Hrvatska
Regija
Može li Zadar izboriti polufinale regionalne lige prvi put nakon 16 godina?

Može li Zadar izboriti polufinale regionalne lige prvi put nakon 16 godina?

Autor: BB.hr Photo: ABA league j.t.d./Dragana Stjepanović

Matematika prije završna tri kola

Košarkaši Zadra su proteklog vikenda deklasirali Cedevita Olimpiju rezultatom 88:65 u okviru 23. kola AdmiralBet ABA lige te se tako prvi put ove sezone nalaze na četvrtom mjestu, onom koje donosi prednost domaćeg parketa u četvrtfinalu natjecanja. Momčad Danijela Jusupa je tako izrazito uspješna na svim frontovima ove sezone jer su već osvojili hrvatski kup, dok je veoma izgledno kako će u doigravanje FAVBET Premijer lige ući s pozicije broj 1.

Zadrani su na Višnjiku zaustavili Slovence na samo 38% šuta iz igre, a ogled su obilježile izgubljene lopte gostiju koji su ih imali čak 19 u usporedbi sa samo pet Zadrovih. Košarkaši Cedevita Olimpije se nisu mogli priviknuti na obrambeni intenzitet domaće momčadi koju je ponovno do pobjede predvodio Luka Božić s 26 poena, osam asistencija i sedam skokova što mu je uz valorizaciju od 34 indeksna boda donijelo status MVP-a kola, njegov deveti ove sezone. Uz njega su dvoznamenkasti bili i Marko Ramljak sa 16 poena, Dario Drežnjak s 15, Arijan Lakić s 13 te Lovro Mazalin s 10.

Zadar u doigravanju ABA lige

Posljednji Zadrov nastup u polufinalu regionalne lige bio je davnih dana, odnosno u sezoni 2007./08., dakle prije 16 godina. Tada su u četvrtfinalu bili bolji od FMP-a s 2-1 i to nakon tri maksimalno izjednačene utakmice. Prve dvije su okončane tek nakon produžetaka, dok je odlučujuću treću hrvatska momčad dobila sa 74:73. Ekipa predvođena Jubyjem Johnsonom i Coreyem Brewerom je izborila Final Four na kojem je izgubila od Hemofarama rezultatom 81:72.

Prije toga, Zadar je do polufinala došao samo u sezoni 2002./03. Tada su kao četvrtoplasirani izborili posljednje mjesto u doigravanju te su šokirali sve i najprije svladali Crvenu zvezdu sa 78:77, a onda su otišli i korak dalje tako što su s 91:88 bili bolji od izraelskog Maccabi Tel Aviva i tako po prvi put u povijesti postali prvaci regionalne lige. U tom slavlju se istaknuo trollist – Marko Popović (27 poena), Damir Tvrdić (25 poena) i Marko Šamanić (14 poena).


Matematika prije završna tri kola

Nakon 15 godina čekanja, Zadar se prošle sezone vratio u doigravanje ABA lige, a sada ima priliku otići i korak dalje. Zadrani u ovom trenutku imaju sve u svojim rukama pa u slučaju da u posljednja tri kola ostvare tri pobjede, zauzeli bi četvrto mjesto i tako u četvrtfinalu imali prednost domaćeg parketa gdje bi sigurno bili favoriti i protiv Cedevita Olimpije i Mege Basket, jedina dva potencijalna protivnika u toj fazi natjecanja. I dok bi pobjede nad Borcem te FMP-om bile očekivane, u posljednjem kolu Zadrani gostuju kod Partizana kojeg su, istina je, svladali na Višnjiku s uvjerljivih 84:68, no Beograđani su na domaćem parketu poprilično težak zalogaj za Zadrane. Ipak vjerujemo da će Zadrovi navijači koji vole sportsko klađenje zasigurno odigrati na iznenađenje svojih ljubimaca.

Iako Cedevita Olimpija na papiru ima dosta lakši raspored jer igraju protiv tri od četiri najslabije momčadi u natjecanju, redom protiv Mornara, Krke te protiv Cibone pa bi realno bilo očekivati sve tri pobjede, međutim i Mornar i Krka se žestoko bore za ostanak pa nije nemoguće da netko od njih izvuče barem jednu pobjedu koja bi vjerojatno bila dovoljna da Zadar ostane na četvrtom mjestu jer imaju bolji međusobni omjer od Slovenaca.

S druge strane, Mega se s četiri uzastopne pobjede protiv slabije plasiranih momčadi vratila u borbu za TOP 4, a sada im slijede tri nezgodne utakmice. Prva je na gostovanju kod Crvene zvezde što je unaprijed upisan poraz pošto je vodeća momčad natjecanja ove sezone neporažena na domaćem parketu (11-0). Nakon toga će ugostiti Split, a za kraj regularnog dijela sezone odlaze u Laktaše kod Igokee. Dakle, u posljednja dva kola igraju protiv dvije od tri momčadi koje se bore za ulazak u doigravanje stoga su oba duela apsolutno otvorena.

Treba svakako naglasiti da u slučaju jednakog broja pobjeda na kraju sezone, Mega ima bolji međusobni skor od Zadra, no u slučaju da sve tri navedene momčadi u borbi za četvrto mjesto budu imalieidentičan omjer, onda bi Zadar bio četvrti jer u tom trokutu ima omjer od 3-1, dok je Mega na 2-2, a Cedevita Olimpija na 1-3.

S obzirom da su košarkaši Zadra ove sezone na domaćem parketu svladali Cedevita Olimpiju (88:65) i Megu (74:71), jasno je koliko bi važno bilo biti četvrti i uz gromoglasni Tornado napasti polufinale ABA lige, nešto o čemu hrvatski klubovi maštaju još od Cedevite iz sezone 2018./19. prije nego što će se spojiti s Union Olimpijom.


Standings provided by Sofascore