Europa i Svijet
Hrvatska
Hrvati se broje na prste, Mulina Priština hit, dvorana je već rasprodana

Hrvati se broje na prste, Mulina Priština hit, dvorana je već rasprodana

Autor: Branko Tabak

Slavni Varese stiže u Prištinu!

Cedevita - ABA liga - Eurokup (borba za 2. mjesto - Top 16 faza bez pobjede)

Cibona - ABA liga (borba za ostanak)

Zadar - ABA liga (borba za ostanak)

Split - ABA 2 liga (sredina ljestvice)

Škrljevo - Alpe Adria kup (četvrtfinale s velikim izgledima za polufinale)

Vrijednosnice Osijek - Alpe Adria kup (četvrtfinale u kojem u uzvratni susret s Levicama ulazi s -41)

Lista je ovo hrvatskih klubova koji participiraju u međunarodnim natjecanjima.  Škrto i premalo za zemlju koja je se može podičiti s pet naslova klupskog prvaka Europe. Jasno je da su se podjelom klubova na elitne i sve ostale promijenili i odnosi u europskoj klupskoj košarci. Hladni rat ULEB-a i FIBA-e odrazio se i na hrvatsku klupsku scenu, no neki su klubovi doživjeli krah i zbog nereda u vlastitom dvorištu.

U raznolikoj ponudi klupskih europskih natjecanja nalaze se i ona pod ingerencijom FIBA-e. To su tzv. Košarkaška liga prvaka i FIBA Europa kup. U oba natjecanja Hrvatska nema niti jednog predstavnika. Kažu, neisplativo je, putovanja su daleka, protivnici slab mamac za publiku, a značaj natjecanja marginalan.

U ta se dva natjecanja u ovoj sezoni doguralo do Top 16 faze. Publika rado pohodi utakmice i u Vareseu i u Prištini. U Litvi je odlazak na utakmicu kluba za kojeg se navija stvar opće kulture. Njemačka i Francuska idu im uz bok. U ovim je zemljama odlazak na utakmicu prilika za obiteljsko druženje, susret s prijateljima, zabavu. Utakmica je tek dobar povod. Istina, postoje i zemlje u kojima dvorane zjape prazne, u kojima se biraju utakmice za praćenje, ali generalno gledajući FIBA-ina natjecanja polako nalaze svoje mjesto pod suncem.

Kada već nema hrvatskih klubova, ima li bar hrvatskih stručnjaka i igrača? Proučili smo malo rostere, može biti da nam je nešto i promaknulo, ali sve skupa je jako siromašno.

Doslovno smo one koji će nastupiti u Top 16 fazi natjecanja prebrojali na prste. Dario Gjergja je trener Oostendea. Belgijskom prvaku je za prolaz u TOP 16 Lige prvaka trebala pobjeda protiv Strasbourga u zadnjem kolu. Istovremeno Neptunasa, u kojem je pomoćni trener Jurica Žuža, je dalje vodio poraz Oostendea u tom natjecanju. Kroz iglenu ušicu Litvanci su prošli dalje. 


Gjergji i njegovoj momčadi za utjehu je ostala činjenica da su svojim plasmanom osigurali Top 16 fazu FIBA Europa kupa (slično nogometnom sistemu). Tako će zadarski stručnjak predvoditi Oostende u Europi i u nastavku sezone u kojoj čvrsto drži prvo mjesto Belgijske lige i ima izboreno finale nacionalnog kupa. U njegovoj momčadi su dva Hrvata: Luka Kotrulja (bez učinka) i Marin Marić (7 poena i 3,5 skoka po utakmici).

Prolaz dalje u Ligi prvaka uz Žužin Neptunas izborila je i Murcija za koju nastupa prekaljeni hrvatski internacionalac i bivši NBA igrač Damjan Rudež (6,3 poena i 1,3 skoka).

Posebno iznenađenje FIBA Europa kupa je Priština koju je Damir Mulaomerović povijesnom pobjedom u zadnjem kolu nad Pinar Karsiyakom doveo do Top 16 faze. Protivnik u osmini finala Prištini će biti slavni Varese. Mula je u prvoj utakmici domaćin 6. ožujka, a ulaznice su rasprodane!!! Uzvrat je 13. ožujka u Italiji.


U FIBA-inoj ligi prvaka Murcija i Neptunas će svoje protivnika saznati danas. Izvlačenje je zakazano za 12 sati.