Europa i Svijet
Može li Real Madrid obraniti naslov prvaka Europe?

Može li Real Madrid obraniti naslov prvaka Europe?

Autor: BB.hr Photo: Marin Sušić/HKS

Košarkaška momčad Real Madrida snažno je otvorila novu sezonu Eurolige i definitivno nije bez izgleda obraniti naslov prvaka osvojen u 2023. godini.

Kao i u nogometu, Real Madrid najtrofejnija je europska košarkaška ekipa. Već ima 11 titula prvaka Europe, a posljednja se dogodila ove godine, trijumfom u svibnju na Final Fouru u Kaunasu.

Doduše, "kraljevski" klub mjesec dana ranije bio je na pragu ispadanja od Partizana, kada je gubio 0-2 u seriji i činilo se da nema izgleda preokrenuti situaciju. No, kontroverzna tučnjava u Madridu nekako je kasnije odvela dvoboj na stranu Reala koji je vješto iskoristio slabosti beogradskog kluba, kako bi se našao na završnici Eurolige.

Zatim se Real uspješno obračunao s Barcelonom i Olympiacosom te je tako još jednom došao na krov Europe, s našim Mariom Hezonjom u važnoj ulozi na parketu.

A madridski klub sada želi ostvariti ono što je uspjelo turskom Efesu dvije godine ranije. To je naravno obrana naslova prvaka Europe, što su u prošlosti još ostvarili Olympiacos i Maccabi pa i hrvatski klubovi Cibona i Jugoplastika osamdesetih godina.

Kako god, svi oni koji znaju kako se kladiti na košarku itekako su svjesni da Real čeka zahtjevna misija u novoj sezoni, jer izuzetno je teško dva puta zaredom ostaviti iza sebe sve najbolje europske momčadi.

Real ponovo favorit prema kladionicama

Madridska momčad nije izgubila na kvaliteti tijekom ljeta pa nije iznenađenje da je kladionice ponovo vide kao prvog favorita za osvajanje europske krune. Pa ćete tako na stranicama za klađenje uočiti kako se kvota kreće oko 3,20 na novoj tituli Real Madrida, što je niži koeficijent nego što su ga "kraljevi" imali tijekom prošle sezone.

Iza Reala na popisu favorita slijedi Barcelona, uvijek vrlo blizu "kraljevima" u svim natjecanjima u kojima se međusobno natječu. Prema kladionicama dobri bi još mogli biti Monaco i Fenerbahče te grčki klubovi Olympiacos i Panathinaikos. Partizan bi se pak ponovo mogao uključiti u doigravanje, a Anadolu Efes, Armani Milano i Maccabi također nisu bez ambicija. Međutim, na svim tim klubovima koeficijenti na konačni trijumf su znatno viši od onog na Realu.

 

Drugim riječima, stručnjaci i analitičari vide prije svega madridski klub kao sigurnog sudionika Final Foura u Berlinu sljedeće godine, a svakako i kao momčad koja ima sve kako bi otišla do kraja.

U prilog tome ide i odličan početak novog izdanja Eurolige za Real, u kojem klub kojeg vodi trener Jesus Mateo niže trijumfe i pokazuje da nema namjere dopustiti posrtaje kakvi su mu se prošlog proljeća dogodili protiv Partizana u doigravanju.

Iskusna momčad gladna pobjeda

Realov roster u novoj sezoni izgledi jednako impresivno kao i prošle sezone. U momčadi je naravno naš Mario Hezonja, ali i mnoge druge svima poznate zvijezde. Dovoljno je spomenuti Sergija Llulla, Sergija Rodrigueza i Rudyja Fernandeza da vam postane jasno da u madridskom sastavu ima pregršt iskustva te još više kvalitete.

Tu je i argentinski razigravač Facundo Campazzo, kao i bosansko-hercegovački bek šuter Džanan Musa. Na pozicijama ispod koša su pak snažni igrači poput Elija Ndiayea i Vincenta Poiriera pa možemo reći da je Real pokriven zaista na svim dijelovima terena.

Što je najvažnije, trener Mateo ima na raspolaganju dovoljno igrača da izdrže vrlo napornu sezonu, u kojoj će momčad odigrati više od 70 različitih utakmica, većinu protiv najboljih klubova Europe.

Zato Real ima pravo s optimizmom iščekivati ključne mjesece sezone u kojima će ganjati različite trofeje, od španjolskog Kupa i ACB lige do obrane naslova u Euroligi.

Naravno, otići do kraja neće biti lako, pogotovo ne u Europi, gdje već jedna malo slabija utakmica na Final Fouru znači da će nekom drugom pripasti titula prvaka. No, madridska družina definitivno ima potencijal još jednom zavladati Europom, pod uvjetom da je zaobiđu teške ozljede i da formu svojih najvećih zvijezda tempira za travanj i svibanj sljedeće godine.