sve ono što su u prvoj četvrtini promašivale, a ako bi ponešto i promašile, skok u napadu bi odradio ostalo. S čak 29 postignutih poena u četvrtini Ruskinje su na poluvrijeme otišle sa zasluženih +28 (20-48).

Treća četvrtina bila je najbolji period naše reprezentacije na utakmici. Obrana je izgledala puno bolje, a naše djevojke su bolje kontrolirale skok i tranziciju. Usporavanje ruskog napada dovelo je do manjka sigurnosti u šutu, pa su naše reprezentativke uspjele svesti suparnice na svega 15 poena u četvrtini. Nažalost, veliko izgaranje u obrani je za sobom povlačilo i umor u napadu, pa nije bilo koncentracije na toj strani terena. Rezultat je bio paradoksalan, jer za vrijeme naše najbolje igre Ruskinje su došle do najviše svoje prednosti na utakmici (28-63, odnosno 35 razlike). Košem Petre Jurić se u posljednju četvrtinu ušlo s rezultatom 30-63.

Ruska izbornica Elena Aleksandrova, znajući da ima utakmicu pod kontrolom, iskoristila je posljednjih deset minuta za razigravanje igračica s klupe. Naše djevojke su to iskoristile za smanjenje ukupne razlike, pa su u posljednjoj četvrtini smanjile razliku. Premda konačni rezultat ne izgleda najbolje (52-76), veseli činjenica da naše reprezentativke nisu klonule duhom nakon teškog poraza od Italije, kao i da su se borile s objektivno puno snažnijim protivnicama bez ikakvog respekta. Vjerujemo kako će dobre dionice iz ove utakmice biti podstreh našim djevojkama za kvalitetne izvedbe u razigravanju za pozicije 9-16.

U našim redovima najistaknutije su bile Hana Mühl (13 poena, 3 skoka) i Antica Tabula (11 poena, 5 skokova), dok su ruski sastav predvodile Ksenia Filimonova (17 poena) i dvije djevojke s double-double učinkom – Daria Anikina (12 poena, 11 skokova) te Ekaterina Koshechkina (10 poena, 11 skokova).

Statistika utakmice