Europa i Svijet
Hrvatska
Željko Pavličević i Luka Bujas u zadnji tren se izvukli iz libijskog ratnog vihora

Željko Pavličević i Luka Bujas u zadnji tren se izvukli iz libijskog ratnog vihora

Autor: Branko Tabak

Zračna luka je bombardirana, Plan B bilo je napuštanje Libije automobilom.

- Sve je bilo mirno kada smo stigli. Život je tekao normalno. U zadnjih sedam dana stvari su se malo zakuhale. Očekivalo se da će se riješiti, no one su eskalirale, priča nam Luka Bujas, zadarski košarkaški stručnjak, koji se sa svojim šefom Željkom Pavličevićem iznenada našao u ratnim vihoru Tripolija. Tamo su od kraja siječnja ove godine vodili tripolitanski klub. Al Ittihad u kojemu mu je pomoćnik mladi hrvatski stručnjak Luka Bujas.

- U ponedjeljak u jutarnjim satima smo se pozdravili sa ekipom i ljudima iz kluba i krenuli prema Zračnoj luci, imali smo rezerviran let. No, zračna luka je bombardirana i morali smo ići na pman B, put automobilima prema Tunisu. Sada se nalazimo na sigurnom i čekamo letove za dalje, Željko će prema Frankfurtu, ja prema Munchenu. Sutra navečer bi obojica trebali biti u Zagrebu, ispričao nam je Bujas u video pozivu.

U krakom vremenu Pavličević i Bujas su se odlično snašli u Libiji koja se od 2011. godine i pada režima Moamera Gadafija nalazi u kaosu u kojem djeluju dvije paralele vlade. Prva u Tripoliju, u kojem je smještena vlada premijera Fajeza al Serajai druga na istoku zemlje, na kojem je najmoćniji čovjek general Haftar čije su trupe stigle nadomak Tripolija te su u tijeku velike borbe za grad.