Europa i Svijet
NBA uzbuđenja: Za manje od tri tjedna završava osnovna sezona, a čak se 7 momčadi bori za doigravanje na Zapadu

NBA uzbuđenja: Za manje od tri tjedna završava osnovna sezona, a čak se 7 momčadi bori za doigravanje na Zapadu

Autor: Z.D. Photo: Steve Tulevski from Pixabay

Čak sedam momčadi smješteno je unutar dvije pobjede

Posljednji dio osnovne sezone NBA lige postat će izuzetno uzbudljiv u Zapadnoj konferenciji. Malo manje od tri tjedna preostala su do kraja osnovne sezone, a čak sedam momčadi Zapadne konferencije smješteno je unutar dvije pobjede, što kladionicama u Hrvatskoj daje težak zadatak postavljanja koeficijenata. Mali razmak znači da je sve moguće za te momčadi prije završetka osnovnog dijela sezone, od zajamčenog mjesta u play-offu do nemogućnosti dolaska niti do play-ina.

Najveće šanse imaju Dallas i Golden State

Momčadi koje se bore za mjesta u doigravanju su Golden State Warriors, Dallas Mavericks, Minnesota Timberwolves, Oklahoma City Thunder, Utah Jazz, Los Angeles Lakers i New Orleans Pelicans. Pobjeda Utahe nad Sacramentom od 128:120 u ponedjeljak pomaknula je Jazz na deseto mjesto i gurnula Lakerse na 11. mjesto. Branitelji naslova, Warriorsi, nalaze se na šestome mjestu, ali cijelu sezonu igraju uz velike oscilacije. Među najgorima su u ligi na gostovanjima (8-29), ali to nadoknađuju jednim od najboljih domaćih omjera (29-7) u NBA ligi.

Pet od posljednjih devet utakmica, Golden State je igrao kod kuće, a ESPN-ov Basketball Power Index (BPI) daje Warriorsima 73,6 posto šanse da dođu do doigravanja. Dallas će također vjerojatno doći do play-offa prema ESPN-ovom BPI-u (86,4 posto), ali to bi se moglo promijeniti ovisno o zdravstvenom zdravlju najvećih zvijezda ove ekipe, Luke Dončića i Kyrieja Irvinga. Dončić je prije dva tjedna doživio ozljedu bedra i propustio je posljednjih pet utakmica svoje momčadi. Irving je viđen s ortozom za gležanj (walking boot) nakon poraza Mavericksa 108:112 od Grizzliesa u ponedjeljak.

Oklahomi najpovoljniji raspored

Ozljede su već oblikovale utrku za doigravanje i nastavit će to činiti do samoga kraja. Karl-Anthony Towns (Minnesota Timberwolves), LeBron James (Los Angeles Lakers) i Zion Williamson (New Orleans Pelicans) propustili su značajne dijelove sezone koji bi mogli smanjiti šanse njihovih momčadi za doigravanje. Naravno, ako Mavericski ne budu još više patili zbog izostanaka Dončića i Irvinga. Od ove tri momčadi, Lakersi imaju najbolju šansu za plasman u play-off (55,6 posto), a slijede ih Timberwolvesi (45,2 posto) i Pelicansi (12,5 posto).

Unatoč pobjedi protiv Kingsa, Utah (8,2 posto) ima najgore izglede za doigravanje prema Basketball Power Indexu. Oklahoma City Thunder također se nada doigravanju, ponajviše zbog povoljnog rasporeda u vidu utakmica protiv Portland Trail Blazersa, Charlotte Hornetsa, Detroit Pistonsa i Indiane Pacersa. Oklahoma u svom rosteru ima najboljeg strijelca NBA lige po utakmici nakon All-Star pauze, a to je Shai Gilgeous-Alexander.

BPI daje Thunderu 21,1 posto šansi za doigravanje. Dakle, vjerojatno ih ondje nećemo gledati. Među timovima Zapadne konferencije, Oklahoma City ima petu najbolju razliku poena i treći najbolji napad (117,9 poena po utakmici). Izvjesno je da će Oklahoma zbog nešto slabijeg rasporeda napasti šesto mjesto na Zapadu koje izravno vodi u play-off.

Za sedam momčadi koje se bore za pet mjesta u doigravanju, borba kreće!

Ljestvica Zapadne konferencije

1. Denver Nuggets*

2. Memphis Grizzlies

3. Sacramento Kings

4. Phoenix Suns

5. Los Angeles Clippers

6. Golden State Warriors

7. Dallas Mavericks

8. Minnesota Timberwolves

9. Oklahoma City Thunder

10. Utah Jazz

11. Los Angeles Lakers

12. New Orleans

13. Portland Trail Blazers

14. San Antonio Spurs**

15. Houston Rockets**

*osigurali play-off

**ne mogu osigurati niti play-in

Foto: Steve Tulevski from Pixabay