Intervjui
Petar Maleš, trener na Basketball Croatia Campu: Užitak je raditi s mladima i suradnicima poput Roka Stipčevića pred kojim je velika trenerska karijera

Petar Maleš, trener na Basketball Croatia Campu: Užitak je raditi s mladima i suradnicima poput Roka Stipčevića pred kojim je velika trenerska karijera

Autor: PR Photo: Basketball Camp Croatia

Veliki je broj košarkaška koji nakon karijere osjete poziv trenerskog posla, a jedan od njih je i šibenski trener Petar Maleš.

Svoje bogato internacionalno igračko iskustvo odlučio je primjeniti u trenerskom poslu. Trenutno radi kao pomoćni trener seniorskog sastava Šibenke. Povod razgovoru je i Petrov angažman na internacionalnom Košarkaškom kampu Croatia, gdje je trener Maleš jedan od voditelja.

 

Pero, kako teče aktualna sezona u šibenskom prvoligašu?

Ova sezone imamo odlične rezultate i sjajnu atmosferu u klubu i oko kluba. Plasirali smo se u F4 Kupa, bili smo na jednu loptu do prolaza u F4 Alpe adria lige, relativno lagano ušli u Ligu za prvaka. S obzirom da je naša ekipa jedna od najmlađih u ligi, to je jako dobar uspjeh.

Igramo brzo, agresivno i moderno što su ljubitelji košarke prepoznali. Nerijetko se dogodi da u petorci imamo 4 igrača 2003. godište što veliki zalog za budućnost kluba i Hrvatske košarke. Trener Damir Milačić sa svojim stručnim štabom radi odličan posao i nadam se da ćemo imati što pokazati u ligi za prvaka.

Što Vas više privlači, rad u seniorskom okruženju ili rad sa mlađim igračima?

Osobno me više privlači rad u seniorskom okruženju, iako sam veći dio trenerske karijere proveo u radu s mlađim igračima. Mi u klubu imamo veliki broj mladih igrača i zadovoljstvo mi je raditi s njima.

Kako to da ste postali dijelom Basketball Campa Croatia?

Kad mi je moj prijatelj i bivši suigrač Pero Dujmović predočio koncept BCC, odhmah sam uvidio da bi to mogla biti lijepa košarkaška priča i poželio biti dio toga.

Kakav je pogled na kamp iz trenerskog kuta gledanja?

Cilj nas trenera na kampu je prvenstveno da se svako dijete ugodno osjeća, nauči neku novu vještinu i dobije potrebne informacije koje ce mu pomoći u daljem razvoju.

Svake godine nam u posjet dođe i neki bivši NBA igrač ili trener na najvišem nivou i ispriča svoje iskustvo od početka bavljenja košarkom. Polaznici za njih uvijek imaju jako puno pitanja.


Sa nama na kampu je i bivši reprezentativac Hrvatske, još uvijek aktivni igrač, a vjerujem u budućnosti odličan trener, Rok Stipčević koji direktno na terenu prenosi svoja znanja, vještine i iskustva na mlade polaznike.

Cilj nas trenera je da sva djeca odu sa kampa sretna, nauče neku novu vještinu, dobiju informacije.

Na kraju kampa treneri naprave analizu svakog polaznika, pokušavamo ukazati na kojim košarkaškim elementima trebaju raditi.

Uz košarkaške treninge, važna stvar je da se djeca u tih 7 dana druže, zabavljaju i razmjenjuju iskustva.

Što je to na čemu najviše inzistirate u radu sa mladim košarkašima i koja su najčešća pitanja koja se postavljaju s njihove strane?

Najviše inzistiramo na točnosti izvedbe košarkaških elemenata, timskoj igri kao i na obaveznom (radnom) djelu košarke koja je kod nas dosta zanemarena.

Imate li neku anegdotu koja vam se urezala u pamćenje s nekog od dosadašnjih izdanja kampa?

Bilo je raznih anegdota, ali ću izabrati jednu sa predzadnjeg dana prvog kampa.

Svaku večer u 23h kontroliramo da li su svi polaznici u svojim sobama. Tu večer tri igrača starijeg uzrasta nismo pronašli u njihovoj sobi već u sobi kod svojih prijatelja gdje su namjeravali prespavati. Otkrivši to uslijedila je mala kazna. Dečkima sam rekao da obuku sportsku opremu i dođu na recepciju. Nakon toga uslijedilo je noćno trčanje, sprintevi, sklekovi...

Poslije toga umorni i iscrpljeni su otišli svatko u svoju sobu .

Zbog čega smatrate da bi  mladi košarkaš trebao biti dijelom BCC i što bi to moglo značiti za njegov košarkaški razvoj?

Mišljenja sam da bi im to dosta značilo u unaprjeđenju košarkaškog razvoja. Naučiti nove vještine, steći nova iskustva, procesuirati informacije koje dobiju je od neprocjenjive važnosti.

Za kraj, poruka za sve one koji razmišljaju o prijavi na kamp kao i za one koji su već bili dijelom Basketball Camp Croatia?

Djeco prijavite se na BCC i uživat ćete 7 dana prvenstveno u košarci, a potom i ostalim mnogobrojnim sadržajima koje kamp nudi. Jako se veselim podijeliti nova iskustva s polaznicima koji su već bili, a i vama koji će te prvi put doci na kamp.