Intervjui
Još jedna slovačka priča: Tiho Bujan - čovjek koji je preko noći preporodio slovačku Prievidzu

Još jedna slovačka priča: Tiho Bujan - čovjek koji je preko noći preporodio slovačku Prievidzu

Autor: Branko Tabak

Pedeset dana - deset utakmica, osam pobjeda i dva poraza od Intera.

Tihomir Bujan je krajem prošle godine potpisao ugovor sa slovačkom ekipom Prievidze te ih preuzeo početkom siječnja. Za pedesetak dana hrvatski je stručnjak napravio fascinantne rezultate.

- Cilj kluba bio je uvrštenje među prve momčadi lige i zauzimanje čim bolje pozicije za doigravanje. Preuzeo sam ekipu koja je bila prilično uzdrmana nakon pet povezanih poraza. Uspio sam ih pomaknuti s mrtve točke. U osam smo kola upisali sedam pobjeda. Poraženi smo tek od Intera iz Bratislave, vodeće momčadi lige. U toj smo seriji srušili i Levice, osvajača slovačkog kupa. Probili smo se na četvrto mjesto na kojem smo se i stabilizirali s tri pobjede viška u odnosu na Komarno te smo u poziciji da s pobjedom zaostatka napadamo i treće mjesto. Trenutno je na toj poziciji Svit, s pobjedom više od nas, no mi imamo donekle povoljniji raspored do kraja, rekao nam je na početku našeg razgovora Bujan.

Slovačka Extraliga broji devet članova, igra se četverokružno, a samo devetoplasirana ekipa ne ide u doigravanje. Iako je Bujanova momčad pronašla rezultatsku stabilnost, ne odvija se baš sve po željama.

- Danas je to tako. Ujutro imaš igrača, navečer ga nemaš. Našem najboljem igraču Timu Derksenstigla je bolja ponuda, otišao je uz odštetu, tražimo alternativu, mijenjamo uloge u momčadi. I bez njega smo se preko Žiline probili do polufinala Kupa, no opet nam se na putu našao snažni Inter, koji je bio i domaćin završnice. Ima dosta vremena do doigravanja da dovedemo i prilagodimo igri novog igrača. Vjerujem da će to brzo doći na svoje mjesto.

Foto: Basket.sk

Bujan je po dolasku napravio neke preinake u momčadi.

- Bilo je nužno. Jedan Amerikanac koji nije zadovoljavao kriterije je otpušten, istovremeno se otvorila mogućnost dovođenja iskusnog Borisa Bakića koji je prekinuo suradnju sa Zrinjskim pa smo ga priključili momčadi. On je uistinu značajan za ekipu, kako zbog iskustva tako i zbog ljudskih vrijednosti koje posjeduje. Doveli smo i Miloša Pajovića koji nam pomaže na pozicijama 4 i 5. Stigao je iz češkog Kolina. Mlad igrač, 25 godina, školovan, sasvim dobro razvijen... Svojevremeno je bio član mlade reprezentacije Crne Gore. Vjerujem da će se brzo uklopiti.

Veliku pomoć u snalaženju u Slovačkoj Bujanu je pružio sunarodnjak, bivši igrač Splita i Hermes Analitice, a danas generalni direktor Prievidze, Marko Batina.

- Na Markov prijedlog sam i stigao u Slovačku. On me je pozvao, brzo smo dogovorili suradnju. Pomogao mi je uklopiti se u novi svijet, privatno i poslovno jer odlično poznaje igrače, ligu, grad...

Prvi dojmovi Bujana o slovačkoj košarci su vrlo dobri.

- Ovdje su dvorane prilično dobro popunjene. One jesu manje, recimo kao Trnsko, ali na svakoj utakmici ima 1500 do 2000 gledatelja. Riječ je mahom o isključivo košarkaškim dvoranama, tribine su odmah uz teren, kao primjerice u Jazinama, uvijek je lijepa atmosfera. Nema takvog navijačkog entuzijazma kao primjerice u Zadru, Sinju ili Šibeniku, ali navija se, glasni su i vjerni i užitak je igrati i voditi momčad u takvom okruženju. Iznimka je Inter iz Bratislave koji ima dvoranu za 4500 ljudi. Tu je sport broj 1 hokej na ledu, svaku utakmicu prati desetak tisuća ljudi, tako da se u Bratislavi taj osjećaj prisnosti s navijačima gubi. Slovačka liga nije za podcjenjivanje. Izjednačena je i svako opuštanje ima svoju cijenu. Mislim da je to jedan od glavnih razloga poskliznuća Vrijednosnica Osijek kod Levica. Dopuštena je registracija šest stranaca po ekipi, a uvjet je da jedan Slovak uvijek mora biti u igri.

Toliki broj stranaca valja i platiti.

- Ovdje se klubovi pokrivaju s dekom za koju imaju novaca. Nema nerealnih i nestvarnih ambicija, ne iskoračuje se iz proračuna. Plaće su uredne, nema kašnjenja. Ugovori nisu na razini onih u ABA ligi, tek Inter i Levice imaju tu razinu.

Priliku dobivaju i mladi igrači.

- Ima ih. Kod nas je to Matuš Hronsky, dečko koji još nije napunio 16 godina i kojemu sam dao desetak minuta na završnici kupa. Prve su mu to minute u seniorskoj košarci i dobro se snašao. Visok je 197, pametan, ima potencijala i hoće raditi. Nije akcelerant, ali ima veliku šansu razviti se u kvalitetnog igrača.

MATUŠ HRONSKY - Foto: Prievidza.sk 

Ukazuje Bujan na još jednu stvar:

- Ovdje se otvara jako puno tvornica stranih investitora. Jaguar, WV i Brose primjerice. Zana se da je tvrtka Brose sponzor njemačkog Bamberga koji je evo osvojio tamošnji kup. Ušli su i u Prievidzu. Ima tu potencijala, tu vidim mogućnost za napredak lige. Vjerujem da će liga ići prema naprijed. Već sada je mediji prate na zavidnoj razini, a prava ludnica nastaje u doigravanju. I moj novi klub ima vjerne navijače. Po preuzimanju ekipe prvo duže gostovanje bilo je ono u Komarnu koje je udaljeno na tri i pol sata vožnje. Iznenadio sam se kada sam na tribinama vidio naših tridesetak navijača. U Slovačkoj je podrška klubu iz svog grada u stvari pitanje kulture i zato im dvorane i jesu dobro popunjene, zaključio je Bujan koji je unatoč činjenici da je preuzeo Prievidzu ostao na mjestu pomoćnog trenera gruzijske reprezentacije.

- To je bio preduvjet za početak razgovora, kada su Slovaci pristali na njega, sve je ostalo lako dogovoreno, rekao nam je Bujan kojemu se u Slovačkoj pridružio još jedan hrvatski stručnjak - Žan Tabak koji je na klupi reprezentacije zamijenio, opet Hrvata, Ivana Rudeža.